Proiectul „Fii vocea cartierului tău!“, organizat de Gazeta de Sud în parteneriat cu Primăria Craiova, ajunge în această lună în cartierul Lăpuș. Întâlnirea va avea loc pe 25 martie, la Facultatea de Inginerie Electrică, începând cu ora 17.00. GdS a stat de vorbă cu câțiva locuitori din Lăpuș, care s-au plâns de starea aleilor dintre blocuri, a străzilor, dar și de gunoi. Totodată, ei își doresc și locuri de joacă mai mari, care să fie supravegheate mai atent.
Locuitorii din Lăpuș sunt următorii pe listă pentru a sta de vorbă cu autoritățile despre ceea ce îi nemulțumește cel mai mult în cartierul în care locuiesc. Întâlnirea „Fii vocea cartierului tău!“, destinată acestei zone, va avea loc pe 25 martie, la Facultatea de Inginerie Electrică (bulevardul Decebal nr. 107), cu începere de la ora 17.00. Persoanele care doresc să participe la întâlnire sunt rugate să se înscrie la cuvânt pe lista reprezentantului GdS, după care să-și spună problemele și doleanțele primarului Lia Olguța Vasilescu, dar și directorilor de servicii și regii subordonate municipalității.
„De la stradă către blocuri nu mai suntem în oraș“
GdS a mers în Lăpuș pentru a sta de vorbă cu câțiva oameni despre ceea ce consideră ei că sunt cele mai arzătoare probleme din cartier. Aceștia s-au plâns cel mai mult de starea drumurilor și a aleilor dintre blocuri, dar și de gunoaie. „Uitați-vă cum arată aleile pe aici. Parcarea am făcut-o pe banii noștri, în rest, din altă parte, nimic… Mai este o problemă cu oamenii care aruncă gunoaiele de la geam. Ce să le facem? Aceștia sunt românii! Vă spun cinstit că nu sunt mulțumit de felul în care își face treaba autoritatea locală“, a explicat Cristian Popescu. Alt craiovean, Adrian Costache, are aceeași problemă cu infrastructura. „Cică s-a asfaltat tot cartierul. De aici, de la stradă, către blocuri, nu mai suntem în oraș. Doar străzile principale au fost asfaltate. Nu e ca în Craiovița sau în Brazdă, unde e totul asfaltat“, a spus bărbatul. Acesta a adus în discuție și locul de joacă din zona blocului V8, în care este mizerie. „Locul de joacă a fost aruncat aici și acum e un dezastru“, consideră el. Dorinel Zamfira, alt locuitor din Lăpuș, consideră că autoritatea se ocupă de cartier, dar că a lăsat deoparte domeniul asfaltărilor. „În general, primăria își face treaba în cartier. Deranjante sunt aceste gropi, care parcă nu se mai astupă. Pomii au fost curățați, iar faptul că vin și schimbă containerele destul de des este un lucru fantastic de bun. Locul de joacă ar fi trebuit să fie mai mare. În rest, nu pot să spun nimic. Avem noroc pentru că este și un cartier destul de liniștit“, a spus cetățeanul.
Supraveghere mai atentă a locurilor de joacă
Stelian Burtea, alt locuitor, vede un dezastru în problema curățeniei din subsolul blocului său. „Condițiile lasă de dorit. În primul rând, la blocul V8 este un dezastru, e un focar de infecție. Am făcut sesizări la primărie. Până acum nu am primit nici un răspuns. Există mai multe pisici adăpostite la subsol și este un miros îngrozitor. Curățenie se face în cartier, dar aleile sunt un dezastru. Uitați-vă ce gropi sunt. La țară e mai bine. Eu, personal, voi participa la această întâlnire“, a mărturisit craioveanul.
În altă zonă a cartierului, câțiva locatari s-au plâns și de slaba supraveghere a locurilor de joacă. „Se observă o îmbunătățire a preocupării organelor administrative pentru locurile unde își desfășoară activitatea părinții și copiii. Chiar în incinta acestui loc de joacă putem să semnalăm unele deprecieri, cum ar fi vandalizarea, indisciplina. Cred că o mai atentă supraveghere din partea organelor și o întreținere mai bună ar fi necesare. Asfaltarea căilor de acces constituie iar o problemă. Poate sunt activități deosebite în alte domenii, dar cred că și această problemă trebuie avută în vedere“, consideră Viorel Matei. Pe de altă parte, Nicoleta Matei spune că „locul de joacă ar fi trebuit să fie mai larg, pentru că e cam înghesuit și este unul dintre cele mai populate“.