Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu de la 1 mai, iar mai puţin de jumătate dintre beneficiarii din judeţul Gorj nu şi l-au activat. Contribuabilii ar fi trebuit să meargă la medicul de familie şi să îşi activeze cardul primit prin poştă sau ridicat de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). La activare, fiecare beneficiar îşi va alege propriul cod pin format din patru cifre, pentru cardul naţional de sănătate. În Gorj, din peste 260.000 de carduri care au intrat în posesia gorjenilor, doar 83.000 au fost activate, până în prezent.
„În prezent, vorbim de 83.000 de carduri activate din cele 260.000 câte au intrat în posesia asiguraţilor. Nu înseamnă că, dacă nu sunt activate cardurile asiguraţilor, nu pot să beneficieze de servicii medicale pentru că, dacă, de exemplu, se vor prezenta la un spital cu cardul naţional de sănătate neactivat, cei de la spital pot să le activeze. Nu va fi aceasta o problemă. Este o schimbare majoră în sistemul sanitar românesc. Sperăm ca lucrurile să meargă bine. Cu siguranţă că vor mai fi şi mici sincope, dar acest sistem îşi va dovedi eficienţa şi eficacitatea. Să putem beneficia de servicii medicale mai bine, iar noi să putem controla mai uşor fondurile care se cheltuie în beneficiul asiguraţilor“, a declarat Daniel Bondoc (foto), preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Gorj.
Instruire cu managerii de spitale
Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Gorj, Daniel Bondoc, a declarat că au avut loc instruiri și cu managerii spitalelor din județ, astfel încât, odată cu intrarea în vigoare a obligativității cardului de sănătate, aceștia să fie pregătiți să îl folosească.
În Gorj, aproximativ 20 de persoane au refuzat cardul de sănătate, din diverse motive, majoritatea fiind cele de natură religioasă. Celor fără card naţional de sănătate, dar care plătesc asigurări de sănătate la CAS, li se va elibera o adeverință de asigurat, cu o valabilitate de trei luni de la emitere.
„Am purtat discuţii pe tema introducerii cardului naţional de sănătate. Am vorbit cu cei de la partea de IT. Nu sunt toate spitalele puse la punct cu sistemele informatice, astfel încât să nu fie probleme la citirea cardurilor naţionale de sănătate. Am vorbit ca până pe 1 mai să se pună la punct şi până atunci vom trimite echipe în teren să facă verificări pentru ca toată lumea să poată folosi cadrul de sănătate. Totul se va derula numai prin intermediul cardului naţional de sănătate“, a mai spus Daniel Bondoc.