2.9 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOraşul Târgu Cărbunești încearcă să renască

Oraşul Târgu Cărbunești încearcă să renască

Singurul spital orășenesc de urgență din țară, un parc fotovoltaic care se întinde pe o suprafață de 52 de hectare, elevi care studiază la mari universități din lume, toate acestea se găsesc într-un colț din sud-estul Gorjului, în orașul Târgu Cărbunești.

Situat la îmbinarea a două unități geografice, Podișul Getic și zona subcarpatică a Olteniei, orașul Târgul Cărbunești din județul Gorj se poate mândri cu singurul spital orășenesc de urgență din țară, precum și cu cel mai mare parc fotovoltaic, cu o suprafață de 52 de hectare. Din acest colț al Olteniei au plecat în lume elevi eminenți, ce duc mai departe numele orașului lor, tot astfel cum pe aceste meleaguri și-a petrecut copilăria unul dintre marii poeți ai neamului, Tudor Arghezi. Ca o recunoaștere a trecerii sale prin aceste locuri, cu ajutorul fiicei poetului, Mitzura Arghezi, a fost ridicat în centrul urbei Muzeul „Tudor Arghezi“, alături de Centrul Cultural ce poartă numele poetului.
Orașul Târgu Cărbunești se dezvăluie călătorului ca o urbe ce încearcă să renască, să înfrângă barierele timpului și să se dezvolte. După ce, rând pe rând, fabrica de cherestea care exporta lădițe în toată lumea s-a închis, fabrica de pâine și moara au devenit ruine, iar fabrica de cărămidă a fost închisă, după ce toată zona industrială a urbei a devenit istorie, câțiva investitori își fac timid intrarea pe piață. O fabrică de cherestea încearcă să se dezvolte printre ruine. În una dintre hale, câțiva muncitori lucrează de zor. Au de onorat comenzi pentru export. Afacerea începută anul trecut dă semne că se dezvoltă, așa că se vorbește de extinderea zonei de lucru și, implicit, de noi locuri de muncă. Nu sunt multe, dar sunt binevenite. O rază de lumină se întrevede în fosta zonă industrială.

„Iarna se face car, iar vara sanie“

Cea mai importantă investiție, menită să ajute la schimbarea imaginii orașului, a fost realizată acum doi ani. „Avem cel mai mare parc fotovoltaic. Este o investiție, cea mai mare din Europa de Est, pe care am finalizat-o în anul 2013. Au fost bani privați. Este vorba de 52 de hectare de panouri solare. Avantajele pentru Primăria Cărbunești decurg din concesiune, impozit pe terenuri, pe clădiri, 40 de oameni angajați pe diferite segmente, pază, monitorizare. Iată că bugetului local îi revin 900 de lei în fiecare zi. Dacă facem o simplă înmulțire cu 365 de zile, câte are un an, 328.500 de lei este aportul la bugetul local. De asemenea, am finalizat, în 2013, 80 de apartamente ANL. Banii din chirie ajung tot la buget. Cea mai importantă problemă asupra căreia trebuie să se aplece un primar este mărirea bugetului local. Așa cum planetele se învârtesc în jurul soarelui, totul în lumea asta se învârte în jurul banului“, a explicat primarul urbei, Mihai Mazilu.
Din banii adunați la buget, primăria a încercat să îmbunătățească condițiile din oraș. „Conform unei vorbe înțelepte din popor, «Iarna se face car, iar vara sanie», iarna se fac proiectele, iar acum, când dă colțul ierbii, ne apucăm de treabă. Continuăm investițiile pe care le-am început anul trecut. E vorba de asfaltarea drumului DC 20. Este terminat în proporție de 85 la sută. Până la 1 mai sper să fie gata. Vom asfalta strada Petroliștilor, vom înlocui acoperișul la primărie, pentru că era vechi de peste 60 de ani. Avem în construcție o capelă la una din bisericile din localitate. Reabilităm drumurile comunale din Cărbunești care nu sunt asfaltate, pentru că trebuie menționat faptul că Târgu Cărbunești este localitatea cu cea mai mare suprafață din sudul țării. Am 12 sate care aparțin din punct de vedere administrativ de Cărbunești, peste 69 de drumuri comunale și sătești. Dintre acestea, când am venit la primărie, nici 10 la sută nu erau asfaltate. În șase ani am asfaltat peste 15 kilometri de drumuri. Avem o stație de epurare cu care mă mândresc. Am înlocuit sistemul de distribuție a apei în Cărbunești, am făcut centrul informatizat al evidenței populației. În viață e bine să te întinzi cât te ține plapuma. Am spus ce pot să fac din bugetul local. Acum doi ani am reabilitat sistemul de iluminat public în Cărbunești. Am lumină de două ori mai multă și cu un consum de 53,7 la sută mai mic. Investițiile noi îți produc bani la buget tot astfel cum, în unele cazuri, îți reduc consumul“, a spus edilul orașului Cărbunești.
Există și proiecte a căror realizare nu depinde de resursele bugetului local. „Sunt promisiuni, am hârtiile, actele gata, studii de fezabilitate, proiectele tehnice. Este vorba de alimentare cu apă în zona de sud a orașului, canal în zona de nord. Apa, canalul nu mai sunt un moft, ci o necesitate pentru un habitat normal pentru secolul XXI“, a mai declarat primarul Mihai Mazilu.

Singurul spital orășenesc de urgență din țară

La Târgu Cărbunești funcționează singurul spital orășenesc de urgență din țară. Dacă în urmă cu câțiva ani își desfășurau acolo activitatea doar 16 medici, astăzi unitatea medicală are 93 de doctori.
„Este unul dintre cele mai competitive spitale din Oltenia. Se fac operații aproape în premieră în Gorj. În anul 2008, când am venit la primărie, erau 16 medici, dintre care doi pensionari, acum sunt peste 90. De la două linii de gardă, acum sunt nouă. Am o echipă de toată isprava. Această uzină a sănătății are astăzi peste 350 de salariați. Secretul este să pui omul potrivit la locul potrivit, nu pe criterii politice. Singurul criteriu trebuie să fie profesionalismul. Tinerii medici care vin la Cărbunești după ce depun documentația necesară primesc cheile de la apartamentul ANL. Îi legi de Cărbunești, de profesie. Nu suport ideea ca un specialist, pe ce ogor ar lucra, al sănătății, al școlii, să-și facă treaba cu ochii la ceas, să depindă de navetă. E o mare treabă să faci cetățeni ai Cărbuneștiului specialiști. Aceasta e o obligație elementară pentru orice primar care se respectă, să atragă specialiștii în localitatea a cărei activitate o coordonează. Investițiile, actul de sănătate, cel de învățământ sunt oglinda activității lui“, a mai spus edilul.
La Spitalul Orășenesc de Urgență, tot mai mulți tineri vin să își construiască o carieră. L-am întâlnit la Unitatea de Primiri Urgențe pe medicul ortoped Alexandru Drăghici. Am fost curioși să aflăm care au fost motivele care l-au determinat ca după finalizarea studiilor la București să aleagă spitalul din Târgu Cărbunești. „Este un spital în plină dezvoltare, în construcție, un loc pe care îl consider un punct de start în carieră. E un loc cu oameni foarte hotărâți să facă ceva și chiar cred că se poate dezvolta. Sunt multe locuri în țară în care te poți duce, dar nu au văzut o trambulină liberă decât aici“, a declarat tânărul medic.
Managerul spitalului, Constantin Târziu, a fost cel care ne-a dezvăluit secretul care a stat în spatele reușitei, al transformării unității medicale într-una eficientă. „În decurs de 11 ani de când sunt director am încercat să duc mai departe ce au făcut ceilalți. S-a reușit să se facă un spital de urgență, singurul spital orășenesc de urgență din țară. S-a dezvoltat actul medical încât, în viitorul foarte apropiat, un pacient care se prezintă la unitatea noastră medicală va găsi tot ceea ce are nevoie. S-a început, în primul rând, cu dotarea cu cadre. Dacă acum câțiva ani erau 16 medici, astăzi sunt 76 plus 17 rezidenți. În aprilie mai așteptăm trei-patru rezidenți, medici specialiști pe anumite specialități pe care nu le avem în momentul de față.
A trebuit să îmbunătățim și sursa materială. Am luat aparatură în fiecare secție, cam tot ce a fost nevoie, pentru a face un act medical de bună calitate. Spitalul nostru este un fel de trambulină pentru activitatea profesională a tinerilor medici. De aici pot pleca în Craiova sau în alte centre universitare ori în alte spitale mult mai mari. Avem acum medici buni pe Ortopedie. Au venit doi medici tineri, dintre care unul e specialist pe coloană vertebrală, ceea ce lipsea până acum în Gorj. O să vină în viitor și un neurochirurg. Lucrurile nu se opresc aici. Împreună cu primăria se va implementa un proiect de mare anvergură, unul dintre cele mai mari din regiunea Oltenia. Se are în vedere atât achiziționarea de aparatură medicală, cât și investiții în infrastructură: noi secții, o nouă urgență, ATI nou, cardiologie, ortopedie, chirurgie noi, îmbunătățirea saloanelor din spital și așa mai departe“, a precizat doctorul Constantin Târziu, managerul spitalului. Nu numai actul medical constituie motiv de mândrie pentru locuitorii orașului Târgu Cărbunești. Și unitățile de învățământ se pot mândri cu reușitele elevilor, rod al muncii fiecăruia dintre ei, dar și al cadrelor din învățământ. „Avem în Coreea de Sud un student cu bursă. Au fost doar două pe țară și unul dintre copii este de aici. Tot de aici este și singura femeie polițist trimisă de forțele ONU în Africa Centrală. Avem studenți la Oxford, Cambridge. Cum să nu te mândrești cu aceste tinere vlăstare? Se aude de Cărbunești în toate colțurile lumii. În 2008, am înființat clubul de karate «Gilortul Cărbunești». Avem campioni mondiali, europeni, balcanici. Echipa de fotbal a luat cupa și campionatul. Investițiile, actul de sănătate, învățământul, cultura și sportul sunt la ele acasă în Cărbunești“, a povestit edilul urbei.

Un nou început

La Târgu Cărbunești au venit și și-au luat viața de la capăt și câteva familii din localitățile Bustuchin și Roșia-Jiu din Gorj. În 2006, au avut loc alunecări de teren în aceste zone, iar gospodăriile lor, munca de o viață, s-au făcut una cu pământul. La acea vreme, au fost ridicate din fonduri guvernamentale 58 de case în Cărbunești, în care s-au mutat sinistrații. Victoria este unul dintre ei. „Din fosta gospodărie nu a mai rămas nimic. E la pământ. A trebuit la 70 de ani s-o iau de la capăt. Am reușit, în primul an când am venit în Cărbunești, să facem o extindere la casă. Trăia atunci și soțul. După ce am terminat, s-a stins. Ce am aici nu face nici un sfert din fosta mea gospodărie. Mă descurc cum pot. Am o grădină mică și câteva păsări“, a povestit bătrâna.
Deși mai tânără, vecina de peste drum de gospodăria bătrânei recunoaște că nu a reușit să se acomodeze în noua locuință. „Îmi lipsește Bustuchinul. Acolo m-am născut și am crescut. Stau cu fata. E elevă în clasa a X-a la Liceul «Tudor Arghezi» din Cărbunești. Pentru ea rezist, dar inima mi-e acolo“, a recunoscut cu regret Ileana.
Cărbuneștiul i-a primit cu brațele deschise, așa cum face cu fiecare călător prin aceste locuri, arătându-i și oferindu-i ce are el mai bun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS