-2.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljLiceu Internaţional cu predare în limba franceză în Craiova

Liceu Internaţional cu predare în limba franceză în Craiova

Liceele şi-au prezentat ofertele educaţionale joi în cadrul unui târg organizat la Centrul Multifuncţional din Bănie (FOTO: Traian Mitrache)
Liceele şi-au prezentat ofertele educaţionale joi în cadrul unui târg organizat la Centrul Multifuncţional din Bănie (FOTO: Traian Mitrache)

Elevii doljeni care se pregătesc să devină liceeni au avut ieri posibilitatea să studieze oferta unităţilor de învăţământ în cadrul unui târg organizat la Centrul Multifuncţional din Bănie. Noutatea este apariţia din toamnă a Liceului Internaţional cu predare în limba franceză în Craiova.

Elevii care termină clasa a VIII-a din tot judeţul au venit ieri să afle care sunt liceele la care îşi pot continua studiile după terminarea şcolii gimnaziale. A 17-a ediție a Târgului Ofertelor Educaţionale a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj la Centrul Multifuncţional din Craiova. Cristian Staicu a venit să se intereseze de Liceul „Ştefan Odobleja“. „Aş vrea să merg la un liceu cu profil uman, la filologie, pe română-istorie. Acum sunt elev la Şcoala Gimnazială Ghindeni şi sper să reuşesc să intru la acest liceu“, a spus elevul.
Ramona Fică este în clasa a VIII-a şi este decisă să devină elevă la Colegiul Național „Carol I“. Îi place profilul filologie bilingv spaniolă şi a venit la Centrul Multifuncţional să vadă care au fost mediile de admitere în anii trecuţi şi ce şanse are să obţină un loc în această unitate de învăţământ.

Liceul va funcţiona în noul sediu al Facultății de Drept

Reprezentanţii Universităţii din Craiova le-au vorbit copiilor despre Liceul Internaţional cu predare în limba franceză, care din toamnă îi aşteaptă pe elevi. Rectorul Universităţii din Bănie, Dan Claudiu Dănişor, a oferit ieri detalii despre noul liceu craiovean. Acesta va funcţiona în noul sediu al Facultății de Drept, care a fost construit în urmă cu doi ani. Liceul pune la dispoziţie patru clase cu predare în limba franceză, două pentru profilul real și două clase pentru profilul umanist.
„Vom continua dezvoltarea acestei infrastructuri oferind liceului una dintre aripile clădirii actuale a Facultății de Mecanică, fostul Institut Pedagogic, care va cuprinde 14 clase, secretariat, laboratoare, în măsura în care Facultatea de Mecanică își mută laboratoarele într-un sediu nou-construit pe fonduri europene“, a explicat rectorul Universităţii din Craiova.
Liceul are sprijinul reprezentanțelor și institutelor francofone la București. Totodată, elevii vor avea şansa ca după terminarea liceului să facă studii universitare recunoscute în ţările francofone.
„Vom oferi un program de schimburi naționale elevilor, vom oferi after-school ca să facă activități extracurriculare, după ore vor beneficia de competențele colegilor noştri, profesori ai Universității din Craiova, şi vor avea la dispoziţie toată baza materială a Universității, care este incomparabilă cu baza materială a oricărui liceu. Nu vom opri lucrurile la liceu, ci vom face programe cu o diplomare cu țările francofone. Deja am demarat o discuție cu agenția francofoniei, cu ambasadele Franței, Canadei, Elveției și Belgiei pentru a dezvolta programe cu o diplomare pentru studiile de licență în limba franceză. După terminarea liceului, elevii vor avea prilejul să obțină și o diplomă franțuzească, elvețiană, belgiană sau canadiană“, a precizat Dan Claudiu Dănişor.

Admiterea, pe baza testelor naționale și a unor teste de limbă franceză

În cadrul Liceului cu predare în limba franceză elevii vor avea un program flexibil în comparaţie cu alte licee şi se va pune accent pe competenţele individuale şi pe dezvoltarea capacităţii elevilor de a gândi și nu de a memora.
Profesorii vor fi din învățământul preuniversitar craiovean, iar clasele bilingv franceze vor fi completate de cadrele didactice ale universității. Admiterea se va face pe baza testelor naționale și a unor teste de limbă franceză. „Nu voi ține cont de mediile din timpul gimnaziului pentru că nu cred în acest tip de admitere. Vin elevi din școli cu niveluri diferite și notele nu reflectă tot timpul nivelul. Dacă ai o clasă mai slabă, ești tentat să dai note mai slabe, chiar dacă ești conștient că nu merită. Vom încerca să facem schimburi, stagii, școli de vară, lucruri de acest gen care să-i scoată pe elevi din uzura asta care îi plictisește. Cred că elevii când vin la Universitate sunt deja plictisiți şi trebuie să schimbăm acest lucru“, a adăugat Dan Claudiu Dănişor.
Susținerea financiară pentru acest liceu vine de la statul român prin intermediul Ministerului Educației, iar rectorul universităţii a declarat că vor obține și sprijin în anumite programe de la instituțiile partenere, de la ambasade şi de la Agenția Francofoniei.

Urmează Caravana Bursei Ofertei Şcolare

Elevii doljeni s-au arătat interesaţi de admiterea la Liceul Internaţional cu predare în limba franceză. Karina Păun îşi doreşte foarte mult să studieze la acest liceu. „Este o oportunitate foarte mare. Este altceva faţă de ceea ce ni se oferă în acest moment în liceele din Craiova“, a spus fata.
Elevii care nu au reuşit să participe ieri la eveniment sunt invitaţi la Caravana Bursei Ofertei Şcolare, care va avea loc pe 18 mai la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu“ din Filiaşi, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni, Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ din Segarcea, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băileşti şi Liceul Teoretic Independenţa din Calafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS