Consiliul Județean Dolj a semnat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, contractul de execuție pentru realizarea impresionantului Centru Internațional „Brâncuși“, care va fi construit în curtea Muzeului de Artă. Asocierea câștigătoare, San Giorgio Appalti SRL – Axia SRL din Italia, va trebui să realizeze investiția în nouă luni. Conducerea CJ Dolj a explicat că, indiferent dacă lucrarea va fi sau nu încheiată până la finele anului, fiind realizată și din fonduri europene, finanțarea autorității județene va continua până la încheierea proiectului, chiar dacă se vor pierde banii de la UE. Președintele CJ Dolj a mai vorbit, în cadrul evenimentului, despre investițiile de la Aeroportul Craiova, de la Spitalul de Urgență, dar și despre cele legate de stadionul Tineretului.
Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“ din curtea Muzeului de Artă va fi realizat, fără doar și poate. Este asigurarea pe care a dat-o președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, ieri, la semnarea contractului de execuție pentru acest obiectiv. Lucrarea estimată la 7,3 milioane de euro a fost adjudecată, cu un termen de execuție de nouă luni și cu o economie de aproximativ un milion de euro, de către asocierea de firme San Giorgio Appalti SRL – Axia SRL din Italia. Constructorul va trebui să realizeze un pavilion subteran multifuncțional, la suprafață urmând să execute o construcție de sticlă. Aceasta va fi o prismă amplasată deasupra spațiului expozițional subteran, iar în interior va fi construită, tot din sticlă, o imagine a „Ovoidului“, de 15 metri înălțime, care va avea în interior o hologramă a „Păsării Măiastre“. Clădirea va fi prevăzută cu un lift pentru vizitatori, prin intermediul căruia vor putea admira zona de la înălțime, două săli de conferinţe, două săli de spectacol, un atelier de creaţie, dar și o sală de expoziţie care se poate transforma în salon de petrecere a timpului liber.
„Vom termina acest proiect, indiferent că va fi din bani europeni sau din banii CJ“
Președintele CJ Dolj a vorbit despre acest proiect și a spus că în cadrul instituției s-a hotărât să nu se dea înapoi de la realizarea obiectivului. Concret, proiectul va fi realizat, indiferent dacă acesta se termină la timp sau nu, până la finele anului, și indiferent dacă acesta va pierde sau nu finanțarea europeană.
„Începe o cursă contra cronometru ca într-un termen cât mai scurt să putem realiza acest obiectiv. Timpul s-a scurs foarte mult, firma care a câștigat s-a angajat să execute acest proiect în termen de nouă luni. CJ Dolj are o încărcătură foarte mare, pentru că de data aceasta avem de-a face cu o cofinanțare de 50%, ceea ce înseamnă bani foarte mulți dați și de către CJ. Indiferent cum va fi, ce va fi și cum se va termina acest an, și indiferent cât vom realiza din proiect, îl vom și termina. Că va fi din bani europeni sau din banii CJ nu știu. Ne-am dori să fie cât mai mult din bani europeni, însă ceea ce vreau să vă spun este că am luat o hotărâre să nu dăm înapoi și să realizăm acest obiectiv“, a precizat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Unul dintre reprezentanții asocierii de firme prezent la eveniment a spus că există voință din partea societăților de a realiza această lucrare.
„Și noi suntem mândri și fericiți că putem să demonstrăm încă o dată prietenia dintre Italia și România. Firmele pe care le reprezentăm s-au angajat în proiectul acesta cu foarte multă voință să-l realizeze. Dorim să atingem acest obiectiv în termenul dat și în mod corect“, a spus Enrico Martino, general manager al San Giorgio Appalti SRL, filiala România.
Aeroportul Craiova devine, oficial, internațional
După semnarea contractului, președintele CJ Dolj a răspuns mai multor întrebări legate de proiectele de interes ale instituției. Acesta a adus în discuție reabilitarea pistei Aeroportului Craiova, o licitație cu emoții, având în vedere că și aceasta trebuie încheiată până la finele anului.
„Suntem în faza de evaluare, care estimăm că se va termina undeva la începutul lunii iunie. Atunci vom putea să dăm un câștigător, apoi să sperăm că nu există contestații, pentru că am putea să ne apucăm de asfaltare. Noi estimăm că aceste lucrări ar dura două luni“, a precizat Prioteasa.
Totodată, acesta a menționat că, în cursul săptămânii viitoare, va fi organizat un eveniment de anunțare a noii titulaturi a aeroportului din Bănie: Aeroportul Internațional Craiova. „Suntem în faza în care, probabil, săptămâna viitoare vom veni din nou în fața dumneavoastră să vă aducem și brevetul semnat de către ministrul transporturilor, Ioan Rus, cu privire la acordarea titlului de Aeroport Internațional. Acesta nu se obține foarte simplu. Sunt patru aeroporturi din țară, dacă nu mă înșel, care vor primi titlul acesta“, a spus președintele CJ Dolj. Acesta a amintit și de un nou terminal al aeroportului, care ar urma să fie realizat pe o suprafață de 22.000 mp pe un teren al Aeroclubului pe care CJ Dolj vrea să îl ia în proprietate, dar și despre centrul de transport intermodal (legătură transport aerian-feroviar-rutier), pentru care a fost licitată documentația tehnică.
Stadionul Tineretului așteaptă bani la rectificarea guvernului
Președintele CJ Dolj a dat detalii și despre investițiile care ar urma să fie realizate la stadionul Tineretului. Ion Prioteasa a explicat că se încearcă pregătirea acestuia pentru sportivii juniori ai CJ Dolj, din banii de la o viitoare rectificare bugetară.
„Am dori ca pe mandatul acesta să putem să realizăm în zonă ceva. După ce ne-am mai consultat cu toată lumea, așteptăm să vedem o rectificare bugetară a guvernului în iunie-iulie. Pornind de la ideea că banii care au venit la bugetul CJ și la cel al unităților administrativ-teritoriale – în special al celor mari – au fost invers proporționali, ne așteptăm să primim niște bani. Vom da o temă de proiectare pentru realizarea unor terenuri de fotbal, transversale, nu cu iarbă, ci artificiale, pentru că ele vor fi terenuri de antrenament în mod special pentru juniorii CJ Dolj. Plus de aceasta, vor fi și facilitățile: vestiarele și o clădire separată și pentru administrație. Ne gândim să dăm jos gardul ca să putem realiza o viziune dintr-o parte, până înspre 1 Mai, în felul acesta dispărând și tribuna de ciment. Așteptăm câteva versiuni, suntem deschiși la sugestii. Dacă nu vom avea banii, rămâne pe bugetul următor“, a explicat președintele CJ Dolj. Acesta a spus că a mai primit o variantă pentru zidul de ciment de la primarul Lia Olguța Vasilescu, cu care a fost, de asemenea, de acord: aceea de a le permite elevilor Liceului „Marin Sorescu“ să îl picteze, așa cum au făcut cu mai multe zone din oraș.
Începe extinderea Unității de Primiri Urgențe
Nu în ultimul rând, altă temă abordată a fost Spitalul Clinic Județean de Urgență. Președintele Ion Prioteasa a anunțat că lucrările vor lua startul și la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), în timp ce pentru Clinica de Cardiologie este așteptat un angiograf cu o valoare estimată de nouă milioane de lei. „Oamenii așteaptă să vină acest echipament, care va închide, practic, clădirea, pentru a-și continua treaba. Pe de altă parte, în aceste zile s-a dat și semnalul de începere a extinderii UPU. Vom porni de la circa 800 mp și vom ajunge la circa 3.600 mp. Sunt sigur că va fi cea mai modernă zonă de urgență din România, dar va fi și un moment de mare deranj. Este un moment pe care îl folosesc să cer scuze tuturor celor care vor veni în contact cu aceste investiții de la noi, doctorilor, asistentelor și celor care sunt acolo. Dar va veni o perioadă luminoasă. Suntem obligați să facem acest spital“, a mai precizat președintele CJ Dolj.