-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCoreenii îi învață pe locuitorii din Dăbuleni să cultive cartofi dulci

Coreenii îi învață pe locuitorii din Dăbuleni să cultive cartofi dulci

Cunoscută pentru pepenii care au devenit un adevărat brand național, localitatea Dăbuleni a devenit locul unde se încearcă realizarea unei alte culturi ce aduce un plus de faimă acestei zone. Este vorba despre cultivarea cartofului dulce, experiment unic în România, realizat în urma colaborării cu specialiștii din Gyeongbuk Province FTA. Miercuri la Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni a avut loc o nouă întâlnire între specialiștii români și cei coreeni.
„Colaborarea a debutat din 2012 în baza unui acord de cooperare încheiat între Academia de Științe Agricole din România și Universitatea Kyungsung din Coreea de Sud, iar, în urma încercărilor făcute în întreaga țară, la Dăbuleni s-au obținut cele mai bune rezultate. Am obținut tuberculi chiar și de două kilograme“, a declarat Aurelia Diaconu, directoarea Centrului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni. De altfel, stațiunea de la Dăbuleni a avut deja o primă livrare a acestor produse.
„Am făcut câteva oferte pentru supermarketurile din România, dar au spus că avem o cantitate prea mică (câteva tone) și atunci am livrat în Austria“, a adăugat Aurelia Diaconu.
Delegația coreeană a fost condusă de profesorul dr. Byeong Choon, unul dintre cei mai cunsocuți specialiști din Coreea de Sud în cultivarea cartofului dulce, care se ocupă de acest subiect de aproape 40 de ani. „Cultura cartofului dulce în Coreea a fost extrem de importantă, pentru că a ajutat la eradicarea problemelor legate de asigurarea securității alimentare a populației pe care țara noastră le-a întâmpinat în anii •60“, a spus profesorul coreean.
În cadrul întâlnirii de miercuri, partea coreeană a donat stațiunii de la Dăbuleni un solar performant a cărui valoare se ridică la 8.000 de euro. La întâlnire au participat și numeroși fermieri din Dolj, care s-au arătat interesați de preluarea unor astfel de culturi. „Mă ocup cu cultura cartofului românesc de 25 de ani și am venit aici să văd cum se face cultura cartofului dulce“, a declarat Petrică Oprica din comuna Sadova. Fermierul doljean a recunoscut că prețul este atractiv, având în vedere că un kilogram de cartofi dulci se vinde la producător cu cinci lei, iar în supermarket ajunge și la zece lei. Problema o reprezintă însă desfacerea.
„În România consumul acestor cartofi nu este foarte dezvoltat și, de aceea, poate să apară o problemă în privința desfacerii“, a spus Iulică Dinu din Mârșani.
Reprezentanții Centrului de Cercetări de la Dăbuleni s-au arătat dispuși să îi sprijine pe fermierii care doresc să își înființeze astfel de culturi. Cât despre fondurile necesare, acestea pot fi obținute prin accesarea a diferite programe, inclusiv Planul Național de Dezvoltare Rurală, lansat chiar în ziua în care avea loc întâlnirea româno-coreeană de la Dăbuleni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS