2.9 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFrumusețile din adâncuri

Frumusețile din adâncuri

Cea de-a VIII-a ediție a Salonului Naţional de Minerale Fosile şi Geme din Piața „Mihai Viteazul“ și-a deschis porțile, vineri. 40 de expozanți veniți din zone cu tradiție minieră aduc în fața publicului craiovean minerale din țară și din străinătate, prelucrate sub forma bijuteriilor, dar și a obiectelor de decor.

Spectaculoase flori de mină, eşantioane de minerale, geme şi podoabe prelucrate vor fi expuse spre vânzare până duminică, 17 mai, în cadrul unei acţiuni culturale, devenită deja tradiţie pentru Craiova. Participanţii la Salon sunt colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti etc.) şi din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova, Africa de Sud).
Nu ai cum să nu te oprești și să nu admiri frumusețile adâncului, pietre șlefuite sub formă de bijuterii. „Am încercat să aducem o gamă cât mai diversificată. Avem pietre cunoscute, dar și rarități”, ne explică Andrei Gorduza, geolog, venit la Craiova de la Baia Mare. Pietrele nobile, precum smaraldul verde, rubinul roșu sau safirul albastru, ce capătă o strălucire aparte în lumina soarelui, ne atrag atenția. Încercăm să aflăm care ar fi cea mai potrivită alegere atunci când decizi să achiziționezi o bijuterie și te afli în fața unei mese încărcate cu nestemate. Sugestia din partea geologului este una simplă: „Ceea ce vă atrage de prima oară vi se va potrivi cel mai bine. Nu trebuie să fii specialist sau să ai cunoștințe de mineralogie pentru a face alegerea potrivită. Prima impresie e cea care contrează“.

Pentru toate gusturile și buzunarele

Atrași de multitudinea de culori, trecem în revistă toate standurile. Ametist, aventurin, carneol, cuarț, piatra lunii, ochiul faraonului, onix alb, amazonit, pirit, opal, piatra aurului, malachit sau ochi de tigru, toate dau valoare bijuteriilor sau obiectelor decorative. La standul Ulianei Boiciko din Kiev, lângă bijuteriile din pietre se găsesc și mărgele lucrate din lemn de ienupăr, dar și tablouri și pahare decorate cu pietre, „toate lucrate manual, cu multă dragoste“, după cum ne explică Uliana Boiciko și Nina Țurcan din Republica Moldova, prezente la Salonul de la Craiova încă de la prima ediție.
Deosebite sunt și colierele confecționate din mărgele de nisip, toho, chihlimbar, malachit și mărgele de sticlă din Cehia. Metoda de realizare la care a recurs Roxana Vlăduțoiu, expozant autohton, este una manuală, însușită după ce a studiat vechile metode rusești de confecționare a bijuteriilor. Florile ce par a fi brodate din pietricele fac dintr-un colier o operă de artă. Prețul unor astfel de podoabe variază între 50 și 200 de lei. Și cerceii realizați din pietre semiprețioase sunt bordați cu mărgele. Prețul lor este de 35-40 de lei.
Bijuteriile cu pietre îmbrăcate cu sârmă placată cu argint sau acele de păr din perle și cristale încântă vizitorii Salonului.
Prețurile afișate sunt negociabile, accesibile oricărui buzunar. Colierele din ametist pot fi achiziționate la prețuri ce sunt cuprinse între 20 și 60 de lei, cerceii au prețuri ce variază între 25 și 45 de lei, brățările pornesc de la 15 lei și pot ajunge și la 35 de lei, la fel cum broșele se găsesc la 15 sau 20 de lei. Nu numai bijuteriile din pietre semiprețioase încântă ochiul vizitatorului, căci în cadrul Salonului Naţional de Minerale Fosile şi Geme se pot achiziționa și obiectele de decor. O vază din onix costă 400 de lei, iar paharele din aceeași piatră, 178 de lei.

Conferinţe susţinute de specialişti

Conceput de către specialiştii Secţiei de Ştiinţele Naturii ca o expoziţie în aer liber, o bursă a mineralelor, fosilelor şi gemelor, Salonul are, de asemenea, menirea de a informa şi forma publicul vizitator. Pentru a accentua latura educativă, formatoare, în cadrul acţiunii culturale vor avea loc conferinţe susţinute de specialişti, care prezintă subiecte din mineralogie şi din paleontologie. La ediţia din acest an sunt programate două astfel de conferinţe: „Fosile din Oltenia”, susţinută de dr. Constantin Enache, cercetător de valoare, liderul geologilor din Oltenia, şi „Silexul – mineral sau unealtă?“, susţinută de dr. Ștefan Negreanu, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS