4.5 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjA venit din SUA să înveţe doina de la lăutarii gorjeni

A venit din SUA să înveţe doina de la lăutarii gorjeni

Sarah Larson, alături de lăutarii din Gorj (Foto: Eugen Măruţă)
Sarah Larson, alături de lăutarii din Gorj (Foto: Eugen Măruţă)

O tânără din Statele Unite ale Americii, pasionată de folclorul statelor balcanice şi de muzica lăutarilor autentici, s-a aflat pentru câteva zile în judeţul Gorj. Sarah Larsson are 25 de ani şi face parte din trupa americană „The Nightingale Trio“. Este vorba de un grup vocal care cântă melodii din folclorul ţărilor est-europene. Pasionată peste măsură de folclorul românesc, Sarah a sosit la sfârşitul săptămânii trecute în Gorj şi a stat câteva zile împreună cu cei mai buni lăutari din judeţ. Tânăra este interesată în special de doina care din 2009 se află în patrimoniul UNESCO. Alături de doi reprezentanţi ai Şcolii Populare de Artă, Sarah Larsson s-a deplasat la sfârşitul săptămânii trecute la lăutarii de la Pârâul de Pripor, Brădiceni și Tismana. Tânăra a şi înregistrat melodiile pe care doreşte să le interpreteze alături de grupul din care face parte şi a cules toate informaţiile necesare de la specialiştii Şcolii Populare de Artă.

Apropiată de comunitatea românească

Tânăra de 25 de ani este angajată a unui muzeu din Minneapolis. De folclorul românesc s-a apropiat vizitând comunitatea românească din zonă. Aici a ascultat pentru prima dată doina românească şi s-a îndrăgostit de muzica lăutărească autentică. „Cânt într-un grup format din trei femei din Statele Unite ale Americii, care interpretează diferite genuri de folclor balcanic. Cântăm muzică sârbească, bulgărească, ucraineană, dar nu şi românească. Din acest motiv am venit aici, ca să reuşesc un fel de introducere în folclorul românesc. Am auzit o doină cântată de altă formaţie şi mi-a plăcut. În Minneapolis sunt multe comunităţi de români. Am pus multe întrebări şi am contactat-o pe doamna Speranţa Rădulescu, care este prietenă cu acel grup din Minneapolis. Sper că o să reuşesc să cânt şi eu şi să învăţ ceva din stil, ca să putem să cântăm toate. Îmi place folclorului românesc“, a povestit tânăra.

A studiat la Yale

Sarah a studiat antropologia la Universitatea Yale și prima dată a interpretat o melodie a unui cor din Bulgaria. „Din nefericire, nu am avut un curs de etnomuzicologie. Am cântat de mică, dar piese clasice din genul western. Am auzit un cor care interpreta muzică bulgărească şi mi-a plăcut cum suna, astfel că am vrut să învăţ şi eu. Am petrecut mai mult timp în Belgrad, în Serbia şi Bosnia, în anul 2010, şi acum sunt pentru prima dată în România. Am fost încântată de oameni şi de locuri. Oamenii sunt generoşi. Am găsit valorile umane din acest loc şi modul cum îşi păstrează tradiţiile. Noi nu avem astfel de cultură în Statele Unite. Încerc să învăţ lucrurile autentice, dar ce înseamnă autentic? O muzică tradiţională, ori cineva care cântă o piesă într-un mod tradiţional, dar fiecare are propria voce şi propriul stil. Orice cântăreţ vrea să fie cât mai autentic. Sunetul autentic se schimbă de la an la an şi de la generaţie la generaţie. Ce înseamnă pentru mine să cânt o melodie din folclorul românesc? Poate să fie autentică? Probabil că nu, pentru nu am mai cântat astfel de muzică, dar cred că este ok să cânt cu propria mea voce şi în spiritul meu. Este un lucru la care mă gândesc mult: cum se schimbă tradiţiile şi cum pot fi parte a acestor tradiţii pe care le iubesc atât de mult“, a spus Sarah, care, în România, a mai vizitat Bucovina, Cluj-Napoca, Suceava şi Bucureşti. În Balcani a vizitat Serbia, Bosnia-Herțegovina, Kosovo și Bulgaria. În urma vizitei din Gorj a legat o prietenie cu Margareta Cidoiu, de 72 de ani, solist vocal în cadrul unui ansamblu de lăutari din judeţ. „Eu cânt de la vârsta de zece ani. Am cântat 40-50 de ani fără microfon. Şi acum mai cânt fără microfon. La nunţi cânt câte două-trei zile. Îmi pare bine că a venit să ne asculte. Cânt numai folclor autentic şi doine“, a spus Margareta Cidoiu.
În Gorj există 12 tarafuri de lăutari, iar viorile sunt lăsate moştenire din tată în fiu. Tânăra Sarah Larsson a rămas până duminică în Gorj şi a declarat că va ţine legătura cu oamenii pe care i-a cunoscut şi va promova folclorul autentic românesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS