Curtea Supremă a decis că magistrații Curții de Apel București pot începe judecarea dosarului în care „baronul“ local Adrian Duicu și alți nouă inculpați sunt acuzați de comiterea de infracțiuni de corupție. În ianuarie, judecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel București hotărâse să înapoieze procurorilor DNA rechizitoriul prin care inculpații au fost deferiți justiției.
În iulie, anul trecut, procurorii Direcției Naționale Anticorupție dispuneau trimiterea în judecată a zece inculpați acuzați de comiterea de fapte de corupție. Este vorba de Adrian Duicu (fost președinte al CJ Mehedinți), Ștefan Ponea (fost șef al IPJ Mehedinți), Constantin Popescu (șeful PSD Orșova), avocatul Damian Stănoiu, Elisabeta Zenovia Rolea (președinta CAS Mehedinți), Doina Borugă (managerul Spitalului de Urgență Drobeta Turnu Severin), Grigoriţa Feraru (consilier CAS Mehedinți), Daniela Delia Popescu (directoarea executivă a CJ Mehedinți), dar și de Valentina Drăghia, administrator al unei societăți comerciale, și de realizatorul TV Andrei Bădin.
Procurorii anticorupție au reținut că Adrian Duicu şi-ar fi folosit influenţa pentru ca două terenuri din Orşova să ajungă la familia comisarului-șef Ştefan Ponea. În schimb, şeful IPJ Mehedinţi urma să-l scape pe Duicu de un proces cu Agenţia Naţională de Integritate, care se judeca la Curtea de Apel Craiova. De asemenea, pentru a scăpa de „problema“ cu ANI, Adrian Duicu şi-ar fi folosit influenţa pentru a-i obţine un post de conducere lui Ponea, dar și soției acestuia. Alt inculpat din acest dosar, arestat preventiv pe 4 aprilie împreună cu Ponea și Duicu, Constantin Popescu, șeful PSD Orșova, este cel care ar fi influenţat cei 11 membri ai Consiliului Local Orşova pentru a da cele două terenuri familiei Ponea. Procurorii anticorupție au mai reținut că în afacerile lui Duicu au fost implicați și directori sau funcționari ai CAS Mehedinți și ai Spitalului de Urgență Drobeta Turnu Severin, oameni de afaceri, un avocat și un realizator TV.
Printre acuzațiile aduse celor zece inculpați se numără cumpărarea de influență, darea și luarea de mită, traficul de influență, primirea de foloase necuvenite ori falsul în înscrisuri sub semnătură privată.
Decizia judecătoarei Costiniu, desfințată
de Curtea Supremă
Dosarul în care cei zece inculpați au fost acuzați de fapte de corupție a intrat în procedurile camerei preliminare, iar în noiembrie, anul trecut, judecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel București a hotărât să elimine din dosar mai multe probe strânse de procurorii anticorupție. Trebuie spus că soțul Vioricăi Costiniu, judecătorul Florin Costiniu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, iar în aprilie 2013 a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă.
În timpul procesului judecătorului Florin Costiniu, procurorii DNA au cerut CSM să stabilească dacă Viorica Costiniu poate judeca dosarele întocmite de procurorii anticorupție. În septembrie 2011, CSM a decis că judecătoarea, deși se află într-o aparentă stare de incompatibilitate, poate să participe la soluţionarea dosarelor de corupţie instrumentate de DNA.
Revenind la dosarul lui Duicu, judecătoarea Costiniu a hotărât scoaterea din dosar a șapte DVD-uri ce conțineau interceptări, motivul fiind acela că procurorii nu au atașat la dosar și procesele-verbale de redare a convorbirilor interceptate.
Ulterior, pe 19 ianuarie 2015, aceeași judecătoare a dispus „restituirea cauzei privindu-i pe inculpaţii Duicu Ioan Adrian, Ponea Constantin Ştefan, Popescu Constantin, Borugă Doina, Drăghia Valentina, Feraru Grigoriţa, Popescu Daniela Delia, Rolea Elisabeta Zenovia, Stănoiu Cristian Damian şi Bădin Andrei Dan, trimişi în judecată prin rechizitoriul emis în dosarul nr. 321/P/2013 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie“, după cum se arată în hotărârea Curții de Apel București.
Procurorii anticorupție au formulat apel împotriva deciziei Vioricăi Costiniu, iar luni, pe 16 martie, Curtea Supremă a admis acțiunea DNA. Astfel, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus „începerea judecăţii în cauza având ca obiect rechizitorul nr. 321/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Naţională Anticorupție, aşa cum a fost remediat prin Ordonanţa din 12 decembrie 2014“. În schimb, Curtea Supremă a menținut decizia judecătoarei Costiniu privind scoaterea din dosar a celor șapte DVD-uri cu interceptări. Hotărârea Curții Supreme este definitivă, astfel că instanța urmează să înceapă judecarea celor zece inculpați.