Licitația de zece milioane de euro din fonduri europene pentru desemnarea firmei care ar trebui să monteze circa 750 de containere îngropate în Craiova se apropie de final, dar deznodământul le dă frisoane firmelor implicate și Consiliului Județean Dolj, cel care a organizat licitația. După un șir îndelung de contestații, dosarul licitației a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova, care au decis să respingă toate contestațiile depuse. Firmele așteaptă însă motivarea deciziei, iar de viteza cu care aceasta va fi formulată depinde dacă proiectul mai are șanse să fie implementat până la termenul final, 31 decembrie 2015.
Containerele îngropate reprezintă o componentă importantă a Masterplanului de Deșeuri de 50 de milioane de euro, iar pentru Craiova înseamnă schimbarea din temelii a modului în care se colectează gunoiul menajer din oraș.
Miza afacerii de zece milioane de euro a determinat un joc de-a șoarecele și pisica între două firme participante la licitație, European Waste Energy din Craiova și Grădinariu Import Export din București. Disputa lor a întârziat atribuirea contractului până în punctul în care se pune acum întrebarea dacă proiectul mai poate fi implementat.
Conform caietului de sarcini, termenul de execuție este de 15 luni, data-limită până când pot fi cheltuite fondurile europene este 31 decembrie, iar licitația nu are încă un câștigător desemnat oficial. La acestea se adaugă și inerentele situații neprevăzute care apar atunci când firmele de construcții sapă în pământ și descoperă conducte neștiute de nimeni. Dacă licitația va fi atribuită sau nu depinde de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova, instanță chemată pentru a doua oară să ia o decizie în războiul dintre cele două firme. Curtea a decis acum o săptămână, pe 17 aprilie, să respingă toate contestațiile depuse, dar nimeni nu știe ce înseamnă concret acest lucru și așteaptă motivarea deciziei. Cu cât vine mai repede, cu atât cresc șansele ca proiectul să fie finalizat la timp.
Istoria pe scurt a unui proiect contestat
Trei asocieri de firme au depus oferte după ce Consiliul Județean Dolj a publicat în 2013 anunțul de participare la licitația pentru atribuirea contractului de furnizare și montare a circa 750 de containere îngropate și a utilajelor aferente. Criteriul de departajare a fost „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic“, o combinație între preț și oferta tehnică. CJ Dolj este instituția care implementează Masterplanul de Deșeuri în Dolj în valoare de 50 de milioane de euro compus din mai multe proiecte în județ și Craiova, printre care containerele îngropate și desemnarea unui operator unic care să colecteze gunoiul în tot județul.
Într-o ordine aleatorie, la licitația pentru containere prima asociere a fost cea formată din SC Grădinariu Import Export SRL din București – lider de asociere și SC Iridex Group Plastic SRL din Ilfov. Cele două firme asociate au venit cu un subcontractant, SC Iridex Group Construcții SRL din Ilfov, și un susținător, ESE Gmbh din Germania.
A doua asociere participantă la licitație a fost SC European Waste Technology SRL din Craiova și SC Nord Engineering SRL, iar cea de-a treia, SC Sanimobel SA și SC Manufacturas Metalicas Madrilenas SL, ambele din Spania. Conform caietului de sarcini, firma câștigătoare trebuia să furnizeze 729 de containere îngropate, cu o capacitate de cinci metri cubi, și 30 de containere îngropate de trei metri cubi, plus utilajele aferente.
După deschiderea ofertelor, clasamentul în funcție de preț s-a prezentat în felul următor: pe primul loc, Asocierea Grădinariu – Iridex, cu un preț de 39,8 milioane de lei plus TVA, pe locul secund – asocierea din Spania, cu un preț ofertat de 40,4 milioane de lei plus TVA, și pe locul al treilea, asocierea condusă de firma din Craiova, cu un preț de 45,6 milioane de lei plus TVA. Cum prețul era doar o componentă a clasamentului final, comisia de evaluare a CJ Dolj a trecut la evaluarea ofertelor tehnice. De aici au început problemele. În februarie 2014, comisia a trimis asocierii conduse de SC Grădinariu Import Export SRL o listă cu 14 clarificări legate de utilaje. Printre aspectele solicitate se regăseau neconcordanțe legate de capacitatea prea mare a containerelor, diferențe între fotografiile cu utilajele și cerințele din caietul de sarcini sau lipsa cataloagelor și a broșurilor din care să reiasă modul de funcționare și operare a utilajelor solicitate. După trei săptămâni, comisia a revenit cu o nouă solicitare pentru clarificarea a 11 probleme, iar pe 9 aprilie a dat verdictul final, declarând oferta Grădinariu – Iridex neconformă din mai multe motive: nu a dovedit că respectă anumite standarde conforme cu normele UE, nu a respectat dimensiunile și standardele referitoare la containere, produsele ofertate nu sunt conforme și nu respectă cerințele tehnice și multe altele înșiruite pe șapte pagini. Drept urmare, câștigătoare a fost desemnată asocierea condusă de firma din Craiova, SC European Waste Technology SRL.
Hai cu motivarea!
Asocierea de firme care a oferit cel mai mic preț, Grădinariu și Iridex, a contestat hotărârea comisiei la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), căruia i-a cerut anularea comunicării rezultatului procedurii, anularea deciziei prin care oferta sa a fost declarată neconformă și obligarea CJ Dolj să reia procedura de achiziție prin reevaluarea ofertelor. Asocierea de firme a precizat în contestație că oferta sa a respectat cerințele din caietul de sarcini. CNSC a considerat că Grădinariu și Iridex și-au asumat respectarea standardelor impuse de caietul de sarcini și că CJ Dolj trebuie să respecte principiul nediscriminării și tratamentului egal, deci trebuie reevaluate ambele oferte.
Atât CJ Dolj, cât și SC Waste Technology au contestat decizia CNSC la Curtea de Apel Craiova, dar au pierdut. Curtea a decis să respingă plângerile depuse ca nefondate. În motivare, instanța a precizat că oferta respinsă de CJ Dolj prezintă, într-adevăr, anumite deficiențe privind specificațiile tehnice ale produselor și a constatat că asocierea de firme nu a justificat respectarea standardelor solicitate în caietul de sarcini referitoare la containerele de trei metri cubi, dar a considerat că CJ Dolj ar fi trebuit să studieze toate documentele anexate ofertei pentru a nu mai exista dubii. CJ Dolj a reanalizat și a respins din nou oferta, Grădinariu și Iridex au contestat din nou decizia la CNSC, care, pe 68 de pagini, a explicat în linii mari ce spusese și Curtea de Apel: oferta prezintă neconformități. În plus, CNSC, la sesizarea Iridex, a cerut CJ Dolj să solicite și firmei din Craiova dovezi că are experiență similară, și anume contractele cu anumiți clienți. Iritați, cei de la European Waste Technology spuneau atunci că nu înțeleg ce contracte să aducă atâta timp cât acestea erau deja depuse la dosarul licitației. Cum toată lumea era nemulțumită de decizia CNSC, procesul a ajuns din nou la Curtea de Apel Craiova în martie 2015. Primăria Craiova a făcut și ea cerere de intervenție în proces, dat fiind faptul că era beneficiara directă a proiectului. Curtea de Apel Craiova a decis pe 17 aprilie să respingă toate contestațiile depuse.
„Respinge contestaţiile ca nefondate. Respinge cererea de intervenţie accesorie în interesul Consiliului Judeţean Dolj ca fiind nefondată. Definitivă“, se arată în decizia instanței.
Croitoru, European Waste Energy: Cel mai târziu trebuie să începem la sfârșitul lunii iunie
Ce înseamnă acest lucru? Că rămâne cum a stabilit CNSC. Dar și decizia CNSC este neclară, motiv pentru care asocierea de firme Waste Energy și Nord Engineering așteaptă motivarea deciziei. Reprezentantul Nord Engineering, Marius Croitoru, a precizat pentru GdS că derularea cu succes a proiectului depinde de viteza cu care magistrații Curții vor publica motivarea. El a interpretat decizia în felul următor: asocierea Grădinariu și Iridex a fost descalificată definitiv, iar asocierea pe care o reprezintă va fi declarată câștigătoare. Cu toate acestea, Croitoru a spus că nu este exclus ca instanța să facă anumite precizări în motivare care să prelungească finalizarea procedurii de atribuire a contractului. „Noi am făcut cerere la instanță pentru a afla când va fi publicată motivarea, dar nu am primit nici un răspuns. Vrem să vedem exact cum motivează pentru a ști dacă facem recurs în anulare. Orice întârziere însă pune probleme, deoarece se pierde timp. Eu sunt acum în Italia, unde discut cu partenerul de aici modul în care să lucrăm pentru a termina la timp. Cel mai târziu, pentru a ne încadra în timp, trebuie să începem la sfârșitul lunii iunie. Vom deschide între cinci și zece șantiere pe zi, dar depindem de vreme. Dacă plouă, nu putem lucra“, a spus Croitoru.
Directorul firmei Grădinariu Import Export, Andrei Grădinariu, a declarat că, prin decizia Curții, firma sa nu mai are nici o șansă, dar consideră că respingerea tuturor contestațiilor ar duce mai degrabă la anularea procedurii de atribuire a contractului. El a precizat că timpul de implementare a proiectului este foarte scurt și că un oraș precum Craiova poate pune probleme legate de eventuale vestigii istorice sau conducte de care nu știe nimeni.
Reprezentanții autorității contractante au precizat că sentința Curții de Apel este clară pentru ei și că valabilă rămâne decizia CNSC. „Noi vom respecta legea și ceea ce spune Curtea de Apel, deci rămâne valabilă decizia CNSC conform căreia oferta firmei Grădinariu este neconformă, iar firma European Waste Energy trebuie să mai depună anumite documente. Îi așteptăm să depună aceste documente și apoi le vom analiza“, a declarat directorul Direcției Afaceri Europene, Dezvoltare Regională, Proiecte cu Finanțare Europeană din cadrul CJ Dolj, Ileana Măjină.