4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncep activitățile în Centrul Istoric: Vară culturală în Bănie

Încep activitățile în Centrul Istoric: Vară culturală în Bănie

Primarul Lia Olguța Vasilescu și directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu“,  Cosmin Dragoste, au prezentat proiectele câștigătoare pentru Tabăra de Sculptură „Drumuri Brâncușiene“, realizată în acest an în cinstea lui Tudor Gheorghe (Foto: Lucian Anghel)
Primarul Lia Olguța Vasilescu și directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu“,
Cosmin Dragoste, au prezentat proiectele câștigătoare pentru Tabăra de Sculptură „Drumuri Brâncușiene“, realizată în acest an în cinstea lui Tudor Gheorghe (Foto: Lucian Anghel)

Craiovenilor li se pregătește o serie de evenimente culturale pentru toate gusturile. Primele vor lua startul în acest sfârșit de săptămână, odată cu recepționarea Centrului Istoric, după cum a anunțat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. Vorbim despre Festivalul Filmului European și Zilele „Mihai Viteazul“. Primăria Craiova a lansat și o chemare pentru toți practicanții de artă stradală – graffiti – care să se alăture înfrumusețării orașului, dar a anunțat și Tabăra de Sculptură „Drumuri Brâncușiene“, care va fi dedicată, în acest an, lui Tudor Gheorghe.

Craiovenii vor avea parte, în această vară, de mai multe evenimente și provocări lansate de Primăria Craiova. Pentru început, centrul orașului va începe să prindă viață în acest sfârșit de săptămână, când startul evenimentelor va fi dat de recepționarea uneia dintre cele mai importante investiții a municipalității: reabilitarea Centrului Istoric.

Liber la terase în Centrul Istoric, după recepție

Important de știut este că numai lucrările incluse în proiect vor fi recepționate. Vorbim aici despre lucrările de infrastructură (conducte, canalizație subterană a firelor) și suprastructură (paviment) și de elementele ornamentale (fântâni, spații verzi, băncuțe, stâlpi de iluminat, coșuri de gunoi și altele). Există și câteva lucruri care vor rămâne, însă, neterminate.
„La două dintre fațade avem litigii între proprietari, așa că estimăm că undeva în lunile august-septembrie putem spune că Centrul Istoric va fi cu adevărat gata. După data de 15 mai, se vor deschide și terasele. Noi nu am putut să dăm autorizațiile de deschidere a teraselor până când nu avem amplasamentul de la firma Recon. Acest lucru se va întâmpla în momentul în care va fi semnată recepția lucrărilor, adică pe 15 mai“, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, într-o conferință de presă. Edilul-șef a precizat că sunt destul de puține baruri și terase în acest perimetru, dar că lucrurile ar trebui să se schimbe. „Nu mai este o zonă în care să vinzi telefoane și rochii de mireasă“, a mai precizat primarul.

Trei zile de filme europene

Lia Olguța Vasilescu a mai prezentat, în cadrul conferinței de presă, alături de directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu“, Cosmin Dragoste, mai multe proiecte culturale care vor demara în acest sfârșit de săptămână și care se vor desfășura pe tot parcursul verii. Vorbim, în primă fază, despre Festivalul Filmului European, care va demara vineri, 15 mai, chiar în Centrul Istoric.
„Avem filme participante din România, Olanda, Slovenia, Rusia, Marea Britanie, Ungaria, Croația. Vreau să vă anunț că în prima zi, vineri, de la 21.00, se va afla printre spectatori și Andrew Harwood, șeful misiunii diplomatice al Ambasadei Irlandei la București. Domnia Sa a venit pentru acest festival de film, dar va avea discuții și cu municipalitatea pe teme economice și diplomatice“, a explicat primarul. Proiecțiile de film vor avea loc atât în Centrul Istoric (vineri, de la 20.30, și sâmbătă și duminică, de la 21.00), cât și la Teatrul „Colibri“ (sâmbătă de la 14.30, 17.00 și 19.00 și duminică de la 13.30, 15.30, 17.00 și 19.00).

Cele mai frumoase costume, premiate la Zilele „Mihai Viteazul“

Simultan cu festivalul de film, sâmbătă, 16 mai, și duminică, 17 mai, vor fi organizate Zilele „Mihai Viteazul“. În cadrul celor două zile, curioșii se vor putea bucura de o tabără medievală, de expoziții de arme, putând vedea cu această ocazie și pedepsele medievale, antrenamentele de luptă, dar urmărind și spectacole de teatru și concerte. Totodată, vor fi organizate o școală de instrucție, ateliere de pictură pe față pentru copii și, nu în ultimul rând, carnavalul medieval din ultima zi a evenimentelor, care începe la ora 20.00. Craiovenii sunt așteptați să vină și ei îmbrăcați în costume de epocă la acest ultim eveniment, iar municipalitatea, prin Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, și-a propus să-i și premieze pe cei care au cele mai frumoase costume. Premiile sunt de 2.000 de lei (locul I), 1.000 de lei (locul II) și 500 de lei (locul III). Programele integrale ale festivalului de film și Zilelor „Mihai Viteazul“ pot fi consultate pe site-ul municipalității (www.primariacraiova.ro)

Tabăra de sculptură, dedicată lui Tudor Gheorghe

Un eveniment important pentru municipalitate, adus și el în discuție la conferința de presă, este și Tabăra de Sculptură „Drumuri Brâncușiene“ care, în acest an, se va desfășura în cinstea menestrelului Tudor Gheorghe.
„Spre deosebire de anul trecut, noi am schimbat regulamentul. De regulă, luam câteva blocuri de piatră, sculptorii selectați de noi trăgeau la sorți și decideau ce se va întâmpla cu blocul de piatră. Anul acesta ne-am gândit să le cerem sculptorilor să ne arate deja schițele. În funcție de asta, noi vom achiziționa piatra. Ne-am gândit ca anul acesta să fie dedicat maestrului Tudor Gheorghe“, a explicat primarul Vasilescu.
În cursa pentru această tabără s-au înscris 25 de participanți din țară și din străinătate, dintre care au fost selectate zece lucrări. Trei dintre participanți sunt craioveni, iar ineditul constă în faptul că la tabăra de sculptură va participa pentru prima dată și un cuplu din Germania, care va lucra în tandem. În afara concursului va participa și artistul craiovean Gabriel Rizea, specializat pe sculptura în lemn. Tabăra va fi deschisă chiar pe 1 august, la Centrul Multifuncțional Craiova, în aceeași zi în care Tudor Gheorghe va împlini 70 de ani.

Primăria caută artiști de graffiti

Nu în ultimul rând, primăria a anunțat că este și în căutare de artiști care să înfrumusețeze orașul, referindu-se, în special, la cei care realizează lucrări de graffiti sau artă stradală, așa cum mai este ea cunoscută.
„Continuăm demersul Asociației «Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021» (CCCE 2021) pornit anul trecut, și anume deschiderea primului muzeu de artă în aer liber. Avem câteva calcane în Centrul Vechi pe care vrem să le refacem, să le pictăm, și deschidem și un open call (o chemare deschisă – n.r.) pentru cei interesați. Independent de Asociația CCCE 2021, am văzut că au apărut foarte multe grafitti foarte frumoase prin orașul Craiova. Am avut o surpriză la RAT Craiova acum câteva luni, când cei de acolo mi-au arătat un tramvai pictat, nu se știe de cine. Vin noaptea cu lămpașele și pictează tramvaiul. Arăta fantastic de bine și le-am spus să prindă acești copii, pentru că vrem să ne mai ajute și cu altă ocazie. Fac un apel public la cei care se știu că au pictat tramvaiul. Nu li se va întâmpla nimic, ci doar ne dorim să vină să participe și ei la aceste activități“, a precizat primarul.
Municipalitatea dorește să realizeze scene de epocă pe mai multe calcane din Centrul Istoric, iar pentru restul orașului, imaginația fiecăruia este nelimitată. Cei care doresc să participe cu idei și să le pună în practică se pot înscrie până la 1 iulie la adresa de e-mail [email protected] sau prin poștă, la adresa strada Traian Demetrescu, nr. 31. Lucrările vor fi „judecate“ atât de către un juriu, cât și de craioveni, pe site-ul oficial al Asociației CCCE 2021 (www.craiovaculturala.ro), iar primele trei locuri vor primi premii de 2.000, 1.000 și 500 de lei. Materialele necesare vor fi puse la dispoziție de Casa de Cultură „Traian Demetrescu“.

Ce se întâmplă cu Piațeta „Sf. Ilie“?

Municipalitatea nu va mai putea pune în practică, în tot ansamblul său, proiectul desemnat câștigător de către Ordinul Arhitecților din România – Filiala Oltenia privind reamenajarea Piațetei „Sf. Ilie“. Asta, fiindcă situația mormântului aflat în curtea bisericii este mai complicată. „Când am preluat terenul de la Mitropolie – și vreau să le mulțumesc pe această cale, am văzut în presă că am fi supărați pe Mitropolie, nu suntem -, nu știam că acolo este înmormântat cineva. Sicriul este din zinc. Se pare că acum câteva sute de ani, oamenii erau îngropați în zinc doar pentru boli foarte grave: holeră, ciumă și așa mai departe. Trebuie să avem și o descărcare arheologică pentru ca să scoatem acel mormânt, trebuie să avem un aviz și de la Direcția de Sănătate Publică Dolj. Pe calcanul din Piațetă se va lucra, vom încerca să venim cu o sculptură foarte frumoasă, un călăreț care iese din zid, iar în spate va fi creată iluzia că iese dintr-un tunel“, a explicat primarul Lia Olguța Vasilescu.
Aceasta a povestit că se va încerca realizarea proiectului, însă, până atunci, zona va fi acoperită cu gazon. „Ne-am gândit că anul acesta vom pune gazon. Acum, colegii de la RAADPFL pun aspersoare, iar din proiectul gândit de arhitecți, care este foarte bun și plăcut, noi ne gândim să păstrăm băncuțele, granitul și spațiile cu lumini sub iarba verde, care arătau foarte bine. Vom pune în operă acest proiect doar în momentul în care vom trece toate etapele legale“, a încheiat Vasilescu, referindu-se la licitațiile care, în momentul actual, ar întârzia foarte mult realizarea proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS