-1.1 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLicitația pentru reabilitarea spitalelor, anulată definitiv

Licitația pentru reabilitarea spitalelor, anulată definitiv

(Foto: Arhiva GdS)
(Foto: Arhiva GdS)

Licitația privind repa­­­ra­­țiile la spitalele munici­palității, anulată de Primăria Craiova din cauza unor omisiuni în caietul de sarcini, nu va mai intra în atenția judecătorilor. Reprezentanții firmei Team World Construct au contestat anularea licitației la Curtea de Apel Craiova, solicitând ca procedura de licitație să continue, dar, ulterior, au decis să renunțe la proces. O parte din cele zece milioane de lei pentru această licitație a fost direcționată de primărie către spitalele din subordine, care vor organiza singure licitațiile.

GdS a scris în urmă cu peste o lună despre licitația privind reparațiile la spitalele municipalității, care a fost anulată de Primăria Craiova din cauza unor omisiuni în caietul de sarcini. Licitația a fost lansată în luna iunie 2014, iar una dintre societățile interesate a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), autoritate care a dispus modificarea caietului de sarcini de către Primăria Craiova. Caietul a fost modificat, dar licitația a fost anulată chiar de Primăria Craiova după câteva luni din cauza unor omisiuni în caietul de sarcini. Este vorba de lipsa din documentația de atribuire a unor detalii precum înălțimea și suprafața ușilor, materialul din care să fie confecționate ferestrele și ușile și dacă acestea ar trebui să aibă arcadă sau nu.
Deși funcționarii din primărie au elaborat caietul de sarcini, municipalitatea a precizat că datele au fost transmise de către spitale. „Caietul de sarcini pentru acordul-cadru – «Lucrări de reparații curente – construcții la unitățile spitalicești» – a fost întocmit în cadrul Direcției Investiții, Achiziții și Licitații, Serviciului Investiții și Achiziții. Acest caiet de sarcini cuprinde 364 de categorii de lucrări stabilite în urma solicitărilor făcute de cele trei unități spitalicești, precum și alte categorii de lucrări care mai sunt posibil și necesar a fi executate pe parcursul derulării acordului-cadru“, spunea primăria într-un răspuns trimis GdS. Directorii celor trei spitale au spus fie că s-ar putea să nu fi fost complete informațiile transmise către primărie sau că sigur au fost incomplete, fie că nu știau că au existat omisiuni.
Una dintre societățile participante la licitație, Team World Construct, care s-ar fi clasat pe locul doi după criteriul „cel mai bun preț“, a considerat că Primăria Craiova nu avea motiv să anuleze licitația și a contestat decizia municipalității la CNSC. De data aceasta, CNSC a spus că Primăria Craiova are dreptate și a respins contestația, însă firma a mers mai departe în instanță. Ulterior, Team World a decis să renunțe la proces.

Olguța Vasilescu: „Nu poate obliga nimeni o autoritate să cheltuiască bani cum vor firmele“

Între timp, spitalele au primit o parte din banii promiși pentru a-și organiza singure licitațiile, așa cum declara primarul Lia Olguța Vasilescu atunci când primăria a decis să anuleze licitația. „Întreaga sumă va fi împărțită în funcție de cereri. Cât cer, atât le dăm, pentru că la spitale nu am tăiat niciodată din bani. Anul acesta va lua, însă, mai mult Spitalul nr. 3, pentru că mai are două etaje de pus la punct. Oricum, sumele sunt mai mici dacă se împart pe spitale și stau mai puțin în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Fiind sume mai mici, nu sunt atâtea contestații care să întârzie lucrările“, explica, la acea vreme, primarul. Ulterior, după ce licitația a ajuns în instanță, primarul a declarat: „Nu poate obliga nimeni o autoritate să cheltuiască bani cum vor firmele. Spitalele oricum au primit banii de investiții în bugetul propriu, așa că, și dacă ne obligă (instanța – n.r.), nu avem filă de buget“.

Câți bani au mers la spitale?

O parte din suma de zece milioane de lei a fost împărțită oficial odată cu votarea bugetului Craiovei pe anul 2015, în luna februarie. Spitalul „Filantropia“ a primit 4,2 milioane de lei (trei milioane pentru funcționare și 1,2 pentru dezvoltare), Spitalul de Neuropsihiatrie are, de la bugetul local, 2,25 milioane de lei (1,65 milioane pentru funcționare, 600.000 de lei pentru dezvoltare), iar Spitalul de Boli Infecțioase a avut repartizate 2,5 milioane de lei (două milioane pentru funcționare și 500.000 de lei pentru dezvoltare). În total, este vorba de 8,95 milioane de lei, dintre care doar 2,3 milioane reprezintă cheltuieli de dezvoltare. Problema acestei sume mici a fost ridicată și în ședința consiliului local, atunci când a fost votat bugetul Craiovei pe 2015, însă Cristina Calangiu, viceprimar al Craiovei la acea vreme, a spus că restul banilor vor fi dați la rectificarea bugetară. „Este normal ca prioritățile să fie stabilite de cel care conduce primăria. Este an decisiv pentru Craiova Capitală Culturală și nu putem să îl ratăm. (…) Pentru spitale, sumele care se vor investi anul acesta vor fi cu siguranță rectificate“, declara, atunci, Calangiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS