3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCum a luat Darius Vâlcov şpagă de 2 milioane de euro

Cum a luat Darius Vâlcov şpagă de 2 milioane de euro

Fostul și actualul primar al municipiului Slatina, Darius Vâlcov și Minel Prina, sunt acuzați de procurorii DNA de comiterea unor infracțiuni de corupție, în urma cărora Vâlcov, ministrul finanțelor publice, ar fi băgat în buzunare o șpagă de aproximativ două milioane de euro. Vâlcov a demisionat ieri din funcţie.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat că procurorii Secției de combatere a corupției au început urmărirea penală față de Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina, ministrul finanțelor publice, Minel Prina, primarul municipiului Slatina, dar și față de alți trei suspecți – Lucian Șușală, Bogdan Timofte și Cristian Tomescu.
Printre acuzațiile aduse suspecților se numără traficul de influență, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, evaziunea fiscală și spălarea de bani.

Șpaga de 20% de la Tehnologica Radion, fără… TVA

Procurorii anticorupție au reținut că, în anul 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra-Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări“. Este vorba de Theodor Berna, administratorul SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti, judecat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.
Anchetatorii au stabilit că, în noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt“, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, proiect în cadrul căruia au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava“, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina“ și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt“.
Licitația publică nu ar fi fost făcută însă legal, pentru că Vâlcov ar fi „aranjat“ caietul de sarcini pentru a câștiga SC Tehnologica Radion SRL. Anchetatorii au precizat: „Cu ocazia derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri“. În acest fel, firma lui Berna a câștigat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt“ și a semnat cu Compania De Apă Olt contractele pentru mai multe lucrări.
Cât despre șpaga negociată, procurorii au reținut că Berna și Vâlcov au stabilit, de comun acord, ca sumele de bani să-i fie date primarului în numerar, în lei și numai la sediul firmei.
„În baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul, Compania de Apă Olt, efectua plăți în contul societății“, mai spun procurorii DNA.
Potrivit Agrepres, care citează din referatul întocmit de procurorii DNA, șpăgile erau primite de Vâlcov în pungi de plastic. „La momentul efectuării plăților de către Compania de Apă Olt, Vâlcov Darius se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion, după ce îl suna în prealabil pe telefonul mobil, aspecte confirmate de angajați. Remiterea sumelor de bani către Vâlcov s-a realizat în pungi de plastic în tranșe cuprinse între 400.000 și 1.000.000 de lei, proveniența banilor remiși fiind justificată de omul de afaceri ca fiind din vânzarea unor terenuri proprietate personală sau din retrageri în numerar din contul personal“, se arată în referatul procurorilor.

Șpăgi trecute prin firme

Dacă până la un moment dat Vâlcov ar fi primit șpăgile în numerar, începând cu jumătatea anului 2012 a intrat și Minel Prina în „circuitul“ banilor, șpaga fiind trecută printr-o societate comercială.
„Suspectul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu inculpatul Prina Minel-Florin, la vremea respectivă viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens“, au stabilit procurorii anticorupție.
Transferul sumelor de bani ar fi fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Sușală, Bogdan Timofte și Cristian Tomescu, considerați de procurori persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina. Aceștia, prin firmele pe care le administrau, ar fi creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a ascunde proveniența și destinația șpăgilor.
În încheiere, procurorii DNA au mai reținut că „suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 de lei a primit-o prin intermediul unor firme“.
Sâmbătă noaptea, Curtea Supremă a dispus arestarea preventivă a lui Șușală, iar edilul Minel Prina a fost arestat la domiciliu.
Potrivit Agerpres, într-o discuție dintre Timofte și un martor, interceptată de procurorii anticorupție, Vâlcov le-ar fi promis suspecților că își asumă infracțiunile comise. Bogdan Timofte: „Și zice… Și zice că ar fi zis Darius săptămâna trecută, cât am stat noi pe aici în București, s-au dus, s-au întâlnit în cimitir și au vorbit și… Și zice că ar fi zis Darius: «Bă, dacă se ajunge la nu știu ce…»’ cu o lacrimă așa în colț s-a întors și a zis: «Eu mi le asum pe toate. Nu o să va las pe nici unu’ așa»“.

Condamnat definitiv, ales primar de slătineni

Minel Prina a fost desemnat să îndeplinească atribuţiile de primar al municipiului Slatina la jumătatea lunii decembrie 2012, după ce Darius Vâlcov (primar al municipiului Slatina din anul 2004) a demisionat pentru a ocupa postul de senator de Olt obţinut la alegerile de pe 9 decembrie. Pentru a îndeplini atribuţiile de primar, Prina a plecat de pe fotoliul de viceprimar al municipiului, iar pentru alegerile de pe 3 februarie şi-a depus candidatura pentru cel de primar „plin“. Mutarea lui Prina s-a făcut la câteva zile după ce acesta a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de fapte de corupţie, condamnare care nu l-a împiedicat să candideze şi să obţină funcţia de edil al Slatinei cu peste 70% din voturi. Infracţiunile pentru care a fost judecat şi condamnat au fost comise de Prina între anii 2004 şi 2006, pe când era director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Slatina.
După ce a fost condamnat definitiv şi înainte de a candida la funcţia de primar al municipiului Slatina, pe 15 ianuarie 2013, Minel Prina a depus la Curtea de Apel Craiova o contestaţie în anulare. A motivat că a fost condamnat de două ori pentru aceeaşi faptă şi a cerut anularea sentinţei prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare. Mai exact, Prina a susţinut că o dată a fost condamnat la patru ani cu suspendare în Dosarul nr. 10200/311/2009, deşi fusese sancţionat şi în baza procesului-verbal de constatare a contravenţiilor nr. 29/5/ 2006, emis de Camera de Conturi Olt în urma unui control făcut la Primăria Slatina. Magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins contestaţia ca fiind neîntemeiată.
Pe de altă parte, după ce a fost ales senator, în august 2014, Darius Vâlcov a fost numit ministru delegat pentru buget. În decembrie, anul trecut, a fost numit ministrul finanțelor publice în guvernul condus de Victor Viorel Ponta.

Theodor Berna, judecat pentru evaziune și spălare de bani

În noiembrie, anul trecut, Theodor Berna, administratorul SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, alături de alte şase persoane şi patru societăţi comerciale, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 112 milioane de euro.
Dosarul a fost întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, care au reținut că inculpații, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale, au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, cu scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora. Ulterior, sumele de bani au fost retrase în numerar din conturile unor societăţi comerciale fantomă. Valoarea prejudiciului adus bugetului de stat a fost calculată la suma totală de 506.793.244 de lei (aproximativ 112 milioane de euro).
Dosarul este pe rolul Tribunalului Prahova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS