Unii dintre șomerii din zonele dezindustrializate vor fi calificați în domenii diverse, de la IT și până la lucrători comerciali și îngrijitori de bătrâni. Se așteaptă ca 10% dintre cei calificați să reușească să se angajeze.
SC Intratest SA, în parteneriat cu Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) 1903 – filiala Dolj, Regio Oltenia Consulting SRL Craiova – ROC și Asociația Pro Training Group, derulează un proiect strategic „Calificare și competențe antreprenoriale în mediul rural“, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Partenerii în acest proiect au organizat vineri o conferință de lansare a proiectului. Acesta se implementează în fostele zone industrializate din regiunile Vest și Sud-Vest și are o durată de desfășurare de zece luni.
„În general, noi urmărim pregătirea șomerilor din mediul rural, din zonele dezindustrializate. Vizăm zona din sudul județului Dolj, în special comunele de lângă Băilești și de lângă Segarcea, unde cunoaștem cu toții că a fost industrie, iar investițiile sunt absente. În urma unor studii pe care le-am făcut, am constatat că este nevoie de calificarea forței de muncă în această zonă a țării“, a declarat Virgil Boboc, președintele filialei doljene a UGIR 1903, partener în proiect. Circa 200 de șomeri din județele Dolj, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș vor fi calificați în meserii foarte diferite, de la inițiere în IT, la lucrător comercial, îngrijitor pentru bătrâni și altele, a explicat Boboc. După ce termină cursurile respective de calificare, șomerii vor fi învățați cum să își deschidă firme sau să desfășoare activități economice ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale etc.