Centrul Istoric al Craiovei a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, locul de întâlnire al domniţelor şi cavalerilor, al turcilor şi ghiaurilor, în cadrul celei de-a treia ediţii a Zilelor „Mihai Viteazul“. Încă de la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, corturile ordinelor cavalereşti au împânzit piaţeta. Cei care au trecut prin zonă au fost uşor introduşi în atmosfera medievală, căci la tot pasul întâlneai cavaleri îmbrăcaţi în cămăşi cu zale, meşteri fierari ce lucrau de zor, dar şi domniţe iscusite în mânuirea arcului. Cavalerii s-au prins în lupte demonstrative cu spade, topoare de luptă, halebarde şi buzdugane, pentru ca apoi să sărbătorească victoria prin dansuri cu frumoasele domniţe. Bătăliile au fost pe alocuri împletite cu legende din acea perioadă, iar publicul, provocat cu lecţii de duel sau probe de îndemânare, precum trasul cu arcul. Cei mai încântaţi au fost copiii, care au putut proba armuri, mânui arme şi cere informaţii despre ele. „Îmi plac foarte mult armele, dar şi coifurile şi armurile“, ne-a precizat unul dintre micuţii spectatori. La corturile Ordinului Cavalerilor Paladini Terra de Medies, publicul craiovean a putut găsi o adevărată şcoală de instrucţie în mânuirea armelor de luptă, iar în tabăra Ordinului Cavalerilor de la Braşov a putut vizita ateliere meşteşugăreşti de croitorie, tâmplărie-dulgherie şi fierărie. „E frumos că au loc astfel de manifestări în Craiova. E cu atât mai frumos cu cât ele se petrec în Centrul Istoric, deschis de curând. Acest loc din oraş merită o schimbare. Cred că avem nevoie de astfel de momente, care ne conduc înapoi în timp“, a precizat Ion Oprescu, unul dintre craiovenii prezenţi la manifestare.
Iar când, osteniţi după atâtea lupte, cavalerii s-au retras, şi-au făcut apariţia în public menestrelii, trupa Truverii, care a susţinut spectacole de muzică şi poezie dedicate iubirii sau poveştilor diverşilor trubaduri. Cei mai mici participanţi la Zilele „Mihai Viteazul“ nu au ratat invitaţia la dans şi s-au lăsat cuceriţi de muzica medievală. De îndată ce locul soarelui a fost luat de lună, atenţia publicului a fost captată de jonglerii cu focul din trupa Mag.
Duminică seară, centrul vechi s-a transformat în scenă pentru parada costumelor medievale. Craiovenii au fost invitați să se îmbrace cu ce găsesc mai frumos prin casă și care să reprezinte perioada medievală, iar cele mai frumoase ținute au fost premiate de un juriu care l-a avut invitat special pe Cătălin Botezatu.
Festivalul „Mihai Viteazul“ s-a încheiat cu un strop de muzică medievală în interpretarea trupelor „Cimpoierii din Transilvania“ şi „Huniade Cantores“.
Inima Craiovei, cucerită în stil medieval
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei