Peste 200 de fermieri au participat ieri la simpozionul „Primăvară europeană în satul tău“, organizat în comuna Izbiceni din judeţul Olt. Evenimentul a adus faţă în faţă agricultori şi autorităţi, totul pentru ca gradul de absorbţie a fondurilor europene prin noul PNDR 2014-2020 să fie cât mai mare.
Se spune că, în judeţul Olt, primăvara vine prima dată la Izbiceni, pentru că aici apar cele mai timpurii recolte. Tot la Izbiceni s-au întâlnit ieri, pentru prima dată, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi ai instituţiilor descentralizate, dar şi agricultori. Fermieri din bazinul legumicol Izbiceni, Tia Mare, Giuvărăşti, Urzica, şi nu numai, au venit la Căminul Cultural „Tudor Gheorghe“ pentru a afla răspunsul la întrebările care îi frământă. „În urmă cu câteva zile, am fost la primărie şi am ridicat atestatul de producător şi carnetul de comercializare. Vreau să ştiu dacă mi se pot elibera două sau mai multe carnete de comercializare, de-asta am venit astăzi aici“, a spus Marin Ortacu, legumicultor din comuna Izbiceni. Acesta cultivă roşii şi ardei capia şi susţine că încă se poate face agricultură din resurse proprii. Alt fermier, aceeaşi problemă – atestatul de producător.
„Până acum am vândut pe certificatele vechi de producători. Vrem să aflăm care sunt paşii pe care trebuie să îi urmăm de acum încolo şi dacă vom mai întâmpina greutăţile de anul trecut cu falşii comercianţi şi producători care sunt pe piaţă“, a spus Gheorghe Dorcea, legumicultor din Izbiceni. Acesta este unul dintre cei care au accesat fonduri europene pe Măsura 141 din vechiul Plan Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi susţine că anul acesta vrea să depună proiect pentru că doreşte să îşi modernizeze exploataţia. Despre agricultura de performanţă, făcută cu fonduri europene, ne-a vorbit şi Mihai Velica, din comuna Izbiceni: „Am accesat fonduri pe Măsura 112 şi am beneficiat de 24.000 de euro, bani nerambursabili, care m-au ajutat să îmi extind exploataţia. 99% dintre locuitorii din comună se ocupă cu legumicultura, iar participarea la acest eveniment înseamnă mai multă informare“. Alt participant la întâlnire a spus că birocraţia este cel mai mare duşman al agricultorilor. „Am accesat proiectul de 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani. Multă alergătură, multe acte, multe hârtii. Vrem mai multă implicare şi mai puţine hârtii“, a spus Oniţă Voinea, legumicultor.
„Banii europeni nu sunt ajutoare sociale!“
Reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, ai Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, ai Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, ai APIA Olt, precum şi ai Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt au stat faţă în faţă cu agricultorii şi au oferit răspunsuri la întrebările acestora. Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, şi unul dintre organizatorii evenimentului, a spus că fermierii trebuie să ştie că noul PNDR aduce şi schimbări, şi beneficii. Oamenii trebuie doar să fie informaţi şi pregătiţi să se alinieze cerinţelor europene: „Sunt foarte multe fonduri, foarte multe noutăţi şi fermierii trebuie să ştie că, odată ce au accesat aceste fonduri, ferma şi familia lor se vor dezvolta. Ne-am dori şi noi să avem fermieri europeni, fermieri activi, pentru a putea fi competitivi. Sunt foarte mulţi bani pe care agricultorii pot să îi acceseze pentru ferma mică, pentru tinerii fermieri. Pentru prima dată se dau bani pentru legumele în solar, legumele în câmp, pentru tomatele pentru industrializare şi pentru alte tipuri de culturi. Trebuie să ştim însă că orice proiect european impune şi reguli, iar noi trebuie să le respectăm. Banii europeni nu sunt ajutoare de stat, ajutoare sociale. Trebuie să ne supunem unor reguli pentru a beneficia de ei“, a spus Ion Păunel.
Bogdan Alecu, şef serviciu implementare măsuri PNDR în cadrul Ministerului Agriculturii, a spus că, în perioada următoare, România va primi de la Comisia Europeană scrisoarea de conformitate oficială, ceea ce înseamnă că ţara noastră a încheiat negocierile cu Bruxelles pe tema noului PNDR 2014-2020.
„Scrisoarea de conformitate înseamnă că PNDR transmis de România este în forma lui finală şi nu mai e necesară nici o dezbatere între ţara noastră şi Comisia Europeană. La nivelul Ministerului Agriculturii intenţionăm ca în luna iunie să mai lansăm un grup de măsuri, printre care sprijin pentru fermele mici, sprijin pentru activităţile nonagricole, pentru infrastructura rurală, pentru procesarea produselor agricole, dar şi partea de submăsuri destinate pomiculturii“.
Bogdan Alecu le-a recomandat fermierilor din Izbiceni să depună proiecte pentru Măsura 6.3, care sprijină fermele mici.
„Suntem la Izbiceni, o zonă legumicolă foarte cunoscută în ţară şi eu cred că Măsura 6.3 se potriveşte foarte bine. Această măsură va acorda 15.000 de euro fiecărui beneficiar care are o exploataţie între 8.000 şi 12.000 UDE (unităţi de dimensiune economică – n.r.). Banii se dau în două tranşe şi planul de afaceri trebuie să aibă trei ani, nu cinci, ca până acum. Beneficiarii trebuie să demonstreze o creştere a producţiei de minimum 20%. Altă condiţie este pentru sectorul animalelor, unde beneficiarul trebuie să asigure o investiţie în depozitarea gunoiului de grajd. Condiţiile se pot îndeplini uşor, însă ceea ce este foarte diferit este că această submăsură are o alocare totală de 216 milioane de euro, adică avem la dispoziţie mult mai puţini bani. În aceste condiţii, fermierii trebuie să fie foarte bine informaţi pentru a nu ajunge în situaţia de a nu putea accesa proiectele“.
Roşia de Izbiceni, brand naţional
Mircea Velica, primarul localităţii Izbiceni, spune că roşia de Izbiceni este cunoscută pe toate pieţele din ţară şi îşi doreşte ca aceasta să devină un brand la nivel naţional. „În prezent, roşia este recunoscută pentru calităţile ei deosebite, gust şi conţinut. Acest lucru se datorează şi faptului că o parte dintre fermieri fac agricultură ecologică şi folosesc foarte mult gunoi de grajd şi mai puţine substanţe chimice. Alături de roşia de Izbiceni, vrem să lansăm ca brand naţional şi pasta de tomate“, a spus Mircea Velica.
Sute de beneficiari PNDR
Peste 200 de fermieri din Izbiceni au accesat fonduri europene pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, iar la nivelul judeţului Olt, gradul de absorbţie a fost de aproximativ 80%.
Monica Stuparu