Directorul Agenției pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj, Monica Mateescu, a avut o intervenție, ieri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, legată de proiectul nuclear de la Kozlodui. Aceasta a anunțat că instanța bulgară a cerut reconsiderarea deciziei privind proiectele de la Kozlodui din cauză că publicul nu a fost bine informat. „Vecinii noștri bulgari mai au, la Kozlodui, două reactoare nucleare în funcțiune și au în proiect mai multe schimbări, în sensul că, în acest moment, s-a reconsiderat decizia de construcție a depozitului de deșeuri mediu și slab radioactive. Bulgarii au fost în procedură inclusiv în România cu acest depozit, numai că, după o activitate susținută, finalitatea a fost la instanța bulgară, care a hotărât reconsiderarea deciziei, dat fiind faptul că informarea publicului nu s-a făcut așa cum ar fi trebuit în ceea ce privește această lucrare, respectiv construcția acestui depozit“, a explicat Mateescu.
„Este bine să știm deja ceea ce urmează“
Directorul APM Dolj a spus că este nevoie de o reacție pe măsură în legătură cu acest proiect, care ar trebui pregătită din timp de autoritățile din județ. Aceasta a solicitat sprijinul Prefecturii Dolj și a instituțiilor subordonate în ceea ce privește proiectul construirii unui nou reactor nuclear în localitatea bulgară, dar și a depozitului de deșeuri mediu și slab radioactive. „Este aceeași construcție ca și data trecută, dar, dacă ținem cont că pe acest amplasament există încă două reactoare în funcțiune, despre care se spune că se dorește funcționarea în continuare mai mult timp și se dorește construirea unui alt reactor nuclear, este bine să luăm în considerare tot acest amplasament și tot efectul cumulat al activităților nucleare care se desfășoară și care se vor desfășura în continuare mult timp. Ideea este că nu numai pe parte tehnică, ci și pe partea umană putem avea un punct de vedere, și este bine să profităm de acest lucru. Această activitate va continua și cu cele două reactoare despre care noi încă suntem numai informați că se dorește modernizarea lor în vederea prelungirii vieții cu încă 20 de ani. Este bine să știm deja ceea ce urmează, ca în momentul în care partea bulgară va veni cu această notificare să avem o reacție pe măsură pentru că este foarte adevărat, fiecare stat este autonom și își poate prevedea și construi diferite obiective de activitate, dar este foarte important punctul nostru de vedere, în așa fel încât toate aceste lucruri să se facă în deplină siguranță pentru toți locuitorii județului Dolj“, a mai spus Monica Mateescu.
„Va trebui să ne exprimăm un punct de vedere la această problemă“
Prefectul județului Dolj, Sorin Răducan, a spus că este necesar un punct de vedere și că va susține agenția în această activitate. „Instituția Prefectului vă va sprijini în aceste demersuri. Rugămintea mea este ca dumneavoastră să luați legătura cu ONG-uri, cu specialiștii din zonă. Dacă este nevoie, invităm și de la București specialiști și va trebui să ne exprimăm un punct de vedere la această problemă“, a spus prefectul.Proiectul de la Kozlodui a atras atenția craiovenilor în special în ultimele luni, generând mai multe dezbateri, mai ales având în vedere că, în perspectivă, acesta ar putea afecta sănătatea cetățenilor din zonele învecinate cu localitatea bulgară.