Săptămâna Teatrului ce se va desfășura la „Colibri“ va fi marcată de o serie de evenimente, expoziţii de artă, reprezentaţii din repertoriul propriu sau al unor teatre invitate, ateliere de creaţie, călătorii cu vestitul „Autobuz cu păpuşi“, parteneriate cu scop educativ, ce pun în valoare talentul, creativitatea, abilităţile practice ale liceenilor craioveni.
Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“ celebrează, în perioada 20-27 martie, cele trei mari sărbători: Ziua Internaţională a Teatrului pentru copii şi tineret – 20 martie; Ziua Mondială a Marionetiştilor şi Păpuşarilor – 21 martie şi Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie. Primele două se derulează sub egida organizaţiilor ASSITEJ (Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret) şi UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor) al căror membru este şi Teatrul „Colibri“.
Seria manifestărilor va fi deschisă, vineri, 20 martie, la 17.30, de expoziţia elevilor Liceului de Arte „Marin Sorescu“. Bianca Stancu, Alina Leoveanu, Raul Mîşulescu, Andra Manafu, Gabriela Opriţa, Alexandra Gurgui şi studentul Andrei Toniţa, de la Specializarea Artă Sacră, din cadrul Facultăţii de Teologie, „tinerii talentaţi ai Craiovei“ vin să spună poveştile lor. Ei sunt cei care au rescris prin forme, culoare, imaginaţie şi creativitate fragmente din basmele copilăriei, pe holurile Fabricii electroCOLIBRI.
Poveștile vor continua să prindă viață în Săptămâna Teatrului. Spectacolul „Eu sunt Shakespeare“ se va juca vineri, 20 martie, de la ora 18.00. Sâmbătă vor intra în scenă de la ora 18.00 personajele spectacolului „Fata babei şi fata moşneagului“, iar duminică, de la ora 11.00, scena va fi rezervată piesei „Rățușca cea urâtă“.
De luni, 23 martie, până joi, 26 martie, de la ora 10.30 „Autobuzul cu păpuşi“ porneşte la drum, în Săptămâna Teatrului, cu celebrele personaje din schiţele lui I.L. Caragiale, Bubico şi D-l Goe, reunite în spectacolul „La bulivar, birjar! La bulivar!“. Prețul unei călătorii este de 5 lei.
Spectacole invitate
Marți, 24 martie, de la orele 10.00 și 11.30, cei mici, dar și cei mari sunt invitați să afle, alături de actorii Teatrului de păpuşi „Prichindel“ din Alba Iulia, „Cine va păzi clopoţeii?“. „Spectacolul este unul plin de muzică, culoare, dinamism şi viaţă. Este o poveste cu multe simboluri, construită pe clasica luptă dintre bine şi rău, unde valori umane universale precum prietenia, speranţa, dragostea pentru natură, solidaritatea, dar nu numai, sunt cu măiestrie conturate“, menționează Silvan Stâncel, secretar literar al Teatrului de păpuşi „Prichindel“ din Alba Iulia. Prețul unui bilet este de 5 lei.
Joi, 26 martie, de la ora 19.00, invitați pe scena Teatrului „Colibri“ sunt actorii bucureșteni de la Teatrul Act, cu spectacolul „American Buffalo“. Reprezentația nu este recomandată persoanelor cu vârsta sub 16 ani. Din distribuție fac parte: Gheorghe Ifrim, Vlad Zamfirescu şi Marius Florea Vizante. Prețul unui bilet este de 20 lei.
Ateliere și expoziții
Nu vor lipsi din program atelierele de creaţie cu marionete, respectiv de introducere în arta teatrului şi a animaţiei, ce vor avea loc la Liceul de Arte „Marin Sorescu“. Ele vor fi susținute de actorii păpuşari Sorin şi Nuţi Dorobanţu (Arad), Geo Dinescu şi Marin Fagu (Bucureşti), cunoscuţi publicului craiovean prin reprezentaţii şi animaţii stradale susţinute în cadrul Festivalului „Puppets occupy street“ – Craiova 2014.
Expoziţia de scenografie „Cartea, păpuşa, povestea“, deschisă anul trecut la Festivalul EuroMarionete Arad, la Galeria Artis a Muzeului Judeţean Olt din Slatina şi la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“ de la Târgu Jiu, reface şi la Craiova drumul poveştii de la carte la spectacol, aducând în faţa vizitatorilor Teatrului „Colibri“ elemente de recuzită, decor şi păpuşi din spectacolele ce i-au îmbogăţit repertoriul mai bine de 60 de ani.
O călătorie vizuală prin lumea scenei este propusă în această săptămână și de fotojurnalistul Bogdan Dănescu, printr-o expoziţie de fotografie de teatru cu momente surprinse la prima ediţie a Festivalului „Puppets occupy street“, la Festivalul Internaţional Shakespeare 2014, în spectacolele Teatrului pentru copii şi tineret „Colibri“, ale Teatrului ACT din Bucureşti, jucate în cadrul proiectului „COLIBRI într-un ACT“.
Săptămâna Teatrului 2015 se va încheia cu proba de teatru a concursului „Competiţia Tinereţii“, ediţia a VII-a. Pe scenă vor urca liceeni ai mai multor instituţii de învăţământ din Craiova, care vor prezenta fragmente din piesa „Steaua fără nume“ de Mihail Sebastian. Evenimentul este organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Consiliul Judeţean al Elevilor.