Zeci de agenţi economici au răspuns vineri invitaţiei lansate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj de a participa la Bursa generală a locurilor de muncă. Cele mai multe joburi au fost pentru absolvenţii de studii medii. Angajatorii s-au plâns că mulţi dintre şomeri nu sunt interesaţi să muncească, nu sunt suficient de pregătiţi, în timp ce aceştia susţin că oferta este limitată şi nu răspunde pregătirii lor profesionale. 37 de şomeri doljeni au avut însă noroc şi au fost angajaţi pe loc.
Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de doljeni de toate vârstele s-au înghesuit ieri la Bursa Generală a Locurilor de Muncă organizată la Craiova. Din cei 148 de agenţi economici care au fost contactaţi de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, 57 s-au prezentat la Bursă, oferind 708 locuri de muncă vacante. Cele mai multe dintre acestea sunt de confecţioner, ospătar, secretară, operator mase plastice, bucătar, agent de securitate. Şomerii au primit cu această ocazie şi posibilitatea să se înscrie la stagii de practică sau să-şi depună CV-ul la firme de recrutare. Au fost însă şi posturi pentru cei care au absolvit studii superioare în meserii precum: inginer mecanic, inginer CCIA, inginer software, inginer reţele electrice, inginer constructor, manager zonă, manager marketing. „Obiectivul principal al acestei burse îl constituie creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă disponibile, prin întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă. Doljenii au astfel şansa de a cunoaşte mai bine piaţa muncii, ofertele de muncă, dar şi şansa să se reorienteze profesional către alte ocupaţii cu mai mari posibilităţi de angajare. Am avut 98 de locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare, dintre care 12 locuri de muncă pentru stagiari şi 610 locuri de muncă pentru persoanele fără studii superioare. Am avut un număr semnificativ de participanţi, 970 de persoane au venit la Bursa generală a locurilor de muncă, 357 dintre acestea fiind selectate în vederea angajării. 37 de persoane au fost încadrate în muncă, dintre care o persoană cu studii superioare“, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj.
„Nimeni în România nu angajează apicultori“
Bursa generală a locurilor de muncă a început la ora 9.00. În faţa Casei Studenţilor din Craiova, în numai câteva minute s-au adunat sute de oameni aflaţi în căutarea unui job. Costinel Păunoiu îşi caută serviciu de aproximativ două luni. Şi-ar dori să lucreze ca apicultor, a urmat în acest sens cursuri de calificare, însă este dezamăgit să constate că nimeni nu oferă locuri de muncă vacante în acest domeniu. „Sunt dispus să muncesc ca apicultor, am învăţat foarte mult, m-am specializat în tot ceea ce înseamnă această meserie. Am constatat însă că nimeni în România nu angajează apicultori, că singura şansă este să îți deschizi propria afacere. Nu îmi permit acest lucru, motiv pentru care doresc să mă angajez ca şofer. Şi aici însă m-am lovit de o altă problemă. Majoritatea angajatorilor doresc şoferi profesionişti“, a spus bărbatul.
Nici Andreea Tuţă, de 26 de ani, nu reuşeşte să îşi găsească un loc de muncă. A absolvit o facultate, a urmat cursuri de perfecţionare ca operator introducere date şi frizer. „Este foarte greu să găseşti angajatori serioşi. Am lucrat imediat după facultate pentru o perioadă în asigurări, după care am încercat să mă angajez ca secretară. Am încercat apoi să lucrez într-un salon de înfrumuseţare din Craiova, însă după mai bine de două luni de muncă nu am primit nici un leu. Sper să am o şansă să îmi găsesc de muncă pe specializarea pe care am urmat-o. În cazul în care nu voi reuşi, vreau să mă înscriu la examenul de titularizare, să încerc să lucrez în învăţământ“, a spus Andreea.
Ofertă de muncă variată
Mulţi dintre agenţii economici prezenţi la Bursa generală a locurilor de muncă s-au arătat nemulţumiţi de modul în care s-au prezentat doljenii aflaţi în căutarea unei slujbe. „Deşi nu au serviciu, nu ne conving că ar fi interesaţi să muncească. De multe ori, întreabă din start ce salariu oferim, nu întreabă în schimb ce trebuie să facă, ce trebuie să ştie. Astăzi oferim 70 de locuri de muncă în domeniul construcţiilor civile şi industriale. Avem o ofertă variată, căutăm fierari, dulgheri, zidari, zugravi, dar şi ingineri mecanici. Avem locuri de muncă suficiente, în perioada imediat următoare ne vom deschide puncte de lucru în Drăgăşani şi Râmnicu Vâlcea, dar vom avea şi două contracte pe care le vom desfăşura în Germania. În aproximativ două ore, am primit zece CV-uri. Toţi cei care au depus chestionare sau CV-uri vor fi chemaţi la un interviu de selecţie“, a spus Liliana Bogdan, şef serviciu resurse umane la Novara T Impex SRL. Şi reprezentantul firmei de recrutare Adecco a venit la bursă cu o ofertă variată. „Căutăm vorbitori de limbi străine, în special italiană şi spaniolă, nivel avansat. Avem nevoie însă şi de tâmplari – cinci persoane, operatori unelte cu comandă numerică – două persoane, operator introducere şi validare date – 30 de persoane, stivuitorist, pregătitor suprafeţe pentru lăcuit. Am primit aproximativ 20 de CV-uri, iar începând de săptămâna viitoare vom începe interviurile în vederea angajării“, a spus Mirela Canale, specialist resurse umane.
Auchan România angajează cofetar şi şef raion; Fabtex Mod SRL – confecţioneri; Elpreco – fierari betonişti; Arabesque SRL – gestionar depozit, agent servicii clienţi, şofer; Polystart Impex SRL – instalator tehnico-sanitar şi de gaze, lăcătuş mecanic, electrician echipamente electrice şi energetice, sudor; Asirom – agenţi asigurări; Comdata SRL – operatori introducere, validare şi prelucrare date; Coremi – secretară/asistent, funcţionar economic; PC WEb – ospătar, bucătar, ajutor ospătar; Manufactura de Est – călcător, confecţioner, tricoteză, tehnician normare; Manpower – inginer de sistem software, inginer reţele electrice, tâmplar, operator maşini-unelte comandă numerică, agent vânzări, electronist.
Toate locurile de muncă vacante vor fi postate pe site-ul AJOFM Dolj timp de o lună.