Odată cu venirea primăverii, cu creșterea temperaturilor și explozia de vegetație, începe și sezonul căpușelor, lucru confirmat și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Craiovenii sunt sfătuiți să fie atenţi la animalele de companie, dar şi la locurile pe care le frecventează, cu precădere parcuri și grădini.
În această perioadă, insectele se înmulțesc rapid în zonele verzi, în parcurile și grădinile publice ale orașului Craiova. Un pericol îl reprezintă căpușele, care pot fi ușor luate de pe iarbă atât de animalele de companie, cât și de persoanele care ies pentru un moment de recreere în parcuri sau la iarbă verde. Cei mai expuși sunt copiii, care își petrec mare parte din timpul liber în parcuri, pe spațiile de joacă din apropierea blocurilor. Apariția căpușelor nu trebuie văzută ca un motiv de isterie, ci ca o problemă de sănătate. „Acum este momentul propice apariției căpușelor: vegetație bogată, căldură, umiditate. Dar și oamenii frecventează mai mult zonele verzi, parcuri, locuri de joacă, și există riscul să luăm căpușe pe haine. Acestea se prind de piele și pot mușca. Partea proastă este că mușcătura acestora nu doare și nu ne dăm seama imediat. Până la acest moment nu avem nici un caz de persoane mușcate de căpușe, dar ne putem aștepta la astfel de cazuri în perioada imediat următoare“, a explicat Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Totuşi, pericolul există, motiv pentru care cetăţenii sunt sfătuiţi să-şi ia măsuri de precauţie. „Le recomandăm oamenilor să aibă grijă cu animalele de companie, să le verifice după ce sunt plimbate în spaţiile verzi. De asemenea, cei care merg la iarbă verde trebuie să fie atenţi unde se aşază. Este bine să purtăm îmbrăcăminte de culoare deschisă și cât mai strânsă pe corp. Când revenim acasă, trebuie să ne inspectăm corpul. Aceste căpușe pot fi parazitate de diverși microbi, fie bacterii, paraziți, viruși. Cel mai periculos microb este Borelia burgdorferi, care dă boala Lyme, cunoscută drept «boala cu o mie de fețe». Dacă observăm că am fost mușcați de o căpușă sau aceasta este încă prinsă pe piele, trebuie să mergem la un specialist“, a mai menţionat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Craiovenii sunt mai atenți când ies în parc
Craiovenii pe care i-am întâlnit în Parcul Pușkin din Craiova, fie că îi însoțeau pe cei mici la locurile de joacă, fie că se bucurau ei înșiși de vremea frumoasă, au spus că știu că apariția căpușelor reprezintă un pericol pentru sănătate. Oamenii susțin că încearcă să fie mult mai atenți unde se joacă cei mici și le verifică îmbrăcămintea la întoarcerea acasă. „Suntem mai atenți ca de obicei când ieșim cu cei mici. Când ajungem cu ei acasă, îi schimbăm de haine. Este pericol, că aici vin și câini și pot să aducă cu ei căpușe. Pot fi prin iarbă“, a spus Stelian Olaru, un bunic ieșit cu nepoții în parc.
La rândul său, George Sporis a afirmat că știe că apariția căpușelor este un pericol, dar deocamdată încearcă să se bucure împreună cu băiețelul de doar câțiva anișori de vremea frumoasă. „Este un pericol dacă apar căpușele, mai ales pentru copii. Am ieșit în parc să ne bucurăm de vremea frumoasă. Deocamdată nu am observat căpușe, dar avem și soluții de protecție“, este de părere George Sporis.
Începe amenințarea căpușelor
În Craiova, stârpirea căpușelor mai are de așteptat până luna viitoare. Abia atunci SC Salubritate Craiova SRL va demara prima campanie de dezinsecție. În acest moment, reprezentanții Salubrității spun că abia este începutul perioadei de înmulțire a căpușelor.
„Până în prezent nu avem sesizări din partea craiovenilor cum că ar avea probleme cu căpușele. Acestea apar în condiții favorabile de mediu: la temperaturi normale spre ridicate, asta însemnând 20-30 de grade Celsius, o umiditate ridicată – 80-85% – și în condițiile existenței unei vegetații abundente. Când apar astfel de probleme, invităm cetățenii orașului nostru să se adreseze atât primăriei, cât și la SC Salubritate pentru a se lua măsuri în acest sens. Trebuie să precizăm faptul că noi avem în vedere combaterea căpușelor în cadrul unei prime campanii de dezinsecție care va avea loc cel mai probabil la începutul lunii mai“, a declarat purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL, Cristina Ghenea.
Cum de nu am avut o dezinsecție potrivită?
Craiova nu a avut în ultima perioadă o activitate potrivită de dezinsecție din cauza mai multor licitații. Trei astfel de proceduri organizate de Primăria Craiova, care au durat aproximativ un an, au fost anulate. Prima dintre acestea, lansată în luna aprilie 2014, a fost anulată o lună mai târziu, prin decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). A doua licitație a fost anunțată în iulie 2014, însă, de data aceasta, primăria a decis să anuleze procedura în luna noiembrie, pe motiv că au fost depuse numai oferte inacceptabile sau neconforme. La cea de-a treia strigare, petrecută în luna ianuarie a acestui an, licitația a fost anulată din nou de către primărie după ce procedura ajunsese în instanță la Tribunalul Prahova, județ din care provine și societatea care a fost interesată de toate cele trei licitații, Coral Impex. Firma solicita, la cea de-a treia licitație, scoaterea serviciului de ecarisaj din pachetul ofertei, având în vedere că normele privind legea eutanasierii câinilor fără stăpân se aflau încă în instanță la Curtea de Apel București. Dorința lor nu a fost, însă, posibilă. „Vrem să facem dezinsecție cu avioane și era, oricum, un proces la Ploiești care ne întârzie un an. Am preferat retragerea decât un an de procese“, motiva decizia, la anulare, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
Trei firme vor să „desțânțărizeze“ Craiova
SC Salubritate Craiova SRL, care are în subordine aceste activități, a scos la licitație pe 8 aprilie serviciile de pulverizare aeriană pentru dezinsecție, iar termenul de depunere a ofertelor a fost 15 aprilie. Serviciile menționate se aplică pentru dăunătoare precum țânțari, căpușe și muște, conform anunțului postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). După analiza ofertelor, urmează și anunțarea unui câștigător. „Urmare a anunțului publicitar postat în SEAP pe 8 aprilie, până la 15 aprilie au depus oferte trei societăți, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritate Craiova.
Contra sumei estimate de 131.220 de lei fără TVA, societatea câștigătoare va trebui să pulverizeze pe raza de 810 hectare a municipiului substanțele necesare, cu cel puțin un avion tip AN2 – folosit în special ca avion utilitar – sau cu un echivalent al său. În sarcina celui care va adjudeca acest contract vor cădea și paza aparatului de zbor, precum și dovedirea că societatea are asigurată o pistă de decolare/aterizare autorizată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. De menționat că Salubritatea își rezervă dreptul, în cadrul acestui contract, de a nu-l derula dacă Primăria Craiova nu mai este interesată să efectueze aceste activități.
Prima etapă de dezinsecție, cel mai probabil în luna mai
Conducerea SC Salubritate Craiova SRL a explicat că în aproximativ o lună va avea loc și prima etapă de dezinsecție. În total, în acest an, vor fi realizate șase campanii alternate. „În funcție de condițiile meteorologice, cel mai probabil prima etapă de dezinsecție va avea loc în cursul lunii mai. Planurile noastre pentru dezinsecția din acest an includ trei treceri aeriene și trei terestre, campaniile fiind alternate în scopul creșterii eficienței acțiunii de combatere a insectelor dăunătoare, cum sunt țânțarii și căpușele. Dezinsecția prin metoda pulverizării aeriene va fi efectuată, în mod obligatoriu, cu substanțe care nu au efecte asupra stării de sănătate a populației și animalelor“, a declarat Eliza Peța, director general al SC Salubritate Craiova SRL. Dacă cele trei campanii aeriene vor fi realizate de către societatea câștigătoare, cele trei terestre vor cădea tot în sarcina SC Salubritate Craiova SRL.