Rămășițele a peste o sută de soldați care își dorm somnul de veci de 70 de ani în Cimitirul Eroilor Germani din Craiova au fost deshumate săptămâna trecută, apoi au luat drumul Iașiului. De această acțiune s-a ocupat Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK).
Osemintele a 160 de soldați germani căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial pe meleaguri oltene au fost deshumate săptămâna trecută din Cimitirul Eroilor Germani din Craiova. Jumătate din cimitir a fost răvășit cu un excavator în căutarea rămășițelor militarilor. După identificare, rămăşițele pământeşti au fost transporate la Iași, unde vor fi reînhumate în cimitirul Eternitatea. „Au fost deshumați soldații morți în cel de-al Doilea Război Mondial. Aici a fost un lagăr și au rămas răniții, ulterior au decedat și au fost îngropați aici. Atunci nu au fost identificați, abia acum s-au făcut asta. Ei vor fi reînhumați la Iași, acolo va fi ridicată o placă comemorativă și vor fi aduse rămășițele mai multor soldați germani de pe tot teritoriul României. Aici nu s-a făcut o slujbă oficială, probabil se va face la Iași. Au fost 160 de soldați, identificați după tăblițele pe care le purtau la gât. Au rămas doar mormintele soldaților germani căzuți în 1918. A fost o echipă de muncitori de la Chișinău, cu un reprezentant german. Autoritățile locale nu au fost implicate, cimitirul are un statut de sine stătător, aparține Consistoriului Districtual Evanghelic din Sibiu. Aceste deshumări se fac în toate orașele din țară. Uniunea aceasta (Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război – n.r.) este făcută la nivelul Germaniei și are o filială în Republica Moldova. La nivel local, nu a fost nevoie de nici un aviz sau acord. Totul s-a încheiat cu cei de la Sibiu. Locurile au rămas libere, nu se pune problema de concesionări, pentru că aceasta este partea cimitirului eroilor germani, pentru că avem și partea de cimitir pentru civili. La final, osemintele au fost puse în saci și transportate cu o dubă la Iași“, a declarat Mirela Leu, reprezentanta firmei care administrează Cimitirul Eroilor Germani din Craiova, care a asistat la dezgropările din cimitir.
Osemintele, deshumate cu proces-verbal
De întreaga procedură de dezgropare a rămășițelor pământești s-a ocupat Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK). Uniunea îngrijeşte mormintele a două milioane de militari, care sunt împrăștiate în 170 de cimitire din 45 de ţări. VDK este împuternicită de Guvernul Republicii Federale Germania pentru aplicarea tehnică a Acordului româno-german privind mormintele de război, semnat pe 25 iunie 1996 și ratificat prin Legea nr. 170/1997. În România, conform statisticilor oficiale, sunt înhumați peste 90.000 de militari germani căzuți în cele două războaie mondiale. „Aceste deshumări s-au făcut în baza unui protocol între Guvernul României și cel al Germaniei. De această acțiune s-a ocupat Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război, care face acest lucru pe banii statului german. Ei au avut toate avizele de la Consistoriul Districtual Evanghelic din Sibiu, care este proprietarul cimitirului. Au avut aviz de la Ministerul Apărării Naționale să facă operațiuni de sondare în cimitirul luteran din Craiova pentru identificarea rămășițelor soldaților germani și, totodată, li s-a dat dreptul să-i exhumeze din Craiova. Osemintele au plecat la Iași cu o dubă, aici vor fi aduse osemintele soldaților germani din toată țara. Reprezentanții Uniunii au venit cu oamenii lor, cetățeni din Republica Moldova, pentru că ei au o filială acolo. La final, s-a făcut un proces-verbal, iar osemintele au fost transportate cu o mașină la Iași. Eu i-am îndrumat să meargă și la administrația locală, ca să nu aibă probleme. Au rămas în cimitir osemintele soldaților germani decedați aici în timpul Primului Război Mondial“, a declarat Marius Cristian Prodescu, reprezentantul Bisericii Evangheliste Luterane din Craiova.
Deshumări cu avize speciale
Deshumările de la Cimitirul Eroilor Germani din Craiova au avut un „regim aparte“, nici autoritățile locale, nici Direcția de Sănătate Publică Dolj, care eliberează în mod normal un aviz de deshumare, nu au fost întrebate. „De la primărie nu s-a cerut nici un aviz sau aprobare, cel puțin eu nu cunosc astfel de amănunte și nici cei de la RAADPFL“, a precizat Radu Preda, city managerul municipiului Craiova. Avizele s-au luat la nivelul Ministerului Apărării Naționale și al Consistoriului Districtual Evanghelic din Sibiu.
Nici măcar reprezentantul Uniunii Populare Germane în România, Cristian Scarlat, nu cunoaște amănuntele deshumărilor din cimitirul craiovean. „Eu sunt reprezentantul Uniunii în România, dar nu știam de aceste deshumări de la Craiova. Într-adevăr, există un protocol încheiat între guvernele celor două țări și au loc astfel de deshumări ale osemintelor militarilor germani în toată Europa estică. Operațiunea se face pe banii statului german. Rămășițele se duc la București și Iași. Au tot fost probleme cu aceste deshumări în întreaga țară, unde au avut loc“, a afirmat Cristian Scarlat, reprezentantul Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război. Astfel de deshumări au mai avut loc în localitățile Turda, Cluj, Vaslui, Suceava, Râmnicu Sărat.
Acord semnat la nivel guvernamental
În iunie 1996, la Bonn, miniştrii de externe Klaus Kinkel şi Teodor Meleşcanu au semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Federale Germane privind mormintele româneşti de război din Republica Federală Germania şi mormintele germane de război din România. Acordul a fost ratificat de Parlamentul României prin Legea nr. 170/1997. De îngrijirea mormintelor germane din România a fost desemnată să se ocupe Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război, asociaţie de utilitate publică aflată sub patronajul preşedintelui Germaniei.