2.9 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmericanii caută o craioveancă acuzată de infracțiuni informatice

Americanii caută o craioveancă acuzată de infracțiuni informatice

Laura Știucă este căutată prin Interpol de autoritățile americane (Foto: interpol.int)
Laura Știucă este căutată prin Interpol de autoritățile americane (Foto: interpol.int)

O craioveancă de 36 de ani a fost dată în urmărire prin Interpol de autoritățile din SUA, care o acuză de comiterea mai multor infracțiuni, cum ar fi conspirația în vederea comiterii de fraude bancare, furt de identitate și fraude bancare.

Laura Știucă din Craiova este acuzată că acționa împreună cu mai multe persoane în districtul Fairfield, Connecticut, unde au comis o serie de infracțiuni informatice, potrivit informațiilor făcute publice de autoritățile americane.
Grupul, care a fost destructurat în aprilie 2010, era format din românii Nadia Pasici, Laura Știucă, Sabrina Matache și craioveanul Ion Constantin, zis Tarzan (soțul Laurei Știucă). Potrivit documentelor oficiale şi a declaraţiilor făcute în instanţă, inculpații au conspirat pentru a instala dispozitive skimming pe bancomate ale băncii People’s United Bank din Connecticut.
Procurorii americani susțin că dispozitivele de skimming montate de inculpați captau informaţiile stocate pe benzile magnetice ale cardurilor bancare, iar camerele de luat vederi înregistrau codurile numerice personale ale clienţilor băncii. Ulterior, informațiile furate erau transcrise pe alte carduri, apoi erau retrase diverse sume de bani din conturile clienţilor.
În martie şi aprilie 2010, la indicaţiile lui Constantin, Pasici şi Știucă au folosit un dispozitiv pentru captarea codurilor PIN la un bancomat al băncii People’s United Bank din Cos Cob, iar, în perioada 19-22 aprilie, Matache și Știucă au folosit informaţiile bancare astfel obținute pentru a efectua retrageri neautorizate din bancomate din Stamford şi Darien.
Pasici, Știucă şi Matache au fost arestate pe 22 aprilie 2010, la o filială bancară din Darien. La momentul arestării, cele trei femei aveau asupra lor 2.000 de dolari, hârtii scrise de mână pe care erau notate adrese ale filialelor băncii People’s, instrumente de skimming, precum şi alte obiecte folosite pentru comiterea infracţiunilor.
Potrivit jurnaliștilor de la dariennewsonline.com, în mai același an, Matache a fost eliberată contra unei cauțiuni de 100.000  de dolari, garantată cu o proprietate, iar Știucă a fost arestată la domiciliu. În schimb, Pasici a rămas în arest în așteptatea sentinței.

Condamnați în America pentru fraude bancare

Ulterior, Pasici, Constantin şi Știucă au pledat vinovați pentru acuzaţia de conspiraţie în vederea comiterii de fraude bancare, iar, în decembrie 2011, Constantin, considerat liderul grupului, a fost condamnat la 46 de luni de închisoare. În schimb, Matache a primit o pedeapsă de un an de închisoare, ca și Nadia Pasici. Acesta din urmă a fost condamnată însă în ianuarie 2012.
De asemenea, Nadia Pasici a primit o amendă de 5.000 de dolari şi a fost obligată să plătească suma de 60.664 de dolari, urmând ca după ispăşirea pedepsei să fie pusă sub supraveghere timp de doi ani.
Investigaţia a fost efectuată de grupul operativ de combatere a criminalităţii financiare din Connecticut, unitate care include lucrători de la agenţiile locale şi federale, precum şi polițiști din cadrul departamentului din Greenwich.
De curând, autorităție americane au dat-o în urmărire prin Interpol pe craioveanca Laura Știucă, aceasta fiind căutată pentru comiterea infracțiunilor de conspirație în vederea comiterii de fraude bancare, furt de identitate și fraude bancare.

Reținuți la Craiova în 2007

Ofițerii BCCO din Craiova anunțau în martie 2007 că, sub coordonarea unui procuror DIICOT și în colaborare cu autoritățile franceze, au destructurat un grup de falsificatori de carduri bancare ce acționa în mai multe țări europene.
Autoritățile franceze i-au reținut atunci pe craiovenii Marius Răduț și Andrei Stoenescu, iar în Bănie au fost ridicați în urma mai multor percheziții Marian Constantin, Sandu Tănăsache, Ion Constantin, Laura Știucă și Roxana Stefanovici. De asemenea, din imobilele deținute sau închiriate de suspecți au fost ridicate mai multe calculatoare, laptopuri, dispozitive tip MSR 206 folosite la clonarea cardurilor, guri de bancomat și 143 de carduri clonate. În mai, același an, în urma unei hotărâri a Curții Supreme, Marian Constantin și Sandu Tănăsache au fost extrădați în Franța.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS