La șapte ani de la intrarea în vigoare a legii asigurării obligatorii a locuințelor, doar a zecea parte din casele și apartamentele din Oltenia au fost asigurate. Legea prevede amenzi pentru cei care nu se asigură, dar edilii ezită să le aplice. Primarii nu amendează populația pe motiv că oamenii sunt și așa foarte săraci și nu își permit să plătească asigurările, cu atât mai puțin amenzile. În schimb, în caz de producere a riscului, în special de inundații, oamenii stau cu mâna întinsă către stat și nu primesc mai nimic pentru refacerea locuințelor.
În condițiile în care în ultima perioadă apar tot felul de avertizări de inundații, iar cutremurele de magnitudine mică și medie sunt la ordinea zilei, foarte puțini proprietari de case și apartamente și-au asigurat obligatoriu locuințele. Deși au trecut aproape șapte ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, la nivelul județelor din Oltenia doar aproximativ 10% dintre locuințe sunt asigurate împotriva acestor dezastre naturale.
Dolj – mai multe locuințe asigurate, Vâlcea – pagube mari plătite
Din analiza datelor publicate de PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), unde se gestionează toate polițele de asigurare din țară, până la sfârșitul lunii februarie 2015 în Dolj erau asigurate obligatoriu doar 37.929 de locuințe, ceea ce reprezintă doar 13,58% din total, adică gradul de cuprindere în asigurare a locuințelor din județ. Polițele plătite anul acesta în Dolj sunt de numai 3.935 de lei. În județul Gorj sunt asigurate obligatoriu 12.805 locuințe, reprezentând 8,21% din total, iar pagubele plătite pentru producerea riscului sunt de 30.122 de lei. În Mehedinți s-au asigurat până acum 12.185 de locuințe (9,25% din total), iar despăgubirile plătite pentru riscul produs au ajuns la 67.843 de lei.
În Vâlcea s-au asigurat obligatoriu 21.426 de locuințe (12,09% din total), iar daunele plătite până acum au atins cel mai înalt nivel din Oltenia: 147.713 lei. Județul Vâlcea este cunoscut pentru alunecările de teren din zonă, ceea ce face ca riscurile asigurate prin polițele obligatorii să se producă mai des decât în alte județe. Puține case au fost asigurate și în județul Olt, respectiv 15.343 de locuințe (8,04% din total), iar daunele plătite pentru riscul asigurat au fost de 47.867 de lei.
Primarii nu amendează cetățenii neasigurați, din cauza sărăciei
În cazul în care se produc calamități naturale (inundații, alunecări de teren și cutremure), doar familiile care au asigurare beneficiază de sume de bani pentru refacerea locuințelor, iar restul vor sta cu mâna întinsă către stat. Legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor prevede că neasigurarea caselor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Primarii sunt cei care ar trebui să îi amendeze pe cei neasigurați obligatoriu. Câțiva edili contactați de GdS au precizat că oamenii nu au bani nici pentru plata polițelor de asigurare obligatorii, aşa că ar fi absurd să mai plătească și amenzi. „Unii localnici au asigurare obligatorie, alții nu au. Amenzi nu am aplicat din mai multe considerente. Marea majoritate a oamenilor sunt săraci. Avem probleme și la încasarea impozitelor locale. I-a «omorât» agricultura anul trecut și anul acesta se anunță tot un an agricol prost. În zonele inundabile sunt unele case asigurate și chiar au beneficiat unii dintre ei de asigurare, atunci când le-a fost inundată locuința, dar alții care nu au asigurare vin și cer bani de la primărie. De regulă, oamenii care au avut probleme cu inundațiile au înțeles riscul și și-au asigurat locuințele. Dar acum, după ce am amenajat Tesluiul și nu se mai inundă nici până la jumătatea malurilor, nici oamenii nu mai vin să ceară acte pentru a-și asigura locuințele“, a declarat, pentru GdS, primarul localității Mischii, Gheorghe Popa.
„Aste le mai trebuie oamenilor, să le dăm și noi amenzi. După ce că unii nu au nici pensii și nici alte venituri ca să își plătească asigurarea, de unde să plătească amenzile? Ar trebui ca toată lumea să aibă asigurată locuința, dar oamenii nu au bani. Norocul nostru este că am fost feriți de inundații în ultimii ani și oricât ar mai crește Desnățuiul nu va mai inunda locuințele. În urmă cu mai mulți ani au fost ceva infiltrații în casele oamenilor, dar acum nu mai este cazul“, a explicat și Nicu Tabacu, primarul comunei Vârvoru de Jos.
„Le solicit oamenilor să își asigure locuințele“
Primarii din zonele inundabile din județ spun că ar fi bine ca locuitorii să aibă casele asigurate împotriva dezastrelor naturale. „Unele case au fost asigurate în satul Zănoaga, unde pânza freatică a ieșit la suprafață, dar altele nu sunt asigurate. Nu am aplicat amenzi, dar le solicit oamenilor să își asigure locuințele, întrucât pot beneficia de o sumă necesară remedierii casei în caz de dezastru natural. De exemplu, la noi în comună s-a întâmplat să aibă asigurare cele două case afectate și li s-au dat bani de la asigurări să își refacă locuințele. Dacă nu au asigurare, atunci vin și cer bani la primărie dacă li se întâmplă ceva cu casa, iar primăria nu are fonduri suficiente nici pentru a funcționa, deci nu se pune problema să poată să sprijine oamenii intrați în necaz. Eu îi încurajez să se asigure“, a spus primarul comunei Leu, Iulian Cristescu.
Prima anuală este de 20 de euro, iar suma asigurată – 20.000 de euro
Potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, suma asigurată ce se poate acorda persoanelor care își asigură obligatoriu locuințele este de 20.000 de euro (echivalent în lei) pentru cei care dețin locuințe de tip A, adică din cărămidă și alte materiale rezistente, respectiv de 10.000 de euro, pentru cei care au locuințe de tip B, adică de chirpici (cărămidă nearsă) și altele.
Sumele ce trebuie plătite de deținătorii de locuințe sunt de 20 de euro anual (aproximativ 90 de lei) pentru cei cu locuințe de tip A, respectiv de 10 euro pe an (circa 42-45 de lei, în funcție de curs) pentru cei cu locuințe de tip B.
Suma asigurată obligatoriu, precum și prima obligatorie aferentă pot fi modificate prin ordin al președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), dar nu au fost modificate niciodată, de când au fost introduse.
Cei care dețin polițe de asigurare facultative ale locuințelor sunt obligați să își încheie și poliță obligatorie, potrivit legislației în vigoare.