-2.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljRoboţii au invadat Universitatea din Craiova

Roboţii au invadat Universitatea din Craiova

Roboți, mașinuțe electrice și studenți din toată țara pasionați de inginerie. Tot acest tablou a purtat sigla „Zilele Educaţiei Mecatronice“, organizate la Universitatea din Craiova. Studenții craioveni de la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică, Departamentul de Mecatronică și Robotică, s-au întrecut pe parcursul mai multor probe cu cei mai buni studenți ai altor universități din țară.  

 
Cei mai buni studenți din țară pasionați de mecatronică și robotică au ajuns, zilele acestea, în Craiova. Cu bagajele pline de obiecte create chiar de ei, studenții din București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Suceava, Iaşi, Galați au transformat pentru câteva zile Universitatea din Craiova (UCV) în polul lumii inginerești. Îmbrăcați în tricouri negre, albe sau albastre pe care a stat scrisă sigla instituției de învățământ pe care o reprezentau, studenții fiecărei universități au luptat să câștige cât mai multe probe. Zilele Educației Mecatronice 2015 au fost organizate de Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova, Departamentul de Mecatronică și Robotică, în perioada 13-16 mai.
60 de studenți adunați din toată țara și 20 de studenți craioveni au arătat timp de trei zile prin creațiile lor că România are un viitor în acest domeniu. „Am reușit să convingem aceste universități să ni se alăture și sperăm ca în viitor să convingem din ce în ce mai multe persoane pentru că, de fapt, mecatronica și robotica nu sunt altceva decât o pledoarie pentru inginerie. Fiecare student vrea să vadă cât de bun este în comparație cu ceilalți colegi din țară, dar cel mai important este că atunci când organizăm astfel de evenimente toți studenții devin prieteni și se încheagă viitoarele echipe de cercetare“, a spus Nicu Bâzdoacă, prof.dr.ing. în cadrul Departamentului de Mecatronică și Robotică al UCV.

„Activitățile extracurriculare sunt extraordinare pentru studenți“

Tinerii au dat frâu liber imaginaţiei în proiectarea, construirea şi programarea unor aplicaţii mecatronice ingenioase. Printre câștigători s-a numărat și un student craiovean, Romulus Marian. Tânărul a creat un robot mobil care poate merge pe o platformă în care trebuie să urmeze un traseu și să depășească obstacolele întâmpinate. „Principala sarcină a acestui robot este să urmărească liniile negre. În competiție trebuie să urmeze un traseu de viteză și unul de obstacole. Aproximativ un an am lucrat la el. Până am ajuns la această versiune am mai trecut prin încă 20 și o să urmeze și altele. Competiția aceasta este foarte importantă pentru mine, având în vedere că este națională“, a spus băiatul, student în anul III la Robotică, în cadrul UCV.  Alături de studenți, la fiecare probă din concurs au avut emoții și profesorii care i-au însoțit. De la Universitatea Politehnică din București au venit, cu tot arsenalul, zece studenți. „Activitățile extracurriculare sunt extraordinare pentru studenți pentru că stimulează pasiunea, creativitatea și spiritul de competiție. Studenții noștri s-au prezentat cu un robot hexapod cu posibilitatea de a trece obstacole, o mănușă care permite persoanelor cu diverse dizabilități să comunice printr-o manieră electronică cu mediul exterior și un dispozitiv de gestionare a alimentării cu carburant care poate fi montat pe actualele distribuitoare de benzină din stații sau în interiorul unor companii care își gestionează singure resursele de carburanți“, a precizat prof. Constantin Nițu, directorul Departamentului de Mecatronică și Mecanică de Precizie din cadrul Universității Politehnice din București.

„Mecatronica este în acest moment numărul unu în ceea ce privește tehnica“

Nici studenții moldoveni nu s-au lăsat mai prejos. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași a fost reprezentată de doi studenți care au participat la proba de roboți mobili.
Zilele Mecatronicii au fost organizate prima dată la Brașov, în 2010. Studenții din centrul țării nu au lipsit nici de data aceasta. 17 tineri pasionați de tehnică au participat la toate probele organizate în acest an la Craiova. Patru ani la rând, studenții brașoveni au fost pe locul I, acum au ocupat locul II. „Ne-am dorit să fie un motiv de întâlnire între studenți și profesori, astfel încât spiritul mecatronic să se dezvolte. Ne-am dori ca toate centrele să se alăture pentru că mecatronica este în acest moment numărul unu în ceea ce privește tehnica“, a declarat Luciana Cristea,  prodecan la Facultatea de Design de Produs și Mediu și coordonator al Clubului de Mecatronică de la Universitatea „Transilvania“ Brașov.
Cu ocazia Zilelor Educaţiei Mecatronice a fost inaugurată și Platforma Naţională de Mecatronică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS