4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii din 1 Mai au stat de vorbă cu autoritățile (II)

Craiovenii din 1 Mai au stat de vorbă cu autoritățile (II)

Cum veghează Poliția Română la liniștea și siguranța publică? Cine trebuie să ia măsuri împotriva persoanelor care dau foc la diverse materiale, poluând atmosfera? Când intră în normalitate traseele de autobuz? GdS vă prezintă, astăzi, cea de-a doua parte a discuțiilor dintre autoritățile locale și cetățenii din cartierul 1 Mai, purtate în cadrul întâlnirii „Fii vocea cartierului tău!“.

„Intrarea pe bulevardul 1 Mai este o invitație la curse de mașini”

Lipsa poliției în cartier a fost una dintre problemele discutate. Victor Năstase a spus că nu mai poate suporta întrecerile de mașini care se desfășoară noaptea pe bulevardul 1 Mai, dar și la Ciupercă. „Sensul giratoriu de la Ciupercă este o zonă de haos total. Am impresia că trăiesc într-o țară neguvernată, în care nimeni nu instituie reguli. Sunt mașini care fac întreceri la miezul nopții și am asistat la câteva scene de m-am crucit. Intrarea pe bulevardul 1 Mai de pe celelalte artere este practic o invitație la curse de mașini. Ar trebui monitorizată zona, dar nu am văzut polițiști“, a spus bărbatul. Primarul s-a plâns și el, la rândul său, șefului Poliției Municipale, care era prezent în sală, de lipsa polițiștilor de pe străzi, spunând că Poliția Locală nu are astfel de atribuții. „Nici noi nu am văzut polițiști, din păcate. Domnule șef, scoateți un pic polițiștii, dar nu ca să ia carnete și să dea amenzi. Scoateți-i un pic, măcar să-i vadă lumea că există, pentru că altfel avem problemele acestea în tot orașul. Nu vreau să mă apuc să pun bandourile care strică străzile și mașinile. Dacă s-ar plimba cineva în uniformă la anumite ore, poate că nu s-ar mai întâmpla asta“, a spus primarul. Răspunsul comisarului-șef de poliție Mauriciu Popa a fost că problema nu ține neapărat de poliție, ci de educația oamenilor. „Există, la nivelul fiecărui cartier, astfel de măsuri, dar de mai mulți ani la nivelul urbei noastre avem mari problemit de educație. Aceste lucruri nu trebuie să fie urmărite de Poliția Națională în mod deosebit sau de către un anumit organ. Nu trebuie să facem urmăriri, pânde, supravegheri. În mod normal, aceste lucruri nu ar trebui să se întâmple. Dacă se întâmplă, sunt urmărite la nivelul secțiilor de poliție din cartier. (…) Nu sunt fenomene care să ne creeze panică, dar avem aproape zilnic zona supravegheată, verificată“, a explicat Popa.
Dincolo de aceste probleme ce ţin de competența Poliției Municipale, Poliției Locale i-au fost date spre rezolvare mai multe probleme. Victor Năstase a sesizat existența unui spațiu din zona Ciupercă unde se depozitează diverse materiale. „Locuiesc în zona Ciupercă și vreau să vă aduc la cunoștință câteva probleme. În spatele stației Peco există un spațiu viran neîmprejmuit care devine un spațiu în care se depozitează diferite obiecte, o zonă de haos. Mi se pare normal să fie împrejmuite“, a spus bărbatul.

„Această asociație este ca un SRL“

Termoficarea și asociațiile de proprietari au fost alte subiecte abordate în cadrul întâlnirii. Saatgian Garbis, șef de scară la unul dintre blocurile din cartier, a spus că nu-și explică consumul mare din ultimele luni. „Am avut un șoc extraordinar de puternic. În luna ianuarie am avut un consum de 69 de gigajouli. Pe luna februarie, au fost 84 de gigajouli, în condițiile în care vremea s-a încălzit. Șocul a fost în martie, când am avut 99 de gigajouli”, a povestit bărbatul. Dan Magla, directorul Termo Craiova, i-a răspuns acestuia că problema se va rezolva. „E posibil să fie o defecțiune a instrumentelor de măsură. Nu trebuie să vă îngrijorați. În cazul acesta, se face comparaţia cu perioadele similare anterioare și se face reglajul. Când apar anomalii, verificăm. Dacă se constată că aparatura este cea care a determinat situația, corecția o facem prin asimilarea cu perioade asemănătoare din anii anteriori“, a spus Magla.
Oamenii s-au plâns și de datoriile pe care le au asociațiile din care fac parte. Aurelian Drăghici, care aparține de Asociația 14, a spus că datoria asociației nu poate fi atât de mare. „De o lună ni s-a oprit furnizarea apei calde. Avem o datorie de șase milioane de lei noi. Trebuie făcută o situație pe fiecare scară de bloc. Această asociație este ca un SRL“, s-a plâns bărbatul. Adriana Cîmpeanu, director executiv al Serviciului Control și Monitorizare Asociații de Proprietari, le-a spus celor prezenți că reprezentanții asociației nu au vrut să pună la dispoziție nici un act și că s-a mers la organele abilitate.
Pe de altă parte, Romulus Mocanu și Mirela Cornescu, președinta Asociației 4, au acuzat faptul că angajații din primărie țin partea anumitor persoane din asociații. „Problema cu asociațiile datoare… Cred că este și vina celor care vin în control de la Primăria Craiova. L-am scos pe un președinte, am ales altul. Cel de dinainte a ținut actele câteva luni, a urmat un proces. Oamenii de la primărie, care răspund de asociații, s-au dus la adunarea lui generală să-l susțină“, a spus bărbatul. În același timp, Mirela Cornescu a spus că la asociații nu se fac controalele așa cum ar trebui. Sorin Tudor, șef la Serviciul Control și Monitorizare asociații de proprietari, a încercat să explice situația. „Au avut loc mai multe controale și sunt câteva dosare date la poliție. La asociație nu s-au putut justifica 76.000 de lei“, a spus acesta.

Celulă de criză pentru cei care dau foc la diverse materiale

Unii locuitori din 1 Mai s-au declarat exasperaţi de activitățile desfășurate de anumite persoane în cartierul lor. Aceștia se plâng că fumul venit de la topirea de cabluri și alte materiale îi intoxică și că nu știu ce să mai facă. „Romii fac focul, dau drumul la fum și noi nu mai putem să stăm cu geamurile deschise. Poliția zice că nu e de competența ei, Mediul zice la fel și se pasează răspunderea dintr-o parte în alta“, s-a plâns Minel Murgu. Auzind acestea, Ciprian Pădeanu a completat: „Dacă domnul, care stă mai departe, sesizează această problemă, ce să mai zică aceia care sunt aproape? Noi suntem în primul rând de blocuri. Este aproape imposibil de respirat vara când ei fac asta. Nu poți să desfășori activități care din punctul nostru de vedere sunt ilegale și interzise și să stai la umbra proprietății private!“, a spus bărbatul.
Primarul Craiovei a declarat că nu are nici o putere legală de a interveni direct în această situație și a spus că va solicita Prefectului Județului Dolj, Sorin Răducan, constituirea unei celule de criză. „Eu voi face o solicitare la domnul prefect să formeze o celulă de criză. Chiar pentru marți o să cer o audiență. Primăria nu poate să o descurce, pentru că nu are legi. Eu nu pot să mă implic ca primar. Acele curți sunt private. Dumneavoastră aveți dreptate. Ce pot să fac eu este să cer la Prefectură să întrunească Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția, Garda de Mediu, Jandarmeria și să facă acțiuni concentrate și de foarte multe ori. Cred că este singura soluție“, a explicat primarul.

„Pe vremuri, circula un autobuz Gară-Parc“

Craiovenii prezenți la întâlnire au mai avut solicitări legate și de transportul în comun. Saatgian Garbis a spus că unul dintre traseele care circulă prin cartier lasă de dorit. „Traseul Gară – Romanești circulă extraordinar de rău. Dacă ai tren, îl pierzi până vine autobuzul. Pe vremuri, circula un autobuz Gară – Parc. Nu se poate face iar acest lucru?”, a spus bărbatul. Gheorghe Hurezeanu s-a plâns și el de autobuzele de pe traseele 1 și 1B, iar Petre Tița a cerut o stație de autobuz chiar în fața Târgului Municipal de pe Caracal. Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a spus oamenilor că, odată cu reluarea transportului pe linia de tramvai, vor fi reglate toate traseele din oraș.
Alte probleme sesizate de oameni au fost legate de consilierii locali. „Mă întreb, aleșii noștri din consiliul local care iau niște bani, aleși pe care i-am votat, e vreunul aici? Nu. Atunci să nu li se mai dea indemnizația pentru maximul efort pe care îl fac în consiliul local, că dorm pe acolo“, a sugerat Romulus Mocanu. Victor Tudor a întrebat dacă există vreo lege care reglementează introducerea la întreținere a animalelor de companie ținute în apartamente și a aflat că nu există un cadru legal, dar că adunarea generală a unei asociații poate decide acest lucru. Nu în ultimul rând, Gheorghe Hurezeanu a atras atenția asupra cablurilor de pe stâlpi care se rup și care pun viața oamenilor în pericol. „Problema mea este alimentarea cu energie electrică pe stâlpii de pe stradă și celelalte utilități. Se punea problema plasării în pământ. Sunt cazuri când se rupe o linie și sunt copii care circulă pe străzi“, a spus cetățeanul. Legat de acest lucru, primarul a vorbit despre proiectul netcity, care implică introducerea în subteran a tuturor cablurilor. „Noi am băgat netcity, care înseamnă o canalizare pe sub asfalt. Inclusiv pe Calea București și în Centrul Vechi se întâmplă asta. Încercăm ca atunci când intrăm cu asfaltarea, să asigurăm și sistemul de netcity. E mai civilizat, iar eu, una, am oroare când văd miliardele acelea de fire pe toți stâlpii. Am rugat toți furnizorii să își fișeze firele respective și le-am spus că tot ce nu este marcat se dă jos. Vă promit că, din toamna asta, dau jos tot ce este nemarcat și poate chiar ne gândim rapid și pentru zona 1 Mai să intrăm cu sistemul de netcity“, a explicat primarul.

Mulțumiri

Gazeta de Sud mulţumeşte conducerii Şcolii Gimnaziale nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ pentru sprijinul acordat în organizarea întâlnirii „Fii vocea cartierului tău!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS