Prin intrarea în insolvență a SC Termo Craiova SRL, angajații au rămas, cel puțin pentru moment, cu salariile și cu programul de lucru neschimbate. Fostul administrator al societății, Florin Lungu, hotărâse să ia măsuri „în ton“ cu dificultățile economice cu care se confruntă societatea „în special din cauza scăderii veniturilor realizate“. După ce s-a consultat cu reprezentanții departamentelor Resurse Umane, Juridic, Financiar Contabil și cu cei ai Sindicatului Energia Termică Craiova, sindicatul majoritar, conducerea a decis să reducă tempoar zilele de lucru și, implicit, veniturile salariaților.
În Decizia nr. 13/2015 se arată: „În perioada 1.04.2015 – 1.11.2015 se reduce programul de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, pentru toți salariații societății, conform art. 52, alin 3 din Codul Muncii.
Pe durata reducerii temporare, salariații se vor afla la dispoziția angajatorului, aceștia având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activității“.
Numai că, de la luarea deciziei și până la punerea acesteia în aplicare, SC Termo a intrat în insolvență, începând cu 18 martie 2015. Dacă Decizia nr. 13/2015 era pusă în aplicare înainte de această dată, atunci era valabilă. Actualul administrator al SC Termo Craiova SRL, Dan Magla, a precizat: „O astfel de decizie nu se mai ia în discuție. De la momentul intrării în insolvență, orice hotărâre se ia doar cu acordul administratorului sindic. Acea decizie urma să intre în vigoare de la 1.04.2015 și a fost luată înainte de 18 martie, când instanța a dispus intrarea în insolvență, dar nu a fost pusă în aplicare“.
Reprezentanții angajaților spun că și ei au cerut anularea acestei decizii, deși în cuprinsul ei se spune clar că măsurile au fost luate „după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ“. Viorica Ilin, președinta Sindicatului Energia Termică, a afirmat: „Noi am cerut anularea acelei decizii“.
Sindicatul a cerut, conducerea a dat
În urma discuțiilor dintre sindicaliști și conducerea Termo, angajații au pierdut prima de murături și decontarea a 50% din contravaloarea unui bilet de odihnă, în limita maximă de 700 de lei. Aceste două măsuri au fost luate înainte de intrarea în insolvență a societății.
Cu toate acestea, angajații Termo au rămas cu sporuri și cu venituri destul de grase, dar și cu tichetele și bonusurile pe care le-au obținut prin contractul colectiv de muncă. În acest sens, sindicaliștii au cerut constituirea unui fond destinat cheltuielilor ocazionate de procurarea unor daruri pentru copiii salariaților, 80 de lei pentru un copil, dar și acordarea de ajutoare pentru angajații care au suferit pierderi însemnate în propriile gospodării din cauza calamităților. De asemenea, au solicitat 15 salarii compensatorii în caz de disponibilizare. Cei drept, numărul este redus drastic față de 36, câte erau prevăzute în Contractul colectiv de muncă anterior.
Conform Contractului colectiv de muncă, la SC Termo Craiova SRL un muncitor are un salariu de bază de până la 1.927 de lei plus sporuri și tichete. O dactilografă primește un salariu de bază de până la 1.732 de lei, la care se adaugă un spor de 10% din salariul de încadrare, pentru că muncește în condiții nocive și periculoase, după cum se arată în Anexa 4.1 din CCM 2014.
Un casier central are un venit brut de 1.845 de lei plus acel procent de 10%, un tehnician încasează un salariu de 1.963 de lei, un maistru are un venit de 2.250 de lei și un subinginer 2.306 lei.
Trebuie menționat faptul că și așa organigrama SC Termo SRL este destul de umflată, peste 750 de salariați, iar angajările din ultimii ani au depășit cu mult fondul de salarii. „Eu am fost prezentă la o întâlnire între conducere și reprezentanții primăriei și cei dintâi i-au spus doamnei primar, printre altele, că s-a depășit fondul de salarii cu 4 milioane de lei cu angajările și cu promovările“, susține Dumitra Sîrbu, președinta Sindicatului Liber Termo.