Din cei aproximativ 5.000 de copii doljeni care sunt aşteptaţi la clasa pregătitoare în această toamnă, peste 4.400 au fost deja înscrişi în prima etapă. 861 de copii care împlinesc vârsta de şase ani în perioada septembrie-decembrie 2015 au fost evaluaţi la Centrul Judeţean de Resurse și Asistență Educațională Dolj. 42 dintre aceștia au fost respinşi pentru clasa pregătitoare, primind recomandare pentru înscriere la grădiniţă în grupa mare.
Peste 4.400 de copii doljeni au fost deja înscrişi în clasa pregătitoare. Părinţii sau tutorii legali mai au la dispoziţie o zi pentru a completa cererile de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2015-2016 în această primă etapă, ultima zi fiind 13 martie. Pe 20 – 21 martie vor fi afişate listele cu copiii înmatriculaţi, locurile rămase libere şi copiii neînscrişi după această etapă. Locurile rămase libere vor fi afişate pe 23 martie la unităţile de învăţământ şi pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Cererile de înscriere în a doua etapă vor fi depuse la secretariatul şcolii în perioada 24 martie – 3 aprilie, iar listele finale cu copiii înscrişi vor fi afişate pe 10 aprilie. Părinţii au luat cu asalt câteva unităţi de învăţământ: Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţițeica“, Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade“ şi Şcoala Gimnazială „Traian“. „Aceste şcoli au înregistrat un număr foarte mare de cereri de înscriere în clasa pregătitoare. La sfârşitul săptămânii trecute, de exemplu, numărul cererilor depăşise numărul de locuri cu cel puţin încă o clasă. Vom lua în calcul toate solicitările primite de unităţile şcolare şi vom dispune suplimentarea numărului de locuri. Apoi, până pe 23 martie, la ora 23.00, ISJ Dolj trebuie să trimită Ministerului Educaţiei numărul total al copiilor înscrişi în învăţământul primar în această primă etapă, dar şi numărul de clase. Până marţi, la ora 18.00, 4.445 de copii au fost înscrişi la clasa pregătitoare“, a mai precizat Nicuşor Cotescu, inspector adjunct al ISJ Dolj. La CN „Fraţii Buzeşti“, de exemplu, au existat 100 de locuri pentru clasele pregătitoare şi s-au primit 143 de cereri. La Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica“ au fost 125 de locuri disponibile pentru clasa pregătitoare şi s-au înregistrat 166 de cereri de înscriere, iar la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade“ au fost înregistrate până ieri 18 cereri peste numărul de locuri, iar în nouă cazuri copiii nu locuiesc în proximitatea unităţii de învăţământ, nu sunt arondaţi şcolii de circumscripţie.
În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere stabilit vor fi aplicate criterii de departajare generale și specifice, în conformitate cu prevederile metodologiei. Criteriile generale de departajare sunt: existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți; existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.
42 de copii au fost respinşi în urma evaluării psihosomatice
Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015 inclusiv pot să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. 861 de copii doljeni au fost evaluaţi psihosomatic la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj. „Până pe 11 martie, din numărul total de copii evaluaţi psihosomatic, 27 au primit aviz favorabil pentru înscriere direct în clasa I, iar 792 la clasa pregătitoare. 42 de copii au fost respinşi în urma evaluării deoarece dezvoltarea psihosomatică nu putea asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Părinţii acestor copii trebuie să îşi înscrie copiii la grădiniţă, în grupa mare. După şase luni, părinţii au posibilitatea să solicite o nouă evaluare psihosomatică a copilului“, a precizat Nicuşor Cotescu.
În planul de şcolarizare propus de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj avem 252 de clase pregătitoare, cu 5.217 locuri, pentru învăţământul particular – trei clase cu 68 de locuri, iar pentru învăţământul special – patru clase cu 18 locuri.
Trei clase cu program Step by Step
În judeţul Dolj, în trei unităţi de învăţământ funcţionează clase cu program Step by Step: la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul“, Liceul Teoretic „Henri Coandă“ şi CN „Fraţii Buzeşti“.