4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAșa va arăta Piațeta „Sfântul Ilie“ din Centrul Istoric

Așa va arăta Piațeta „Sfântul Ilie“ din Centrul Istoric

Piațeta Bisericii „Sfântul Ilie“ din Centrul Istoric și-a găsit o soluție de amenajare în urma concursului de idei organizat de Ordinul Arhitecților din România – filiala Oltenia. Locul fruntaș a fost ocupat de o echipă din Timișoara, care a propus îmbinări preferate atât de juriul concursului, cât și de primarul Lia Olguța Vasilescu. Toate proiectele participante sunt expuse până vineri, 27 martie, la Muzeul Olteniei, Secția de Istorie-Arheologie.

Zona din jurul Bisericii „Sfântul Ilie“ își va schimba, în curând, aspectul. Concursul organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR) – filiala Oltenia a provocat 35 de echipe de arhitecți din întreaga țară să dea cea mai bună soluție de amenajare a acestui spațiu. În urma jurizării, au fost desemnate cele mai bune trei proiecte, dar a fost acordată și o mențiune.

„Noi le numim operații de acupunctură urbană“

Anunțarea câștigătorilor a fost făcută sâmbătă după-amiază, la Muzeul Olteniei, Secția de Istorie-Arheologie. „Ideea de a organiza acest concurs a fost încurajată de Ordinul central. S-a încercat găsirea unor idei oferite către cetățenii Craiovei și administrației locale craiovene. Am avut 77 de înscrieri cu o rată de reușită de aproximativ 50%, adică cele 35 de proiecte pe care le puteți vedea expuse aici. Juriul a atras o participare deosebită“, a declarat președintele OAR Oltenia, arh. Radu Ionescu.
Președintele juriului, prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, laureată a Premiului Herder în anul 2003, a explicat că aceste concursuri de idei nu sunt atât de dese în România. „Domnul arhitect Radu Ionescu a spus că juriul a atras o participare deosebită. Eu consider că dorința, conștiința că aceste concursuri sunt necesare pentru calitatea spațiului urban și, totodată, lipsa lor din mediul profesional românesc au încurajat participarea. Provocarea a fost destul de mare: găsirea unui spațiu urban care să aibă o semnificație, să îmbunătățească zona din care face parte. Uneori, noi le numim operații de acupunctură urbană, pentru că vorbim mai puțin despre arhitectură și mai mult despre o strategie mai puternică de animare a locurilor“, a explicat Ana Maria Zahariade. Din echipa celor care au decis câștigătorii au mai făcut parte arhitectul-șef al Craiovei, Gabriela Miereanu, arh. Marius Miclăuș, conf. dr. arh. Ștefan Balici, arh. Radu Mihăilescu și lect. dr. arh. Radu Tudor Ponta.

Olguța Vasilescu: „Sper să îl putem executa în două luni“

Proiectele au fost văzute și de primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. „Proiectul ales pentru locul I este, într-adevăr, cel mai bun dintre toate cele care au participat în concurs. Este uşor modernist pentru intrarea în Centrul Vechi, dar se pretează cu ceea ce aveam noi de gând să facem. Acea piaţetă, unde exista un mormânt, un gard, iar spațiul pentru public era inexistent, va fi pusă în valoare. Deschiderea este mare, iar părerea mea e că va arăta foarte bine. Vrem să începem lucrările cât mai repede. Trebuie să ne întâlnim cu cei care au făcut această proiectare, pentru că noi suntem legaţi de un termen şi trebuie executat foarte repede. Sper din toată inima să îl putem executa în două luni“, a precizat primarul Vasilescu.
Proiectul câștigător aparține SC Parasite Studio SRL din Timișoara. Din echipă au făcut parte Claudiu Toma (autor), Wenczel Attila (coautor), Zeno Ardelean (colaborator) și Maria Sîrca (colaborator peisagist). Toate cele 35 de proiecte participante pot fi văzute de craioveni la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei (str. Madona Dudu, nr. 14), între orele 9.00 și 17.00, de marți, 24 martie, până vineri, 27 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS