5.6 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjContractul de cărbune al CEO cu Serbia, sub semnul întrebării

Contractul de cărbune al CEO cu Serbia, sub semnul întrebării

Cărbunele produs de CEO a ajuns în Serbia printr-un intermediar
Cărbunele produs de CEO a ajuns în Serbia printr-un intermediar

Contractul de livrare cărbune de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) către Ministerul Energiei din Serbia este în pericol să fie reziliat. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a recunoscut faptul că sunt probleme în privinţa derulării contractului care prevede exportul a peste 1,2 milioane de tone de lignit în primele şase luni ale acestui an. Potrivit managerului Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, este luată în calcul inclusiv varianta rezilierii contractului, dacă firma care preia cărbunele nu îşi onorează obligaţiile. Cărbunele pentru Serbia este livrat printr-un intermediar, respectiv firma BVA Coal din Constanţa. „Văd că nu mai răspund la telefoane, nu şi-au plătit transportatorii, transportatorii sunt pe aici pe la noi, sunt disperaţi. S-ar putea să fie probleme cu acest contract şi să ne dispară una din sursele importante pentru zona Motru. Vinerea trecută ar fi trebuit să intre în cont o parte din bani, dar nici până acum nu au fost viraţi“, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Firmă de apartament

Contractul încheiat cu firma din Constanţa pentru livrarea de cărbune în Serbia a generat un adevărat scandal în ultimele luni. Complexul Energetic Oltenia nu a putut livra lignit direct către Ministerul Energiei din ţara vecină şi a organizat o licitaţie pentru încredinţarea contractului. Au fost invocate probleme în organizarea transportului pe teritoriul celor două state. Astfel, la sfârşitul anului trecut, a fost declarată câştigătoare oferta depusă de firma BVA Coal Constanţa, înfiinţată cu doar câteva săptămâni înainte de organizarea licitaţiei. Potrivit Complexului Energetic Oltenia, BVA Coal Constanţa a oferit 13 euro pe tona de lignit şi s-a obligat să achite în avans cărbunele, precum şi să asigure preluarea materiei prime de la depozitele Complexului Energetic Oltenia. În schimb, firma de apartament din Constanţa revinde Ministerului Energiei din Serbia cărbunele din Oltenia cu 34 de euro tona. Laurenţiu Ciurel a declarat anul trecut că tona de căbune este vândută la un preţ bun şi ar încheia şi pe termen mai lung un contract asemănător.

În vizorul Corpului de Control al Ministerului Energiei

Contractul de cărbune încheiat cu un intermediar s-a aflat şi în atenţia organelor de anchetă, precum şi a Corpului de control al Ministerului Energiei. Rămâne de văzut ce vor stabili anchetatorii în privinţa condiţiilor în care a fost încheiat contractul de livrare cărbune în Serbia. „CEO nu a participat direct la licitaţia organizată de Ministerul Energiei din Serbia pentru că aceasta presupunea şi transportul cărbunelui pe calea ferată, autocamion, barjă, în spaţiul românesc şi sârbesc. Presupunea, de asemenea, închirierea unor porturi în vederea transportului fluvial. CEO nu are capacitatea de a integra toate aceste feluri de transport pe teritoriul a două state. Vânzătorul a pus condiţia fermă ca obligaţia ce îi revine să fie doar livrarea cărbunelui în mijloacele de transport, fără a se implica în asigurarea transportului. Pentru a securiza contractul s-a pus, de asemenea, condiţia ca plata cărbunelui să fie făcută în avans. Preţul contractului de aprox. 58 lei/tonă este superior preţului din BVC al CEO şi, de asemenea, superior costului de producţie la carierele din care se livrează. Lucrul acesta s-a confirmat în luna ianuarie 2015, când preţul mediu de producţie pe toate carierele CEO a fost de circa 54 lei/tonă… Directoratul CEO a propus partenerilor din Serbia o situaţie mult mai favorabilă, respectiv exportul direct de energie. Ştiind că preţul final cu care Ministerul Energiei din Serbia achiziţionează cărbunele din CEO este de 34 euro/tonă, se poate deduce uşor că energia electrică obţinută cu acest cărbune se poate produce cu un cost minim de 75 euro/MWh. Astfel, CEO a propus un export de energie prin CEO TRADING la un preţ de maximum 45 euro/MWh, situaţie care ar fi trebuit să fie cu mult mai favorabilă pentru partener. Propunerea nu a fost, însă, acceptată“, potrivit unui comunicat de presă al CEO, transmis după încheierea contractului cu BVA Coal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS