Autorităţile din Târgu Jiu vor începe acţiunile de eliminare a căpuşelor şi a ţânţarilor din spaţiile verzi ale oraşului. Ionuţ Jilăveanu, şeful serviciului Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a declarat că în zilele următoare va fi declanşată dezinsecţia în marile parcuri şi în toate spaţiile verzi de pe raza orașului. Vor fi în total trei acţiuni de dezinsecţie la nivelul municipiului, vizate fiind căpuşele a căror perioadă a început deja și ţânţarii care vor apărea în curând sau au apărut în mai multe zone.
Costurile cu dezinsecţia în spaţiile publice sunt suportate din bugetul local, prin intermediul Serviciului de Gospodărire Comunală.
„Pregătim această acţiune şi depindem desigur de starea vremii. Dacă stropim şi după câteva ore plouă, acţiunea noastră va fi fără efect. Vom alege exact intervalul de timp în care să avem efectele scontate. Acţionăm cu substanţe specifice, dar care nu sunt toxice pentru cetăţeni. Urmărim să eliminăm căpuşele, dar vom stropi şi contra ţânţarilor. Vom avea în total trei etape de eliminare a insectelor supărătoare“, a declarat Ionuţ Jilăveanu.
Slabă implicare a asociaţiilor de proprietari
Şeful Serviciului Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Târgu Jiu a mai declarat că dezinsecţia în spaţiile verzi ar trebui să fie însoţită de o acţiune similară în subsolurile blocurilor. Ca de fiecare dată, asociaţiile sunt reticente în a angaja firme de profil care să elimine focarele de ţânţari de la subsolul blocurilor, mai ales acolo unde este vorba de subsoluri inundate.
„Sunt adevărate focare de unde se propagă adevărate colonii de ţânţari şi lumea se miră de ce sunt ţânţari tot timpul. Sunt subsoluri unde este apă şi acolo este un mediu propice pentru dezvoltarea acestor insecte. Ideal ar fi ca şi primăria şi asociaţiile de proprietari să înceapă simultan acţiunile de dezinsecţie. Ei au obligaţia să facă la subsoluri şi pentru ţânţari şi pentru gândaci, iar noi acţionăm şi parcuri şi în toate zonele verzi din municipiu şi din cartiere inclusiv. Este bine să se intervină atunci când este optim, să nu se înmulţească“, a spus Jilăveanu.