Craiovenii din Lăpuș au participat, miercuri seară, la întâlnirea lunară „Fii vocea cartierului tău!“, organizată de Gazeta de Sud în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova. În cadrul evenimentului, oamenii și-au spus problemele legate de salubritate, de starea străzilor și a aleilor dintre blocuri, dar au venit și cu propuneri pentru administrația locală: un serviciu de colectare pentru materialele de construcție, dar și o hotărâre a consiliului local prin care câinii cu stăpân să fie trecuți la întreținere.
Zeci de craioveni au participat miercuri seară la întâlnirea „Fii vocea cartierului tău!“, organizată de Gazeta de Sud în parteneriat cu Primăria Craiova în cartierul Lăpuș, la Facultatea de Inginerie Electrică. Una dintre cele mai arzătoare probleme ridicate de locuitori a fost curățenia din cartier și, strâns legată de aceasta, lipsa coșurilor de gunoi. „Nu este nici un coș de gunoi pe lângă Sucpi. Toate biletele pe care le iau oamenii în microbuze, când ajung la noi la bloc, le aruncă pe jos“, a spus Ion Moraru. „Nu este nici un coș de gunoi de la căminele studențești până la service-ul Daewoo, pe strada Ion Țuculescu“, l-a completat Stelian Burtea.
Pe de altă parte, alte persoane s-au plâns că există coșuri de gunoi, dar că acestea fie dispar, fie sunt folosite greșit. „Pe strada Eustațiu Stoenescu avem recipiente de colectare selectivă a gunoaielor amplasate chiar lângă bloc. Lumea vine și mai aruncă și alt fel de gunoaie acolo, iar vara este un miros îngrozitor“, s-a plâns Ion Ghencea. Altă locatară, Anca Radu, care este și administrator de asociație, a povestit că i se fură europubelele în mod constant. „Noi am căzut de comun acord cu RAADPFL să montăm europubele. Problema cea mai mare este că și cei de la cealaltă asociație vin și aruncă gunoiul la noi. Ne confruntăm și cu faptul că se fură. Am prins hoții, i-am dus la Poliție și ni s-a răspuns că prejudiciul este prea mic. Anul trecut, am achiziționat 32 de europubele, iar acum avem deja un deficit de 14 pubele. Există posibilitatea unor containere mai mari?“, a întrebat femeia. Alt bărbat s-a plâns că lumea aruncă gunoi lângă calea ferată. „Se cară gunoi în zona căii ferate. Nu știu ce s-a întâmplat, au fost niște jandarmi, dar nu s-a rezolvat nimic“, a spus domnul Zătescu.
Propunere: serviciu pentru colectarea materialelor de construcții
Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a explicat oamenilor că, în curând, problema gunoaielor își va găsi o rezolvare în Craiova. „Problema se va rezolva la sfârșitul acestui an, sperăm, când se va încheia licitația pentru platformele de gunoi îngropate. Adică veți avea containere îngropate, pe fiecare categorie: pentru sticlă, plastic, hârtie, gunoi menajer. Se va plăti o taxă de salubritate la fel cum se plătește impozitul. Nu vor mai exista oameni care vin și aruncă gunoi unde vor ei“, a spus primarul. O propunere interesantă a venit din partea craioveanului Dorin Nicoară, care a sugerat ca în cadrul Salubrității să fie înființat un serviciu de colectare a materialelor de construcție. „Foarte mulți își reabilitează apartamentele. Ce se întâmplă cu acele materiale de construcții? Ar trebui să faceți un serviciu special, exact cum este pentru aparatele electrice“, a sugerat bărbatul. Primarul Vasilescu a spus că „e o idee bună să facem un serviciu contra cost pentru colectarea materialelor de construcție“.
Despre străzi, trepte și parcări
Starea străzilor a fost adusă și ea în discuție și, alături de aceasta, a aleilor dintre blocuri, dar și a altor lucrări care țin de infrastructură. „Sunt treptele care coboară de la semafoare către mall. Cel care a făcut asfaltarea, în loc să facă trepte conform standardelor, a pus niște borduri, dar le-a pus cu partea înclinată în sus. Acolo, unul mai neatent își rupe piciorul. Nimeni nu trece când e polei, toți le ocolesc“, a spus Modest Chiraș. „Ați asfaltat calea ferată de la Pan Group, dar a rămas bariera. Ea se mișcă. Trebuie asigurată cumva“, s-a plâns Alexandru Opran. Primarul a spus că va trimite pe cineva să rezolve problema treptelor, însă că nu poate interveni la bariera rămasă la Pan Group, pentru că aceasta este în proprietatea Căilor Ferate Române.
Există și străzi pe care oamenii nu le doresc asfaltate ci, măcar, pietruite. „Aveți vreun plan să montați canalizare pe strada Plaiul Vulcănești? Este dezastru, nu se mai poate circula pe jos atunci când plouă, iar cu mașinile este mai rău, pentru că se rup în două“, a spus domnul Dincă. Alt locatar al cartierului s-a aplecat asupra intersecției dintre strada Tehnicii cu Calea București. „Când plouă e dezastru. Trebuie să ne ducem 10-15 metri după trecerea de pietoni ca să putem traversa. Ar trebui să se niveleze terenul“, consideră bărbatul. „O să vedem cum rezolvăm la intersecție, poate punem niște geigere (guri de scurgere – n.r.). În ceea ce privește asfaltul, o să intrăm anul acesta pe toate zonele. Pe Plaiul Vulcănești vom intra în 2016 cu canalizarea, pe masterplanul 2, dar o să vină cei de la RAADPFL să vedem ce facem cu strada“, le-a răspuns primarul oamenilor. Aceeași problemă a apărut și cu strada Păuniței, unde se va intra anul acesta cu apa, iar anul viitor, cu canalizarea.
În curând, oamenii vor avea Poștă în Lăpuș. Piața mai așteaptă.
O piață este alt lucru pe care oamenii și-l doresc cu ardoare în cartier. Autoritățile le-au răspuns că nu există decât terenuri private în Lăpuș și nu pot rezolva, momentan, această problemă. „Am vrut să facem o piață în cartier, dar din ce am căutat noi până acum, toate terenurile sunt proprietăți private“, a precizat directorul SC Piețe și Târguri Craiova SRL, Claudiu Neagoe. Primarul Craiovei a spus că va căuta săptămâna viitoare o soluție pentru piață, iar unul dintre oamenii prezenți i-a venit în ajutor. „Spațiul unde a fost un depozit de băuturi din spatele BCR-ului este domeniu public sau privat? Acolo sunt cel puțin 300 mp“, a spus Ștefan Fronie. Într-adevăr, terenul despre care vorbea bărbatul este proprietate publică.
Dacă nu se știe în mod cert când vor avea piață, oamenii măcar au aflat că vor avea, în cel mai scurt timp, o poștă în cartier. După ce unul dintre locatari s-a plâns că trebuie să meargă în Rovine pentru a ajunge la poștă, șeful Oficiului Județean de Poștă Dolj, Alexandru Opran, prezent în sală, le-a dat o veste bună oamenilor: „Suntem în curs de căutare a unui spațiu între Institut și Pan Group. Săptămâna viitoare e gata“, a anunțat bărbatul.
Locatarii din Lăpuș au întrebat și despre reabilitarea termică a blocurilor. Mulți dintre ei au spus că au semnat și au depus actele pentru acest proiect, dar că nu știu ce se mai întâmplă. „Reabilitarea termică ar fi trebuit să înceapă de anul trecut, din iunie, dar dosarul a zăcut mai mult de un an la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia și abia după ce ne-am scandalizat au trimis dosarul la Ministerul Dezvoltării. La una dintre licitațiile pentru un număr de blocuri am avut o problemă, în sensul că nu s-a prezentat nici o firmă. Dar, până la sfârșitul acestui an, toate blocurile care au semnăturile necesare strânse vor intra deja în reabilitare termică“, le-a promis primarul celor prezenți. Tot o problemă legată de blocuri este aceea a apei calde, care ajunge târziu la robinet. Oamenii au fost sfătuiți să facă solicitări la Termo Craiova pentru a li se face recircularea apei calde, iar în cazul celor care au beneficiat deja de această schimbare, să sesizeze aceste lucruri la Termo, pentru ca echipele regiei să afle de ce nu ajunge apa caldă la timp.
„Faceți o hotărâre, să fie băgați câinii la întreținere“
Câinii sunt altă problemă pe care oamenii o vor rezolvată. Aceștia se plâng de vecinii care hrănesc câini fără stăpân, dar și de cei care își plimbă câinii pe locurile de joacă ale copiilor. „Am făcut o sesizare la primărie, prin Asociația 4 Locatari, legat de o vecină care ține mai multe pisici în subsol și hrănește și câini fără stăpân. Ni s-a răspuns că femeia are în casă o pisică și are și carnet de sănătate. Eu am întrebat ceva și ei mi-au răspuns altceva. Am sunat la Telefonul Cetățeanului să vină să ridice câinii, au venit, dar nu i-au găsit“, s-a plâns Stelian Burtea. Ștefan Fronie l-a completat pe bărbat, spunând că nu are nimic cu animalele, dar că unele lucruri nu sunt normale. „Și eu sunt iubitor de animale, dar doresc ca aceia care iubesc animalele să nu meargă cu câinii în locul de joacă al copiilor“, consideră bărbatul.
Pe de altă parte, alt cetățean prezent a venit cu o propunere drastică. „Ar trebui să faceți o hotărâre a consiliului local să fie băgați câinii la întreținere. Vă rog, serios. Nu se poate așa ceva“, a spus Ion Vâlceanu. Lia Olguța Vasilescu a spus că serviciul de ecarisaj va veni iarăși în cartier pentru a ridica patrupedele și pentru a le duce la adăpost. În legătură cu propunerea de hotărâre, primarul nu a dat nici un răspuns concret, spunând, în glumă: „Dumneavoastră vreți să-mi pierd voturile“.
Stație de tramvai la Pod Electro?
Altă problemă ridicată de către un locatar a fost înființarea unei stații de tramvai. „Referitor la transportul în comun, referitor la tramvai, vreau să vă spun că, dacă venim de la Kaufland către Electroputere, nu există stația Pod Electro. În celălalt sens este, dar în acesta, nu. Ar trebui să se facă un refugiu“, a propus Dorin Nicoară. Alți cetățeni prezenți au cerut deblocarea aleilor care duc către blocuri, care sunt pline de mașini, o semaforizare la trecerea de pietoni din fața Facultății de Inginerie Electrică, dar și tăierea mai multor plopi. „Au tăiat niște plopi care erau aproape de bloc, dar au lăsat buturile (cioturile – n.r.). Rădăcinile au o forță foarte mare și sparg betoanele blocului. Din buturi au crescut plopi care au depășit nivelul trei al bocului, iar aceste crengi ating balconul meu, la etajul patru. Mă deranjează. Buturile mai sunt și deasupra conductelor, se pot sparge“, a sesizat Nicolae Păvălan. „Dacă vin angajații RAADPFL să taie plopii, îmi promiteți că nu îi iau la bătaie vecinii dumneavoastră?“, a răspuns primarul.
Întâlnirea s-a încheiat după două ore de discuții, în care douăzeci de persoane s-au înscris la cuvânt pentru a-și spune doleanțele și solicitările. Următoarea întâlnire „Fii vocea cartierului tău!“ va avea loc în cartierul 1 Mai, iar locul exact urmează să fie anunțat de către Gazeta de Sud în perioada următoare.
Mulțumiri
Gazeta de Sud mulţumeşte conducerii Facultății de Inginerie Electrică pentru sprijinul acordat în organizarea întâlnirii „Fii vocea cartierului tău!“.