Avem specialiști, dar o parte din dotarea tehnică abia rezistă. În Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova medicii intră în sala de operație cu teama că în orice moment instrumentarul nu va mai rezista. De 12 ani, Ministerul Sănătății nu a mai ajutat cu aparatură clinică. În schimb, Consiliul Județean Dolj a adus instrumentar de laparoscopie în 2013.
Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova este un furnicar. 5.000 de pacienți sunt internați anual aici, iar peste 4.000 au nevoie de intervenții chirurgicale. Se muncește la foc continuu. Nu e timp de stat, mai ales că sirena ambulanței se aude din minut în minut și aduce bolnavi grav din toată Oltenia. După volumul de muncă, clinica de la etajul șapte al Spitalului Județean se situează pe locul trei în țară, după clinicile de la Fundeni și Panduri. Ceea ce fac medicii aici se ridică peste serviciile similare de la Timișoara, Cluj sau Iași. Conf. univ. dr. Paul Tomescu, șeful Clinicii de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, conduce clinica de 13 ani. În toți acești ani numărul pacienților care sunt tratați aici a crescut de patru ori.
„Dacă acum se internează în jur de 5.000 de pacienți, în urmă cu zece ani se internau în jur de 1.200. Și numărul medicilor s-a dublat. Avem foarte mulți medici rezidenți, aproape 20, în condițiile în care atunci erau doi, trei. Avem un colectiv bine reprezentat de medici și reușim să facem față. Ne confruntăm însă cu un deficit extrem de mare la personalul mediu și inferior, sunt probleme grave din acest punct de vedere. Avem mulți medici, dar puține asistente și infirmiere“, explică șeful clinicii.
„Suntem printre puținele centre de chirurgie urologică din țară care fac chirurgie laparoscopică“
Clinica de Urologie din Craiova este printre puținele centre de chirurgie urologică din țară în care se face chirurgie laparoscopică. Specialiștii realizează toate intervențiile chirurgicale urologice moderne, cu excepția transplantului renal.
„Putem să facem toate intervențiile chirurgicale urologice moderne care se fac la nivel european, cu excepția transplantului renal care nu depinde de capacitățile noastre profesionale, ci necesită o anumită logistică, iar, deocamdată, aceasta nu este realizată în Craiova. Însă, facem toate celelalte intervenții chirurgicale, unele de complexitate și dificultate mult mai mari decât transplantul renal. Peste 90 la sută din intervențiile noastre sunt endoscopice. Operăm endoscopic prostată, vezică și altele. Am început în ultimii doi ani să facem și chirurgie laparoscopică. Suntem printre puținele centre de chirurgie urologică din țară care fac chirurgie laparoscopică. Doar la Fundeni, Cluj și Iași se mai face. Timișoara abia acum se dotează“, a spus conf. univ. dr. Paul Tomescu.
„Este o chestiune de zile, săptămâni, luni până când instrumentarul va mai rezista“
Dacă profesionalismul medicilor care lucrează aici se ridică la standarde europene, o parte din dotarea tehnică își trage ultima suflare. Clinica nu a mai primit aparatură de la Ministerul Sănătății din 2003. Instrumentarul chirurgical a supraviețuit în toți acești ani prin recondiționările permanente făcute de medicii secției cu fonduri venite din studii clinice și granturi de cercetare.
„Ne descurcăm destul de greu pentru că ne trebuie o dotare tehnică deosebită. Am dispus până acum de aparatura necesară și la momentul actual dispunem însă este o chestiune de zile, săptămâni, luni până când instrumentarul existent va mai rezista. Nu am mai fost aprovizionați de Ministerul Sănătății cu instrumentar chirurgical din 2003 pentru chirurgie deschisă sau chirurgie endoscopică. În ultimii ani am reușit să menținem și să recondiționăm ce avem din fonduri proprii, din studii clinice, din granturi de cercetare. Însă, acest lucru nu va putea să se perpetueze la nesfârșit“, precizează șeful clinicii.
Este nevoie de înnoirea întregii aparaturi din blocul operator
Lipsa de bani în care se zbate sistemul medical românesc face ca de cele mai multe ori să apară dificultăți în aprovizionarea aparaturii necesare. Așa că medicii se văd puși în situația în care să intre în sala de operație cu încredere în propriile mâini și cu speranța că și de această dată aparatura nu va ceda.
„Dificultățile sunt foarte mari în aprovizionare. Pentru partea de chirurgie laparoscopică am găsit înțelegere la Consiliul Județean, însă relațiile cu Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări din punct de vedere al dotării tehnico-materiale sunt destul de dificile. Acum clinica ar avea foarte mare nevoie de linii de chirurgie endoscopică, aparate de anestezie, mese chirurgicale, lămpi șcialitice, practic întreaga aparatură din blocul operator care costă, poate, milioane de euro. Liniile de chirurgie endoscopică sunt din 2003, le-am mai reîmprospătat din fonduri proprii, însă facem față cu dificultate. Suntem în prag de avarie. Zilnic am contact cu direcția spitalului și cu factorii de decizie, dar sunt dificultăți mari de aprovizionare“, a adăugat conf. univ. dr. Paul Tomescu.
„Pacienții internați în clinică aduc spitalului în medie 2.000-3.000 de lei fiecare“
Clinica de Urologie a fost tot timpul una dintre cele mai performante ale spitalului și din punct de vedere economic. În plus, clinica are și un indice de complexitate ridicat. Din păcate, însă, finanțarea nu se face în funcție de acest lucru. „Spitalul primește pentru un caz rezolvat în jur de 1.500 de lei, la care se adaugă un indice de complexitate al cazului. Clinica de Urologie a avut mereu acest indice foarte ridicat. În ultimii ani l-am avut peste 1,5 spre 2. Asta înseamnă că pacienții internați în clinică aduc spitalului în medie 2.000-3.000 de lei fiecare. Din punct de vedere al eficienței economice, stăm foarte bine. Suntem printre clinicile cele mai performante din spital, având un rulaj mare de bolnavi și un indicator așa de bun. Iar asta se poate verifica la statistica spitalului. Însă, din păcate, în România nu există un sistem de asigurări adevărat. Finanțarea nu se face în virtutea acestor indicatori de performanță. Casa de Asigurări, care are un buget limitat, spune că nu finanțează decât 30.000 de pacienți, iar dacă spitalului i se adresează 55.000 de bolnavi care nu pot fi lăsați în fața porților spitalului, finanțarea se reduce la jumătate și banii care vin pentru 30.000 de pacienți se împart pentru toți“, susține șeful clinicii.
Problema pleacă de la sistemul de asigurări din România, după cum susține dr. Tomescu. „Deocamdată în România există o singură Casă de Asigurări. Avem mașinile asigurate la RCA, CASCO, la diverse societăți de asigurări. Imaginați-vă că ați fi în situația anilor ‘90 în care toată lumea ar avea mașini asigurate la ADAS, singura societate de asigurări. În sănătate suntem încă într-o situație comunistoidă, unde există o singură casă de asigurări, nu există un contract încheiat între asigurat și Casa de Sănătate prin care să fie respectate și asigurate drepturile pacientului“, adaugă medicul.
„Nu degeaba au «înflorit» atâtea farmacii în jurul spitalului“
Medicamentele de care au nevoie bolnavii din clinică sunt asigurate, în mare parte, de spital. Apar însă probleme cu anumite preparate medicamentoase specifice practicii urologice.
„Din punct de vedere al aprovizionării cu medicamente, noua conducere a spitalului s-a descurcat foarte bine în comparație cu vremurile trecute. Spitalul este asigurat din punct de vedere al medicamentelor. Mai avem mici probleme cu anumite preparate medicamentoase specifice practicii urologice, soluții perfuzabile, soluții de spălare pentru intervențiile chirurgicale. În această situație, pacienții se văd puși în postura în care să le cumpere de la farmaciile din jurul spitalului. Nu degeaba au «înflorit» atâtea farmacii în jurul spitalului, ci din cauză că au fost și încă sunt deficiențe în aprovizionarea spitalului. Sunt materiale mediu scumpe, să spun așa, față de alte specialități cum ar fi chirurgia cardiacă sau ortopedia unde protezele, stenturile cardiace costă foarte mult“, a menționat șeful clinicii.
Protezele urologice, soluțiile de spălare pentru intervențiile urologice obișnuite costă câteva milioane pe zi, trei, cinci milioane pentru o intervenție chirurgicală.
„Spitalul acoperă însă într-o măsură incompletă. Suntem aprovizionați cu 300 până la 500 de litri de soluție de spălare pentru intervențiile chirurgicale pe o lună și e posibil să avem nevoie între cinci și zece tone pe lună, deci primim o cantitate de 20-30 de ori mai mică decât ceea ce am avea nevoie. La fel stenturile și sondele urologice sunt în cantitate insuficientă pentru ceea ce avem nevoie“, a susținut conf. univ. dr. Paul Tomescu.
Începe modernizarea clinicii
Vestea bună este că în curând Consiliul Județean (CJ) Dolj începe renovarea secției. În prezent, majoritatea paturilor din saloane sunt noi și sunt aduse prin intermediul medicilor din fondurile obținute din studiile clinice.
„Tot CJ a recondiționat secția acum câțiva ani, apoi blocul operator – acum trei ani. Acum vor să recondiționeze secția și este posibil ca într-o lună-două să se apuce de lucru. Igienizare se face zilnic, se luptă pentru menținerea unor condiții corespunzătoare și în blocul operator. Acum va fi vorba de modernizare, se schimbă, paturi, uși, ferestre. Blocurile sanitare trebuie recondiționate, însă față de alte servicii din țară încă se prezintă la un nivel calitativ bun pentru că s-a mai lucrat acum trei ani, iar inițiativa celor de la CJ este cu atât mai lăudabilă“, a concluzionat conf. univ. dr. Paul Tomescu, șeful Clinicii de Urologie.