4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOltenia, sub „zodia“ DNA

Oltenia, sub „zodia“ DNA

Printre cei condamnați în dosarele DNA se numără Dinel Staicu, fostul președinte al SIF Oltenia, fostul primar Mircia Gutău şi Răducu Sergiu Gelu Drăgancea, fost director executiv al APIA Dolj
Printre cei condamnați în dosarele DNA se numără Dinel Staicu, fostul președinte al SIF Oltenia, fostul primar Mircia Gutău şi Răducu Sergiu Gelu Drăgancea, fost director executiv al APIA Dolj

În perioada 2010-2014, instanțele au condamnat definitiv 85 de persoane trimise în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru fapte comise în județul Dolj, în 67% din cazuri fiind vorba de pedepse cu suspendare. Cel mai „slab“ an al procurorilor anticorupție a fost 2011, când au fost condamnați numai doi inculpați, cei mai mulți (45) fiind condamnați definitiv în  2013. În 70,5% dintre cazuri, inculpații au lucrat în sectorul public, iar 45,8% au ocupat funcții de conducere. Acestea sunt o parte din informațiile centralizate de Societatea Academică din România și romaniacurata.ro, într-o hartă interactivă intitulată sugestiv „Harta corupției județene“. Într-un „top“ al județelor Olteniei, Doljul ocupă primul loc la numărul de condamnați definitiv, iar Mehedințiul – ultima poziție.

Printre persoanele din Craiova și județul Dolj condamnate definitiv între anii 2010 – 2014, în dosare instrumentate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, se numără politicieni, funcționari publici, avocați, judecători, polițiști, primari sau administratori de societăți comerciale. Este vorba de 35 de dosare penale, în care au fost condamnați 85 de inculpați. Potrivit hărții interactive a corupției județene realizate de Societatea Academică din România și romaniacurata.ro, dintre cei 85 de inculpați, 67% au primit pedepse cu suspendare. Alți 13% dintre condamnați au fost implicați în fraudarea fondurilor UE, iar 45,8% dețineau funcții de conducere în momentul comiterii infracțiunilor. De asemenea, 70,5% dintre condamnați au fost funcționari publici, fie ei directori de deconcentrate, fie polițiști sau finanțiști. Dosarele privind cei 85 de condamnați au fost instrumentate fie de procurorii anticorupție din Craiova, fie de cei din alte județe sau din cadrul Structurii Centrale a Direcției Naționale Anticorupție.

Directori implicaţi în dosare de corupție

Să vedem despre ce dosare este vorba. După cum spuneam mai sus, 45,8% dintre inculpați (39 la număr) au deținut diverse funcții de conducere. Poate fi amintit aici Petre Ciobotea, fost director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, condamnat în martie 2010 la șase ani de închisoare pentru o mită în bani şi bunuri în valoare totală de peste 100.000 de lei.
În august 2012, Curtea Supremă îl condamna definitiv la patru ani de închisoare pe Răducu Sergiu Gelu Drăgancea, fost director executiv al APIA Dolj. Drăgancea a fost prins în flagrant de procurorii DNA Craiova pe 9 septembrie 2011, în timp ce primea 10.000 de euro de la patronul unei firme, căruia îi promisese că îl va ajuta să obţină subvenţiile pentru suprafeţele de teren agricol cultivate. Ancheta a arătat că, de fapt, suma de 10.000 de euro era doar prima tranșă dintr-o șpagă de 25.000 de euro.
Tot în 2012, însă în luna mai, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare și Silviu Cotigă, fostul director al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj. Acesta a fost acuzat de şantajarea patronului unui service auto din Craiova.
Cu un an înainte, mai exact în aprilie 2011, omul de afaceri Dinel Staicu, fost președinte al Societății de Investiţii Financiare (SIF) Oltenia, era condamnat definitiv la șapte ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor. În septembrie 2012, pedeapsa i-a fost anulată printr-o hotărâre a Curții de Apel București, însă în septembrie 2014, același Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în alt dosar instrumentat de DNA. Este vorba de dosarul în care omul de afaceri a fost acuzat că a mituit un complet de judecată de la Curtea de Apel București cu peste 600.000 de euro pentru a-l scăpa de cei șapte ani de pușcărie. Faptele au fost comise însă în București, astfel că acest dosar nu se regăsește în Dolj.
Alt director condamnat definitiv într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupție este cel al SC Construcții Feroviare Craiova SA, Costică Radovici. În aprilie, anul trecut, fostul director a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru luare de mită. În același dosar a fost condamnat tot la patru ani de închisoare și fostul director economic al SC Construcții Feroviare Craiova SA, Aurel Nițu.

Primari, economiști și finanțiști, de-a valma în dosarele DNA

Pe harta corupție județene îi mai putem găsi pe Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, condamnat definitiv în septembrie 2013 la trei ani de închisoare pentru luare de mită. În același dosar au mai fost condamnați și omul de afaceri piteștean Cornel Penescu, fostul administrator al firmei PIC, Gheorghiţă Pieca, dar și directorul magazinului PIC din Craiova, Dragoş George Stancu.
Alt fost primar, cel al municipiului Băilești, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în septembrie 2013. Este vorba de Ioan Negreț, care a fost acuzat de comiterea infracțiunilor de luare de mită. Alături de fostul edil a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare și Ion Berbecaru, fost contabil al Poliţiei Comunitare Băileşti.
Tot în 2013 a fost condamnat definitiv și dr. Marian Voinescu, inspector în cadrul DSP Dolj, acuzat de comiterea infracțiunii de luare de mită. Acesta a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu executare pentru o mită de 500 de lei primită de la administratoarea unei societăţi comerciale.
În iulie 2013, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în cazul celor 36 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, acuzaţi de procurorii DNA că au pus „umărul“ la returnările ilegale de TVA obţinute de Boerică, Samir Sprînceană sau Ion Fotescu.
Se poate spune că acest dosar strică raportul între condamnările cu suspendare și cele cu executare, pentru că din cei 36 de inculpați, 31 au fost condamnați la pedepse între doi și trei ani de închisoare cu suspendare, patru au fost achitaţi, iar față de altul s-a dispus încetarea procesului penal.
În 2013, instanțele de judecată au mai condamnat o infirmieră, un referent de la Primăria Radovan, un consilier local şi un grefier de la Curtea de Apel Craiova. În cursul anului trecut, au mai fost condamnați fostul consilier Aurel Bojenoiu şi foştii funcţionari Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă de la Serviciul Disciplina în Construcţii, dar și judecătorii Laurențiu Anghel și Bogdan Diaconescu de la Tribunalul Dolj. Alături de cei doi magistrați au fost condamnați și doi avocați – Octavian Ciucă și Ion Militaru.
De altfel, între anii 2010 și 2014 au fost condamnați definitiv alți patru avocați, o judecătoare de la Curtea de Apel Craiova, cinci polițiști, un agent de penitenciar, dar și zece administratori ori reprezentanți ai unor societăți comerciale.
Dintre aceștia din urmă, cea mai mare pedeapsă, 12 ani de închisoare, a primit-o Gabriel Constantin, zis Gabi Alunecosu, judecat pentru evaziune fiscală. Alți nouă inculpați condamnați nu au avut calitate specială.

Corupția în Oltenia

Dacă în județul Dolj instanțele au condamnat definitiv 85 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA, în alte județe ale Olteniei situația este diferită. Trebuie spus că majoritatea dosarelor privind fapte de corupție din Mehedinți, Gorj și Olt au fost instrumentate de procurorii DNA din Craiova.
Într-un clasament neoficial, dintre cele cinci județe ale Olteniei, Mehedințiul se află pe ultimul loc la numărul de persoane condamnate între anii 2010 – 2014 în dosare instrumentate de procurorii anticorupție. Pentru fapte de corupție comise în Mehedinți, au fost condamnate definitiv șase persoane, în trei dosare penale, dintre care numai una cu suspendare. Trei dintre inculpați au fost funcționari publici – un ofițer de poliție, un expert al Agenției de Dezvoltare Regională și un inspector al ITM Mehedinți. Alți trei condamnați nu au calitate specială.
În aceeași perioadă, pentru fapte comise în județul Olt au fost condamnate definitiv 26 de persoane inculpate în 11 dosare penale. 14 dintre inculpați au primit pedepse cu suspendare, iar 11 condamnați au ocupat funcții publice. Printre condamnați se numără angajați ai DGFP Olt, un viceprimar, un jandarm, un procuror, un polițist, dar și fostul primar al orașului Balș, Vitalie Stanciu. Acesta din urmă a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual.

Vâlcea și Gorjul, în „top“

Pe de altă parte, pentru fapte comise în județul Vâlcea, instanțele au condamnat 50 de inculpați (19 dosare penale). Dintre condamnați, 33 au primit pedepse cu suspendare, iar 22 au fost funcționari publici.
Județul Vâlcea se „remarcă“ cu un primar condamnat definitiv în două dosare penale, dar și cu doi primari ai municipiului Râmnicu Vâlcea condamnați definitiv.
Astfel, edilul Mircia Gutău a fost condamnat, în ianuarie 2010, la trei ani și jumătate de închisoare pentru fapte de corupție. În același dosar a mai fost condamnat și Nicolae Dicu, fost viceprimar al municipiului Râmnicu Vâlcea. În 2014, Gutău a mai primit o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare în alt dosar de corupție.
În martie 2014, Emilian Frâncu, și el fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită.
Cât despre fapte comise în județul Gorj, au fost condamnați, în aceeași perioadă, 58 de persoane, în 21 de dosare penale instrumentate de procurorii DNA. Dintre acestea, 37 au fost condamnate cu suspendare, iar 24 ocupau funcții publice.
Aici poate fi amintit Nicolae Mischie, fost președinte al Consiliului Județean Gorj, care a fost condamnat în martie 2013 la patru ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită, dar și Dan Morega, preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Gorj. În noiembrie 2011, acesta din urmă a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru două infracţiuni de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS