Din luna mai, asociațiile de proprietari care au de plătit către furnizorii de utilități facturi mai mari de 5.000 de lei nu vor mai putea face plata prin casierii, ci doar prin cont bancar. Tot prin bancă vor plăti și proprietarii care au restanțe mai mari de 10.000 de lei și vor să stingă printr-o singură plată datoria la asociație. La rândul lor, unii dintre furnizorii de utilități se gândesc să schimbe modalitatea de facturare pentru a nu ajunge în impas cu încasările de la asociații.
Începând cu 9 mai, asociațiile de proprietari care au de achitat către furnizorii de utilități facturi mai mari de 5.000 de lei nu mai pot să plătească fragmentat datoria prin casierii operatorilor, așa cum se procedează acum. În prezent, casieri ai furnizorilor, fie că sunt de la SC Termo Craiova SRL, Compania de Apă Oltenia sau SC Salubritate Craiova SRL, trec zilnic pe la asociațiile de proprietari și încasează atât cât administratorii cred de cuviință să plătească unuia sau altuia dintre furnizori. Într-adevăr, plățile cu numerar se vor putea face în continuare la casieri doar pentru facturile care nu depășesc plafonul de 5.000 de lei, pentru cele care depășesc acest plafon, plata se face prin bancă fie întreaga sumă, fie în mai multe tranșe. „Noi avem frecvent facturi de la furnizori, mai ales de la Termo, care depășesc 5.000 de lei. Nu știu cum vom face din 9 mai. Trebuie să plătim prin bancă. Noi nu plătim la acest moment prin contul bancar. Vin casierii de la fiecare furnizor și dăm în funcție de încasări. Eu îmi pun problema comisioanelor la bancă pentru fiecare plată“, este de părere președintele Asociației 1 Mircești, Sărari, Gheorghe Albu.
Mari probleme vor fi cu asociațiile de proprietari care au poprire pusă pe conturi de către unul dintre furnizori, de cele mai multe ori acesta fiind furnizorul de căldură, Termo. Ar însemna că orice sumă depusă în contul unei asociații de proprietari poate imediat să fie „aspirată“ de creditorul popritor.
„Asociațiile de proprietari trebuie și ele să respecte reglementarea legală și să facă plățile prin bancă, acolo unde factura depășește plafonul de 5.000 de lei. Sunt câteva situații în care este imposibil de respectat legea, și anume în situația asociațiilor de proprietari cu conturile blocate de către unul sau altul dintre furnizorii locali. Ce facem aici? De asemenea, asociațiile dacă au o factură în valoare de 10.000 de lei pot să plătească 5.000 de lei cash și 5.000 de lei prin bancă. Altă variantă este plata prin ordin de plată“, este de părere Ionela Văcuță, expert contabil.
Furnizorii „fragmentează“ factura prin metode noi de facturare
Furnizorii de utilități caută, la rândul lor, metode mai ușoare de plată pentru asociațiile de proprietari, cunoscut fiind faptul că puține asociații fac la acest moment plăți prin bancă. Unii dintre ei se gândesc să schimbe modul de facturare, astfel încât banii de la beneficiari să fie încasați cu siguranță. „Ne-am gândit la câteva modalități de plată pe care să le aplicăm în cazul asociațiilor de proprietari, după intrarea în vigoare a Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar. Vom lua în calcul modificarea modalității de facturare. Nu vom mai factura pe toată asociația, așa cum procedăm acum, ci vom factura pe fiecare scară de bloc. În acest fel, sumele sunt mai mici și pot fi încasate chiar de încasatorii noștri“, a precizat Ana Bălăcean, directorul economic al CAO.
Alții, cum ar fi SC Salubritate Craiova SRL, văd cu ochi buni schimbările aduse de lege. Aceștia consideră că în acest fel banii vor ajunge mai repede către ei. „Intrarea în vigoare a acestei legi este benefică pentru activitatea SC Salubritate Craiova SRL întrucât plățile făcute de asociațiile de locatari sau proprietari vor deveni transparente. Mă refer strict la asociațiile datornice, cu care suntem în litigiu și pe care nu reușeam să le executăm până acum întrucât nu aveau nici un bun propriu, iar banii pe care îi încasau de la populație nu erau rulați prin conturi. Plățile se făceau direct, în numerar. Practic, nu vom mai fi la mâna reprezentanților acestor asociații, care decideau către cine vor face plăți. În cazul asociațiilor cu debite restante, banii existenți în conturi vor merge, proporțional, către furnizorii asociației respective în cazul în care aceștia au trimis adrese de poprire către bancă.
În ceea ce privește celelalte prevederi ale legii, este posibil ca activitatea încasatorilor noștri să fie diminuată, vom vedea însă în ce măsură. Totuși, trebuie spus că multe dintre facturile emise de noi către asociații au o valoare mai mică de 5.000 de lei. În mod evident, vom face o analiză în acest sens la finalul primei luni de aplicare, pentru a trasa măsurile necesare“, a declarat Eliza Peța, director general al SC Salubritate Craiova SRL.
La rândul lor, și reprezentanții de la Termo caută soluții pentru încasarea facturilor mai mari de 5.000 de lei.