ANRE a elaborat procedurile pentru schimbarea furnizorului de energie electrică de către clienții finali. Aflați mai jos care sunt pașii de urmat și ce prețuri puteți obține.
Începând cu 2015, consumatorii casnici pot să-și schimbe furnizorul de energie electrică. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat, la sfârșitul anului 2014, procedurile privind schimbarea furnizorului de energie electrică de către clientul final. Prin Ordinul nr. 105/2014 al președintelui ANRE, consumatorii pot părăsi piața reglementată, la cerere. Cei interesați pot găsi pe site-ul ANRE (www.anre.ro) o listă cu toți cei 82 de furnizori licențiați. Pasul următor se referă la încheierea unui nou contract de furnizare a energieie electrice (art. 7, alin. 2). Pentru aceasta, clientul final are obligația să transmită furnizorului nou cel puțin următoarele date: adresa locului de consum, numele furnizorului actual, codul unic de identificare al punctului/punctelor de măsurare înscris pe factura de energie electrică, valoarea facturilor scadente și neachitate până la data notificării, precum și cantitățile în care trebuie furnizată energia electrică. După ce clientul final și furnizorul nou convin asupra clauzelor contractuale, inclusiv asupra prețului energiei electrice, se trece la încheierea contractului de furnizare (alin. 3). Noul contract produce efecte de la data încetării contractului încheiat cu furnizorul actual (alin. 4). Clientul este obligat să notifice furnizorului actual încetarea contractului cu cel puțin 21 de zile înainte, cu respectarea condițiilor contractuale (alin. 5).
Prețuri mici, prin negociere
Clienții pot să încheie contracte de furnizare cu oricare dintre operatorii economici deținători de licență de pe teritoriul României, acest serviciu nefiind limitat la o anumită zonă geografică de deservire.
La solicitarea clientului final și pe baza contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu clientul final, noul furnizor are obligația de a întreprinde demersurile necesare pentru asigurarea serviciului de rețea. ANRE a pus la dispoziția consumatorilor și o linie telefonică directă, unde se pot afla amănunte despre aceste proceduri (0800800410).
În 2014, GdS a abordat pe larg problema scumpirii energiei electrice în ultimii ani. Potrivit statisticilor, în perioada 2006 – 2014 indicele prețurilor de consum pentru energia electrică a crescut cu 44,3%. Doar 55% din factura de energie electrică reprezenta costul efectiv al curentului, restul fiind taxe adăugate, printre care enumerăm taxa de cogenerare și componenta Certificate Verzi (CV). Până acum, consumatorii casnici au rămas captivi furnizorilor moșteniți din 1990, iar prețul este reglementat de ANRE, valoarea actuală fiind de 133 lei/MWh.
Agenții economici pot cumpăra energie de pe piața liberă, prin OPCOM – bursa energiei, unde prețurile de referință sunt de 109 – 188 lei/MWh.
Până la 1 ianuarie 2018, toți consumatorii casnici trebuie să cumpere energie de pe piața liberă. Clienții pot obține prețuri mai mici decât cele actuale prin negocierea cu un furnizor de pe piața concurențială. Marea problemă este însă că furnizorii ezită să încheie contracte pentru cantități mici de energie, o soluție fiind ca întregul bloc sau întreaga asociație de proprietari să negocieze cu o companie.