4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Generalul deşertului“, alături de Scorpionii Roşii

„Generalul deşertului“, alături de Scorpionii Roşii

Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ a sărbătorit vineri 135 de ani de la înfiinţarea unităţii. La festivitate au luat parte cadre militare în activitate, rezervă şi retragere, oficialităţi ale administraţiei publice locale şi judeţene, dar şi şeful Statului Major General al Armatei, cunoscut ca „generalul deșertului“, general-locotenentul Nicolae Ciucă, fost comandant al acestui batalion.

Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ din Craiova este printre primele structuri militare româneşti care a răspuns cerinţelor NATO şi a trimis militari în teatrele de operaţiuni. Militarii de aici, supranumiţi și „Scorpionii Roşii“, au primit, nu de puţine ori, distincţii din partea partenerilor NATO, pentru acte de curaj şi eroism. În 2002, „Neagoe Basarab“ era prima unitate tactică românească dislocată în Afganistan, în baza militară din Kandahar sub comanda maiorului pe atunci Nicolae Ciucă. A fost prima participare a armatei române la o operaţiune de tip „combat“ după cel de-al doilea război mondial. Mai mulți militari din rândurile Batalionului 26 Infanterie au căzut la datorie. La festivitatea de vineri, şeful Statului Major al Armatei, general-locotenentul Nicolae Ciucă, a acordat embleme de onoare pentru merite deosebite locotenentului colonel Valentin Ediţoiu, căpitanului Adrian Dică, maistrului militar clasa I – Octavian Ganea, plutonierului Albert Ghiţă, plutonierului major Constantin Purcaru, caporalului clasa III-a Ionel Toma, caporalului clasa a III-a Ionel Teodosiu. Militarul Adrian Dică a fost de două ori în teatrul de operaţii din Afganistan: „Distincţia primită astăzi (vineri, n.r.) este, în primul rând, una de suflet pentru că vine din partea fostului comandant al Batalionului 26 «Neagoe Basarab» – Nicolae Ciucă, actual şef al Statului Major General. Cred că este o recunoaştere a meritelor pentru cele două misiuni la care am participat. Cea mai grea a fost cea din 2011, într-o zonă de conflict foarte puternică. Sunt amintiri însă care mi-au rămas în suflet, amintiri plăcute, pe care nu o să pot să le uit. De un lucru sunt sigur: m-aş duce oricând acolo unde ţara îmi va cere“. Plutonierul major Constantin Purcaru este mândru că face parte din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“. A participat deja la şase misiuni internaţionale şi este dispus oricând să plece într-o nouă misiune dacă i se va cere acest lucru. „Cea mai grea misiune la care am participat a fost cea din Angola. Acolo ne-am pierdut şi un coleg, și un prieten, unul dintre camarazii cu care ne-am pregătit… Au fost momente grele, ne pare atât de rău, însă asta este meseria de militar… Sunt şi satisfacţii foarte mari, dar meseria presupune şi multă responsabilitate. Am un băieţel pe care îl voi susţine dacă va dori să-mi urmeze în carieră“, a spus plutonierul major.

„Acest regiment şi-a îndeplinit cu succes toate misiunile“

Şeful Statului Major, general-locotenentul Nicolae Ciucă, le-a mulţumit tuturor cadrelor militare ce activează în acest batalion craiovean şi a propus un moment de reculegere pentru colegii căzuţi în misiunile la care au luat parte. „De-a lungul anilor, acest regiment şi-a îndeplinit cu succes toate misiunile pe care le-a primit. Înainte de toate, înainte de a spune că suntem militari, suntem oameni, avem sentimente, sentimente legate de camarazii alături de care am fost în misiuni. Îmi vin în minte în acest moment toate ceremoniile la care am participat în anii în care am lucrat în acest batalion. Vreau să le mulţumesc tuturor pentru dedicaţia, pasiunea şi dăruirea cu care muncesc. Vreau să vă transmit că meritul în armată nu este al unei persoane, este al întregului colectiv. Revin de fiecare dată cu emoţie aici. Au fost anii în care România se pregătea să adere la Alianţa Nord-Atlantică. Batalionul nostru a fost primul care a fost evaluat de o comisie NATO şi atunci a primit confirmarea pentru a face parte din rezerva strategică a comandantului NATO. Au fost primii paşi pe care Armata Română i-a făcut alături de ţările membre ale alianţei în misiunile pe care le-a executat. Au strâns permanent materiale pentru a se perfecţiona, iar astăzi în acest batalion există o adevărată bibliotecă, astfel încât cineva spunea la un moment dat că «putem apela la biblioteca de la Alexandria», aşa o denumiseră… Am ţinut să subliniez acest lucru pentru ca dumneavoastră să vă daţi seama ce pasiune pun aceşti oameni în munca lor de perfecţionare. Vreau să mulţumesc tuturor pentru ceea ce au întreprins, celor care şi-au pus amprenta. Toate realizările noastre nu ni se datorează nouă. Noi suntem efemeri în aceste funcţii, soldaţii însă sunt cei care pun consistenţă în orice misiune. Şi vreau să mai spun un lucru, un sentiment pe care îl încerc de fiecare dată când vine vorba de Craiova: coeziunea şi spiritul pe care le-am descoperit în Batalionul 26 nu cred că le voi întâlni în altă parte“, a spus Șeful Statului Major General al Armatei, general-locotenentul Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă s-a născut la 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova, în 1985, și Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu“ de la Sibiu în 1988. După absolvirea școlii militare, a fost repartizat comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat, iar în perioada 1989-1992 a fost comandant pluton cercetare și instrucție, la Batalionul 121 Cercetare.

Militari premiați în ultima misiune
Ultima misiune în teatrele de operații a fost executată în perioada 9.12.2013 – 30.05.2014, când o companie de infanterie întărită a participat în misiunea „KAF/GDA“ rotația a-III-a în Afganistan. Încadrul acestei misiuni, caporal cls. a-II-a, Văduva Ionuț Adrian, a primit, din partea conducerii RC-SOUTH titlul „Hero of the day“, iar din partea ministrului apărării naționale, „Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de război“. Titlul „Hero of the day“ a fost primit apoi, în cadrul aceleiași misiuni, de plt. maj. Fratoștițeanu Viorel Daniel, pentru descoperirea unui DFC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS