4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădina Botanică intră în reabilitare în luna mai

Grădina Botanică intră în reabilitare în luna mai

Grădina Botanică, preluată de primărie de la Universitatea din Craiova în ședința consiliului local din luna martie, va intra în reabilitare după 15 mai. Lucrările vor fi realizate de Delta ACM, RAADPFL Craiova și elevii Liceului de Arte „Marin Sorescu“ și sunt preconizate să dureze circa trei luni, astfel ca obiectivul să fie gata atunci când vor începe lucrările la Parcul „Nicolae Romanescu“.

Lucrările de reabilitare a Grădinii Botanice din Bănie vor începe în câteva săptămâni. Acestea vor fi executate, în principal, la alei, foarte deteriorate și pline de gropi, și la mobilierul urban. De intervenții se vor ocupa Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, societatea Delta ACM, care are un acord-cadru pentru asfaltări cu Primăria Craiova, dar și elevi ai Liceului de Arte „Marin Sorescu“.

Alei din mozaic și alei cu asfalt colorat

Noutatea o reprezintă faptul că nu toate aleile vor arăta la fel. Unele vor fi realizate din mozaic, altele din asfalt, dar nu vor avea culoarea obișnuită. „După 15 mai, Grădina Botanică va intra în reabilitare. Noi avem de reabilitat aleile și băncuțele, fiindcă de restul s-a ocupat Universitatea. Desigur, trebuie schimbate și spațiile verzi, florile și așa mai departe, însă am spus că nu intrăm pe flori și pe toaletarea arborilor înainte să asfaltăm. În Grădina Botanică vor fi mai multe tipuri de alei, unele lucrate cu elevii de la Liceul de Arte «Marin Sorescu». Ele vor fi realizate din piatră, din mozaic, care vor arăta foarte frumos. Aleile pentru alergare, pe care suntem obligați să le facem din asfalt, pentru că altfel sportivii nu pot să alerge acolo, vor fi, probabil, dintr-un asfalt de altă culoare, nu de culoarea gri-neagră pe care o știți dumneavoastră. Vorbim, probabil, despre roșu-albastru, în funcție de cum vor arăta și florile“, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Grădina Botanică, gata până la începerea lucrărilor la parc

Edilul-șef a precizat că lucrările de la Grădina Botanică ar trebui să se încheie în trei luni, când ar trebui să înceapă și lucrările de reabilitare a Parcului „Romanescu“. Din păcate, anul acesta craiovenii se vor putea plimba mai puțin în parcuri, pentru că și Parcul «Nicolae Romanescu» intră în reabilitare, ca și grădina. Însă, aceasta va trebui să se termine în maximum trei luni. Astfel, în perioada în care încep lucrările în parc, craiovenii deja vor putea să se mute în Grădina Botanică“, a menționat Vasilescu.
Intervenții ar urma să fie făcute și la gardul Grădinii Botanice și la fântână. „Avem mai multe modificări de făcut, însă deocamdată vedem ce pot să facă RAADPFL și Delta. Delta poate să pună orice tip de paviment, orice fel de asfalt, chiar și colorat, iar cu copiii de la Liceul de Arte probabil vom lucra împreună cu RAADPFL, ca și la schimbarea gardului și la văruirea fântânii. Dorim să nu mai organizăm altă licitație pentru Grădina Botanică, ci să lucrăm în cadrul acordurilor pe care noi le avem cu RAADPFL și al acordului-cadru cu Delta“, a încheiat primarul.

Universitatea nu-și permitea investiția

Grădina Botanică va fi reamenajată pe o suprafață de 118.038 mp, conform hotărârii de consiliu local prin care aceasta a trecut din administrarea Universității din Craiova în cea a Primăriei Craiova. Acest lucru s-a petrecut din cauză că Universitatea nu își permitea să facă investițiile necesare pentru reabilitarea obiectivului.
„A fost o înțelegere între Primăria Craiova și Universitate de preluare a Grădinii Botanice. Există un studiu de fezabilitate făcut de Universitate pentru reabilitarea aleilor și pentru o împrejmuire nouă a grădinii, însă nu există fonduri. Noi am mai făcut investiții la seră, la băncuțe și în ceea ce privește plantele. Însă, pentru investițiile pe care ni le doream, adică cele legate de alei și gard, costurile ajungeau undeva la 1.800.000 de lei, după calculele noastre, o sumă pe care nu ne-o putem permite“, declara, la începutul anului, rectorul Universității din Craiova, Dan Claudiu Dănișor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS