Cel mai bogat gorjean continuă să facă disponibilizări de la firmele pe care le controlează în cadrul companiei Succes. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a primit o notificare din partea firmei Mecanoprod Motru, controlată de omul de afaceri Nicolae Sarcină (foto), prin care sunt anunţate zeci de disponibilizări, începând cu jumătatea acestei luni. Firma prestează servicii pentru domeniul minier. „Singura notificare pe care am primit-o a fost de la Mecanoprod Motru, începând cu 15 aprilie. Dintre cei 60 de angajaţi, vor fi disponibilizaţi colectiv 43. Este vorba de lipsă de lucrări, de contracte de prestări servicii. Urmează să concedieze colectiv acest număr de persoane. Noi am şi luat legătura cu reprezentanţii firmei, să le acordăm consiliere. Firma execută servicii pentru domeniul minier“, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.
A mai concediat o sută de angajaţi
Compania Succes a disponibilizat şi luna trecută peste o sută de angajaţi din şase judeţe, după ce în prealabil a notificat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. „Firma Succes a notificat luna trecută AJOFM Ilfov, pentru că în Ilfov are sediul, cu privire la disponibilizarea a 105 lucrători în comerţ din Gorj, Dolj, Argeş, Mehedinţi, Vâlcea şi Constanţa, începând cu 16 martie. Peste jumătate dintre cei care vor fi trimişi în şomaj sunt din Gorj, 57 de persoane“, a mai spus Romeo Chiriac. Compania Succes a intrat în insolvenţă la cererea administratorului şi este condusă de un administrator judiciar, care are ca obiectiv reducerea datoriilor şi reorganizarea activităţii, deşi domeniul în care activează Succes este vast: comerţul cu amănuntul, restaurante, benzinării, servicii pentru minerit, exploatări forestiere, construcţii, şcoli de şoferi, servicii de pază etc.
În atenţia DIICOT de anul trecut
Firma care aparţine omului de afaceri Nicolae Sarcină a intrat de anul trecut în atenţia procurorilor DIICOT, pentru tranzacţii dubioase, din care a rezultat un prejudiciu de peste şapte milioane de euro. „În cauză există suspiciunea că membrii grupului, în perioada septembrie 2013 – august 2014, au evidenţiat în actele contabile cheltuieli fictive privind achiziţia unor bunuri şi, mai ales, plata unor servicii. Societăţile comerciale viabile din cadrul grupului de firme Succes transferau fictiv forţa de muncă la alte societăţi din grup, aflate în procedură de reorganizare judiciară, cu care încheiau contracte de prestări servicii. Întrucât planul de reorganizare judiciară nu era viabil – de regulă cheltuielile de personal depăşeau veniturile obţinute –, până la lichidare se acumulau foarte multe datorii către bugetul asigurărilor sociale (contribuţii, impozit pe salariu). Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică la șapte milioane de euro“, potrivit procurorilor DIICOT, care au derulat 31 de percheziţii la firmele afaceristului.