Centrul de Educare Canină Craiova marchează duminică, 26 aprilie, pe Hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“, Ziua Internațională a Câinilor de Salvare. Evenimentul se adresează oricărei persoane care dorește să cunoască detalii legate de psihologia canină, dar și să îi vadă la treabă pe eroii necuvântători. În plus, participanții vor putea să fie chiar ei conductorii câinilor de salvare.
Iubitorilor de animale din Craiova li se pregătește un eveniment deosebit. Duminică, 26 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Câinilor de Salvare, începând cu ora 11.00, Hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“ se va umple de câinii de salvare pregătiți de Centrul Național de Educare Canină (CNEC). Craiovenii vor putea să admire la treabă o mulțime de rase de câini antrenați și pregătiți să intervină în situații de urgență sau să ajute persoane cu diverse dizabilități.
„Ziua Mondială a Câinilor de Salvare este un eveniment foarte important, având în vedere că este o inițiativă relativ nouă, de doar câțiva ani, a organizațiilor internaționale de salvare și nu doar a celor chinologice. Centrul Național de Educare Canină, reprezentantul României în organizațiile mondiale chinologice de salvare, încearcă să realizeze un program educațional cu și pentru iubitorii de animale, cu și pentru proprietarii de câini. Totodată, ne dorim ca acest eveniment să fie și un mesaj pentru cei care nu iubesc animalele. Timp de trei ore vom avea un program sportiv-cultural-chinologic, cu prezentări demonstrative. Vom afla ce înseamnă un câine utilitar, ce înseamnă un câine de terapie și cui se adresează aceste exemplare canine. Îi vom avea alături și pe elevii de la Școala Specială «Sf. Mina», pe copiii de la diferite școli și grădinițe, adresându-ne, în același timp, și persoanelor în vârstă care își doresc un exemplar canin și nu știu cum îi poate ajuta acesta“, a precizat președintele CNEC, Liviu Ionescu.
Cei prezenți vor fi conductori ai câinilor de salvare
Evenimentul de duminică va fi împărțit în două etape, astfel că în prima parte vor avea loc demonstrații și exerciții, iar în cea de-a doua, cei prezenți vor fi poftiți să interacționeze cu câinii de salvare. „În prima parte a programului vom încerca să facem noi niște demonstrații și să arătăm efectiv ce înseamnă un câine utilitar de salvare, de terapie, util societății civile. În cea de-a doua parte a programului vrem să punem efectiv toți iubitorii de animale, toți curioșii prezenți la Hipodrom, să fie ei conductorii și să controleze anumite exemplare canine. Astfel, vor înțelege care este sentimentul, ce se poate întâmpla, vor vedea dacă se simt altfel, dacă au sau nu încredere, vor putea chiar să-și depășească anumite limite mentale și comportamentale față de animale“, a mai precizat Liviu Ionescu.
Important de precizat este că proprietarii de câini care doresc să vină cu tot cu patrupedele lor pe Hipodrom pot face acest lucru. Indiferent că vin doar la plimbare sau își doresc să afle mai multe despre câinii lor, aceștia sunt bineveniți. Practic, porțile Hipodromului sunt deschise pentru toată lumea. „Tot publicul din Craiova, din Oltenia, între 16 și 106 ani, cu sau fără animale, poate să vină pe Hipodrom. Putem realiza și niște psihoteste canine, pentru a le vedea temperamentul, caracterul, coeficientul de inteligență, de adaptabilitate. Sunt destule exemplare canine cu anumite dereglări comportamentale, cu care stăpânii nu se mai înțeleg, însă noi le dăm această posibilitate, le dăm anumite soluții, consultații chinologice, pentru ca oamenii să aibă altă relație cu câinii lor“, a încheiat președintele CNEC.