ONG-urile bulgare au blocat în instanță realizarea megadepozitului radioactiv de la Kozlodui. Procedurile preliminare vor fi însă reluate. Societatea civilă română suspectează autoritățile bulgare că vor să parcurgă procedurile de consultare în ritm accelerat. 19 localități din Dolj se află în zona de impact transfrontalier.
Bulgaria încearcă din 2011 să construiască un megadepozit de deșeuri radioactive cu o capacitate de 350.000 de tone la Radiana, lângă centrala nucleară de la Kozlodui și la numai 4 km de granița cu România. Potrivit Convenției Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, autoritățile bulgare au organizat la vremea respectivă dezbateri asupra acestui proiect în România și Bulgaria. Discuțiile au fost considerate însă pur formale de către ONG-uri. În iulie 2011, circa 300 de activiști de mediu au protestat în timpul dezbaterii organizate în orașul Bechet (Dolj). „Depozitul atomic la bulgari – cancerele la noi“, „Nu vrem deşeuri, vrem o agricultură curată“ sunt doar câteva dintre mesajele inscripționate pe bannerele cu care au defilat aceștia. 19 localități doljene se află în prima zonă de risc nuclear (30 km), iar Craiova se află în a doua zonă de impact (100 km), dacă socotim întregul sit nuclear de la Kozlodui. După derularea dezbaterilor obligatorii, proiectul părea să se îndrepte către realizare. ONG-urile bulgare au dus însă o luptă acerbă în justiție pentru blocarea lui. Recent, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) din România a primit o notificare din partea omologilor bulgari, prin care a fost informat că ONG-urile din țara vecină au câștigat procesul în instanță și procedura de evaluare a impactului asupra mediului va fi reluată.
„O distanță bizară de timp“
În acest context, Grupul de acțiune civică din Craiova a organizat ieri, în Aula „Alexandru Buia“ a Facultății de Agronomie a Universității din Craiova, o dezbatere cu tema „Depozitul de deșeuri nucleare de la Radiana, Kozlodui; impact asupra mediului și sănătății populației din zonele posibil afectate din județul Dolj“, la care invitații au vorbit despre efectele nocive pe care le au deșeurile radioactive asupra oamenilor și mediului. Marcel Răduț Seliște, reprezentantul Pro Democrația Craiova, a atras atenția că partea bulgară încearcă să treacă rapid peste partea de dezbatere publică. „Ministerul bulgar al mediului a transmis către omologul din România o informare cu date referitoare la această reorganizare a dezbaterii publice. Documentul pe care noi îl avem a plecat din Bulgaria pe 24 martie 2015 și a fost înregistrat la registratura Ministerului Mediului din România pe 6 aprilie 2015. Iată deja pentru noi o distanță bizară de timp (24 martie – 6 aprilie) de care a avut nevoie documentul acesta ca să treacă Dunărea. Pe 9 aprilie, informarea publică a apărut pe site-ul Ministerului Mediului din România, în condițiile în care am fost anunțați că prima dezbatere va fi pe 16 aprilie. Ministerul nostru a avut la dispoziție doar zece zile pentru a analiza informațiile, iar societatea civilă a avut la dispoziție doar o săptămână să-și pregătească documentarea și, evident, deplasarea în Bulgaria“, a spus Marcel Răduț Seliște. ONG-urile spun că partea bulgară încearcă să parcurgă accelerat procedurile de dezbatere publică, în condițiile în care au fost organizate două dezbateri pe zi (27 aprilie) sau chiar trei (28 aprilie).