Doi președinți de secții de votare din Mehedinți au fost condamnați definitiv la Curtea de Apel Craiova pentru fraudarea referendumului pentru demiterea președintelui României din iulie 2012. În total, șase persoane din Mehedinți, acuzate că au fraudat referendumul din 2012, au fost condamnate de instanțe.
Instanțele de judecată s-au pronunțat în cele două dosare privind fraudarea referendumului din iulie 2012 de către președinții mai multor secții de votare din Mehedinți.
În primul dosar, în aprilie 2013, au fost deferiți justiției Rodica Calea, Titus Antonie şi Ion Amzoi, care au fost acuzaţi de introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine în afara celor votate de alegători şi falsificarea documentelor de la birourile electorale.
În rechizitoriul întocmit de procurori s-a menţionat că inculpata Rodica Calea, în calitate de preşedintă a unei secţii de votare din comuna Pătulele, a semnat lista electorală suplimentară pentru urna mobilă deși știa că documentul conţinea semnături false. Ulterior, după semnarea listei, preşedinta a introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot, corespunzător persoanelor înscrise în fals, şi a consemnat date nereale cu privire la numărul participanţilor în procesul-verbal privind rezultatul referendumului.
În privinţa inculpaţilor Titus şi Amzoi, procurorii au reţinut că, în calitate de membri ai biroului electoral al aceleiaşi secţii din comuna Pătulele, au fost desemnaţi de preşedinta secţiei să se ducă cu urna mobilă la toate persoanele înscrise în lista suplimentară, însă nu şi-au îndeplinit această atribuţie. Astfel, inculpaţii au permis, ulterior, semnarea în fals a celor care nu şi-au exercitat dreptul de vot şi introducerea unui număr suplimentar de buletine de vot corespunzător acestor persoane, precum şi semnarea procesului-verbal privind rezultatul referendumului, cunoscând că acesta conţine date nereale. Anchetatorii au numărat, în total, 137 de voturi fraudate la un total de 1.440 de alegători înscrişi pe lista permanentă şi cea suplimentară. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Vânju Mare, instanţă care s-a pronunţat în martie, anul trecut.
Preşedinta secţiei de votare şi Titus Antonie au fost găsiţi vinovaţi de judecători şi condamnaţi la câte un an de închisoare cu suspendare. În cazul lui Ion Amzoi, instanţa a dispus încetarea procesului penal. Hotărârea instenței nu a mai fost atacată cu apel, iar sentința judecătorilor din Vânju Mare a rămas definitivă.
Sute de voturi fraudate la două secții de votare din Severin și Orșova
În cel de-al doilea dosar, în noiembrie 2012, au fost deferiți justiției patru inculpați. Este vorba de Dumitru Mirea, președintele Secţiei de Votare nr. 170 Gârla Mare, Liviu Bondoc, preşedintele biroului electoral al Secţiei de votare nr. 63 Drobeta Turnu Severin, Gheorghița Burcu, președinta Secţiei de votare nr. 70 Orşova, și Manuela Micu, membră a aceleiași secții de votare din Orşova.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că Mirea „a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul-verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară aferente urnei mobile, prin înscrierea pe această listă a aceloraşi persoane de mai multe ori sau a unor persoane care nu au formulat cerere în acest sens, urmată de introducerea în urnă a unui număr de buletine de vot egal cu cel al persoanelor înscrise în fals în această listă. În acest mod, în raport de cele 1.391 de persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 127 de buletine de vot“.
La rândul lui, Bondoc a fost acuzat că a fraudat un număr de 375 de buletine de vot, iar Gheorgița Burca alte 34 de voturi. Manuela Micu a fost acuzată că „a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul-verbal privind rezultatele referendumului şi mai multe pagini ale listei electorale suplimentare de alegători, prin înscrierea unor persoane fictive“.
În martie, anul trecut, Bondoc a fost condamnat de Judecătoria Drobeta Turnu Severin la trei ani de închisoare, iar Mirea la doi ani și șase luni, pedepsele fiind cu executare. În schimb, Gheorghița Burcu și Manuela Micu au fost condamnate la un an, respectiv un an și jumătate de închisoare cu suspendare.
Hotărârea instenței a fost atacată cu apel numai de Bondoc și Mirea, iar judecătorii de la Curtea de Apel Craiova i-au condamnat la aceleași pedepse, însă cu suspendare. În plus, cei doi inculpați au fost obligați să achite statului câte 3.500 de lei drept cheltuieli de judecată și le-a fost interzis să mai ocupe o funcţie într-un birou electoral timp de patru ani. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.