4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDirectorul Poliției Locale, Octavian Mateescu, la Alege TV: „Se va schimba regulamentul de ridicare a mașinilor“

Directorul Poliției Locale, Octavian Mateescu, la Alege TV: „Se va schimba regulamentul de ridicare a mașinilor“

Directorul Poliției Locale, Octavian Mateescu, a vorbit în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei“ de la Alege TV despre importanța întâlnirilor „Fii vocea cartierului tău!”, la care participă lunar, dar și despre schimbările pe care le va aduce noul regulament  al Poliției Locale (Foto: Arhiva GdS)
Directorul Poliției Locale, Octavian Mateescu, a vorbit în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei“ de la Alege TV despre importanța întâlnirilor „Fii vocea cartierului tău!”, la care participă lunar, dar și despre schimbările pe care le va aduce noul regulament
al Poliției Locale (Foto: Arhiva GdS)

Poliția Locală își schimbă regulamentul. Mașinile vor putea fi ridicate de pe pistele pentru bicicliști, cei care fac focul în curțile private sau cei care dezmembrează mașini pe domeniul public vor fi amendați, iar căruțele vor putea fi și ele ridicate de către Poliția Locală. Directorul instituției, Octavian Mateescu, a vorbit despre aceste lucruri la Alege TV, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei“ de luni, 11 mai. Acesta a adus în discuție și atribuțiile Poliției Locale, utilitatea întâlnirilor „Fii vocea cartierului tău!“ pentru polițiști, a vorbit despre importanța normei de hrană pentru aceștia, dar și despre ce practică judecătorească a instituit Poliția Locală Craiova, în premieră pe țară.

Despre competențe și atribuții

Lumea se întreabă unde este poliția, în general, nu doar Poliția Locală. Aceasta mai este totuși vizibilă în oraș, pentru că printre multe alte competențe, trebuie să avem grijă și de integritatea mobilierului urban, a locurilor de joacă, de școli, facem patrularea prin parcuri, prin locuri publice. Lumea trebuie să priceapă că Poliția Locală are o structură de ordine publică și are competențe pe ordine publică. Poliția Locală nu are competențe decât pe domeniul public și privat al municipiului Craiova. Este o competență restrânsă și ca mod de acționa, și ca loc de acțiune. Trebuie să vă spun că multe sesizări sunt pe faptul că în scările de bloc sunt anumiți tineri care provoacă deranjul locatarilor din blocul respectiv. În ansamblul lui, acel bloc constituie o proprietate privată. Ca să intre cineva în acel bloc, trebuie ca unul dintre coproprietari să îi permită accesul în bloc. Accesul fără permisivitate înseamnă violare de domiciliu. Este o infracțiune. Iar Poliția Locală nu are competență aici. În fața blocului, da. Cred că toată lumea poate să facă diferența între ceea ce înseamnă proprietate publică și proprietate privată. Pentru astfel de probleme, trebuie sesizată Poliția Națională.

Despre suplimentarea de posturi

Avem 300 de posturi la Poliția Locală. Suplimentarea nu depinde nici de noi, nici de autoritatea locală. Se poate face, dar tot prin lege. În 2010, când a fost acea restructurare și a apărut Ordonanța nr. 63/2010, în proiectul ordonanței se stabilise un număr de 1,5 polițiști la mia de locuitori. Asta însemna că tot personalul TESA (Tehnic, Economic și Socio-Administrativ – n.r.) rămânea în picioare și că personalul de la disciplina în construcții pe care urma să îl preluăm de la primărie nu intra în acel număr. Atunci, numărul polițiștilor din stradă ar fi fost undeva la 450, față de 270 acum. De la proiectul ordonanței și până la publicarea în Monitorul Oficial, nu a rămas nici măcar un polițist la mia de locuitori, ci un post la mia de locuitori. Din 560 de polițiști comunitari, câți am găsit eu în momentul în care am fost numit director la Poliția Comunitară Craiova, am mai rămas cu 300 de posturi. În toate orașele există aceeași problemă.

Despre norma de hrană

Treaba o făceam bine și înainte de norma de hrană, pentru că nu aveam încotro. Vin Zilele Craiovei, spre exemplu. Că avem sau nu normă de hrană, oricum trebuie să ne facem treaba. Este o schimbare în bine în sensul că oamenii nu mai sunt așa de stresați. Angajații sunt un pic mai liberi, parcă zâmbesc mai mult, sunt mai degajați și mai este o chestiune: înainte primeam la mapă cel puțin 30-40 de încheieri emise de executori judecătorești pentru popririle de salarii. Acum, mai apar câte una-două, dar au dispărut, în mare. Se vede că având oarecum o stabilitate financiară, s-a schimbat purtarea lor atât ca oameni, cât și ca polițiști locali. Norma de hrană este de 24 de lei pe zi. Poate fi de 724 de lei sau de 740 de lei pe lună. Aceasta, venind la salariul de 800-900 de lei cât au majoritatea agenților din Poliția Locală, aproape că înseamnă dublarea venitului.

Despre amendarea stăpânilor de câini

De vreo trei săptămâni facem acțiuni zilnic. Patrulele de ordine publică au ordin ca în fiecare zi să patruleze și să nu ierte pe nimeni când depistează stăpâni de câini care nu fac curat după ce își scot animalele la plimbare. Am făcut campanii de doi ani, ne-ați ajutat și dumneavoastră, ați scris și articole despre situația care există în Craiova, am lipit și noi afișe pe la asociațiile de proprietari. Cred că e momentul să aplicăm aceste sancțiuni care sunt destul de dure, noi având cel mai dur regulament din țară, cu cele mai mari amenzi. Sunt undeva la 20-25 de sancțiuni contravenționale pe zi.

Despre demolări de imobile proprietate privată

Ca sancțiuni contraven­țio­nale în general, cele mai multe, cu o pondere de 70%, sunt cele care vizează disciplina în construcții. Suntem prima Poliție Locală din țară care a instituit o practică judecătorească, în sensul că avem deja hotărâri și deja s-au demolat imobile de pe proprietatea privată. Aici era un vid legislativ. Înainte, Serviciul de Disciplină în Construcții făcea parte din aparatul de specialitate al primarului. Primarul amenda, cei care erau amendați puneau în practică sau nu măsurile dispuse, iar în ultimul caz, autoritatea locală se judeca cu ei. În momentul în care acest serviciu a trecut în subordinea Poliției Locale, s-a creat un vid legislativ. Ne-am întâlnit cu situația în care dumneavoastră ați construit o casă fără documente, ați fost reclamată sau ne-am sesizat noi din oficiu, am dispus sancțiunea contravențională și măsura complementară ca într-un termen să intrați în legalitate. Adică fie să vă luați autorizație de construire, fie să demolați și aduceți terenul la starea inițială. După acel termen, dacă dumneavoastră nu intrați în legalitate, noi suntem nevoiți să vă dăm în judecată pentru obligația de a face. În cazul în care nu se intră în legalitate nici așa, primarul este împuternicit ca în 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii instanței să se demoleze acea construcție. Este o practică judecătorească pe care am făcut-o noi, la Craiova. Unii dintre proprietari, până să rămână hotărârea irevocabilă, și-au luat autorizație. Asta nu e nici un fel de problemă. Dar, ca demolări, avem șapte-opt case pe care deja și le-au demolat. Acesta e doar începutul. Cred că avem undeva la 70-80 de procese pe rol în acest an.

Despre proiectul „Fii vocea cartierului tău!“

Sunt destul de binevenite aceste întâlniri din cauză că, de multe ori, având personal puțin și atâta muncă complexă pentru fiecare agent, neglijăm autosesizarea. Nu mai avem timp să ne autosesizăm în legătură cu anumite probleme. Abia facem față și ne axăm pe probleme care ne sunt sesizate. La asemenea întâlniri, vedem și alte probleme, în special de interes general, care de multe ori ne scapă. Dacă ați observat, scriu câte o jumătate de carnețel la o întâlnire de genul acesta fiindcă am ce să verific, am ce să scriu. Oamenii reclamă ceva ce există cu adevărat și trebuie îndreptat. Dacă nu ar fi astfel de întâlniri, să știți că multe dintre problemele sesizate nu ar ajunge la urechile noastre, pentru că nu ar avea cum.

Despre schimbările din regulamentul Poliției Locale

Este o lipsă legislativă în legătură cu mașinile de pe pistele pentru bicicliști. Avem un Cod Rutier care spune: că se poate dispune ridicarea unei mașini de pe carosabil. Iar trotuarul nu este carosabil. Pentru trotuar, avem reglementarea că, dacă nu lasă un metru de trotuar liber, șoferul poate fi sancționat contravențional, dar nu poate fi ridicată mașina. Se va schimba acest regulament de ridicare a mașinilor, pentru că este tot o inițiativă a noastră, și mă laud a doua oară, în sensul în care am discutat cu doamna primar și a fost de acord, venind chiar și cu idei. Am hotărât să căutăm ca prin hotărâri de consiliu local și prin regulamente aprobate de către acesta, să acoperim aceste lipsuri. La fel se va întâmpla și cu cei care intră cu mașina pe trotuarele protejate de stâlpișori, pe la trecerea de pietoni, unde este bordura mai teșită, și parchează acolo. Înainte nu puteam lua măsuri, pentru că lăsau liber pe trotuar spațiul prevăzut de lege, de un metru.
Pe lângă asta, o să dispunem, ca măsură tehnico-administrativă, ridicarea căruțelor. Ca o căruță să circule pe drumurile publice, trebuie să îndeplinească anumite condiții. Trebuie să aibă felinar în spate, stânga-dreapta, să fie înregistrată la o primărie, să aibă un număr de înregistrare care se pune în spatele vehiculului, proprietarul trebuie să aibă asupra lui documentele și așa mai departe. Totuși, prin hotărâre de consiliu este interzis accesul căruțelor în Craiova, iar, dacă proprietarul intră în Craiova, el este sancționat contravențional. După noul regulament, dacă acel vehicul cu tracțiune animală nu îndeplinește condițiile legale, se poate dispune măsura tehnico-administrativă de ridicare a căruței. Prin aceasta, sperăm să stopăm dacă nu definitiv, măcar în proporție de 90% tot ce înseamnă căruțe în Craiova, care sunt un pericol real, un pericol mare.
Ar mai fi vorba despre sancționarea persoanelor care fac focul în curțile private, care dau foc la fel de fel de cauciucuri, de cabluri. La fel se va întâmpla și cu cei care dezmembrează mașini pe domeniul public pentru că, la fel, eram încorsetați de prevederi legale. Prin acest regulament vom putea să sancționăm și să dispunem și ridicarea acelor mașini dezmembrate. Eu cred că în ședința ordinară a consiliului local din această lună regulamentul va fi supus aprobării consilierilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS