Asociaţiile de proprietari, prin preşedinţii lor, trebuie să se străduiască să asigure un spaţiu comun curat. Pentru a preîntâmpina apariția unor focare de infecţie în spaţiile comune, în special în subsol, acestea trebuie să facă preventiv dezinsecţia şi deratizarea în blocuri.
Asociaţiilor li se recomandă să facă deratizare în spaţiile comune la intervale de maximum şase luni, iar dezinsecţia, trimestrial. Este singurul mod de a scăpa de gândacii din blocuri, de ţânţari, de căpuşele din spaţiul verde de lângă condominiu, de purici, dar şi de rozătoare. „Asociaţiile de locatari au obligaţia de a asigura combaterea şi stingerea focarelor de artropode şi rozătoare vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din gospodăria proprie sau din spaţiile pe care le deţin“, se arată în art.82 din Ordinul Nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. La articolul 50 lit. b) sunt prevăzute și termenele: „Dezinsecția periodică se va face la intervale prevăzute în metodologii, dar nu mai mari de trei luni, iar deratizarea periodică se va face la intervale de maximum șase luni. Între operațiunile periodice se vor aplica proceduri de dezinsecție și deratizare curente, de întreținere, în funcție de prezența vectorilor“.
În Craiova, asociațiile renunță uneori să mai facă aceste deratizări sau dezinsecții sau le înjumătățesc numărul din cauza costurilor.
Cum procedează reprezentanții asociațiilor în alegerea firmelor cu care fac deratizarea și dezinsecția am aflat chiar de la un președinte de asociație. „În cursul anului, primim oferte de la diverse firme care ne prezintă prețul la care ei fac lucrările de deratizare sau dezinsecție și substanțele cu care lucrează. Le dăm număr de înregistrare acestor oferte, le punem în dosare. Primăvara alegem una dintre aceste firme. Înainte de toate ținem seama de prețul cel mai mic, dar suntem atenți și la calitatea substanțelor. Facem deratizare și dezinsecție cu firma care este de acord ca, după o scurtă perioadă de timp, dacă mai apar probleme în unele blocuri să vină și să repete procedura, dar în același cost. Problemele, datele, costurile deratizărilor și dezinsecției le discutăm în Comitet. Eu consider că este foarte important ca atunci când se face dezinsecția și deratizarea să fie prezent cineva de la asociație care să urmărească să fie substanțele sigilate, să nu fie diluate pentru că altfel nu mai au efectul scontat. Apoi trebuie să intrăm cu cei de la firma respectivă în subsol ca să se dea suficient, în toate colțurile și nu așa, ici-colo. La asociația noastră, facem de două ori pe an dezinsecție și deratizare. Consider că este suficient“, a precizat Gheorghe Albu, președintele Asociației de proprietari 1 Mircești, Sărari.
Alte asociații au încheiat contracte pe termen lung cu astfel de firme, fiind mulțumite de modul în care lucrează respectivul operator. Este cazul Asociației bloc Romarta. „Noi facem deratizarea și dezinsecția periodic la trei luni pe proprietatea comună. Ne costă 800 de lei pentru tot blocul. Lucrăm în baza unui contract mai vechi. Suntem foarte mulțumiți de rezultate. Problema este cu unii locatari care nu fac dezinsecție în propriile apartamente“, a precizat Petru Ioan Becheru, președintele Asociației de proprietari bloc Romarta.
Firmele și ofertele lor
Reprezentanții firmelor în domeniu spun că este timpul ca asociațiile de proprietari să demareze acțiunile de deratizare și dezinsecție. La rândul lor, „aleargă“ să-și facă ofertele cunoscute, dar se bazează și pe cartea de vizită din anii trecuți.
„Perioada optimă pentru deratizare este sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, pentru că atunci începe perioada de înmulțire a rozătoarelor. Deratizarea se poate face doar în blocul în care sunt probleme cu rozătoarele nu în toate blocurile asociației. Mare atenție la blocurile anvelopate și care sunt în cartierele înconjurate de mult spațiu verde. Aici rozătoarele pătrund printre zidărie și polistiren dacă acesta nu este bine prins. Așa s-a întâmplat la blocurile ANL Potelu, unde asociația ne-a chemat să facem recent deratizarea. Dezinsecția se face în luna aprilie, mai. Vremea a fost mai rece și am fost feriți de o invazie de insecte, dar odată cu creșterea temperaturii, acestea se înmulțesc“, a declarat Daniel Ilinca, reprezentantul unei firme de deratizare și dezinsecție din Craiova. Acesta a povestit și cum își face el cunoscută oferta. „În timpul iernii, când este o perioadă mai liniștită pentru noi, ducem oferte de preț la asociațiile de proprietari, iar dumnealor ne contactează atunci când se decid. Ne cheamă, cădem de comun acord asupra zilelor în care facem deratizare și dezinsecție. Alții ne solicită ani la rând, fiind mulțumiți de modul în care am procedat. Deratizarea este bine să se facă la începutul primăverii și la intrarea în iarnă. Dezinsecția se face de trei, patru ori pe an, mai ales în zonele unde este vegetație multă sau zone cu apă, de exemplu zona de lângă Balta Craiovița, de asemenea în 1 Mai, zona parcului“, a mai precizat Daniel Ilinca.
Sfaturi pentru proprietari
Prezent cu ceva timp în urmă în emisiunea „Viața la bloc“ difuzată la alege tv, Daniel Ilinca a dat câteva sfaturi proprietarilor.
Ca să nu aibă căpuşe pe scara blocului sau în preajmă, ar fi bine să fie tunsă iarba din spaţiile verzi şi să nu fie câini comunitari în preajma condominiilor. Blocurile trebuie să nu aibă subsolurile inundate, pentru a evita invazia țânțarilor. Gândacii sunt foarte greu de stârpit şi sunt peste tot. Ar fi bine ca gospodinele, seara, să nu lase vase nespălate, firimituri, resturi în coşurile de gunoi, pentru că gândacii sunt atraşi de mirosul de mâncare. Şi puricii sunt la fel de supărători. Ei se dezvoltă în subsolurile blocurilor. Alte insecte supărătoare sunt ploşniţele. Se ascund în crăpături, pe haine sau draperii ori în spatele tablourilor. La oamenii extrem de sensibili pot apărea în urma înțepăturilor ploșnițelor tulburări de vedere. Ploşniţa de pat poate transmite, de asemenea, şi hepatita B.
Proprietarii trebuie să știe
Costurile percepute de firmele de deratizare sunt pe metrul pătrat. De exemplu, cinci-şase lei pe apartament este un preţ optim.