4.5 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSute de cai-putere la Cupa X3M off-road de la Runcu

Sute de cai-putere la Cupa X3M off-road de la Runcu

Sute de cai-putere s-au întrecut sâmbătă la Runcu, Gorj, într-o competiţie de off-road spectaculoasă, la care au participat 45 de piloţi cu licenţă eliberată de Federaţia Română de Automobilism Sportiv (FRAS).

Evenimentul a avut loc sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv şi a fost organizat de către Primăria Runcu, în colaborare cu Asociaţia Clubul Sportiv X3M off-road Vâlcea, sub sigla „100 tracks“, având ca partener Discovery Channel. De altfel, întreaga competiţie, la care au fost invitaţi şi piloţi din Ungaria şi Bulgaria, a fost transmisă live de postul de televiziune amintit şi a putut fi urmărită pe internet. Fiecare bolid pe patru roţi a fost monitorizat prin GPS şi a putut fi observat pe traseele stabilite de către organizatori. De asemenea, pe întreg traseul, în punctele cele mai importante, au fost amplasate camere web.

Concurs la două clase

Competiţia off-road de la Runcu s-a desfăşurat la clasa hard şi la clasa soft. La prima secţiune startul s-a dat din faţa Bazei Salvamont din Runcu, iar sosirea a fost în Valea Susenilor, după parcurgerea unui traseu extrem de dificil şi spectaculos în aceeaşi măsură. Acelaşi traseu a fost disponibil şi pentru clasa soft. Concursul a atras sute de spectatori care s-au arătat încântaţi de spectacolul oferit şi de modul în care s-au prezentat bolizii, la startul cupei şi pe parcursul concursului. A fost pentru prima dată când în cea mai întinsă comună din judeţul Gorj, cu un relief extrem de variat, cuprinzând zonă de deal, zonă montană, Cheile Sohodolului, a fost organizată o astfel de competiţie de sport extrem. De altfel, autorităţile locale şi organizatorii au oferit gratuit cazarea pentru concurenţi, iar aceştia nu au plătit vreo taxă de participare. Altă facilitate a fost că asigurările sportive au putut fi încheiate la secretariatul concursului.
„Este o modalitate de a explora locuri frumoase. Avem astfel de locuri în toată ţara şi este un interes foarte mare în legătură cu astfel de concursuri. Se pot vedea sate părăsite, sate vechi, animale sălbatice. Şi noi, în Hunedoara, avem trasee renumite. Vin foarte mulţi din Occident. Au venit şi au revenit. Se dezvoltă turismul şi serviciile conexe pe aceast palier. Ei nu au asemenea lucruri şi vin să le vadă la noi“, a declarat Ştefan Seche, concurent venit din Hunedoara. În urma concursului au fost desemnaţi şi câştigătorii. Locul I la clasa soft a fost obţinut de Claudiu Mateiaş (pilot) şi Valentin Capotă (copilot) din Cluj, iar la clasa hard, de Sorin Miron (pilot) şi Radu Chelaru (copilot) din Bucureşti.

Runcu, inclusă în campionatul naţional

Edilul comunei Runcu, Adi Câmpeanu, a declarat că s-a implicat în organizarea Cupei X3M pentru a promova turistic frumuseţile localităţii şi a atrage şi mai mulţi turişti în zonă. Runcu este una dintre localităţile din nordul judeţului Gorj unde pot fi practicate cu succes turismul de aventură şi sporturile extreme.
„Am avut şi concurenţi din Ungaria şi din Bulgaria, dar care nu s-au clasat pe podium. În discuţiile cu participanţii ni s-a spus că a fost o organizare foarte bună. Cel mai important este că din 56 de competiţii din ţară, traseul de la Runcu a fost considerat cel mai agresiv şi spectaculos. Au rămas impresionaţi de ce au găsit aici. Şi noi am încercat să fie cât mai bine. Am asigurat cazarea gratuit cu ajutorul pensiunilor partenere. Nici taxă de participare nu a existat. Toată lumea a plecat mulţumită de ce a găsit aici şi am avut o expunere extraordinară. Transmisiunea a fost urmărită la un moment dat de 24.000 de persoane din toată lumea. Pe traseu am avut peste 600 de spectatori. Câştigătorilor le-am oferit cupe şi premii în echipamente pentru activităţi forestiere. Traseul a fost acreditat deja de FRAS şi Runcu a fost inclusă în calendarul competiţiilor de profil din România. Aici va avea loc anul viitor una dintre cele zece etape ale concursului naţional. Suntem mulţumiţi de ce am reuşit şi sperăm să aducem cât mai mulţi turişti din ţară şi din străinătate la noi în comună pentru că au ce vedea şi ce să facă. Mai ales transmisiunea cu postul partener ne-a ajutat foarte mult“, a declarat Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS