Primăria Târgu Jiu ar putea deveni în viitorul apropiat un concurent pentru Complexul Energetic Oltenia. Instituţia publică locală din Târgu Jiu intenţionează să reia proiectul de realizare a unui parc fotovoltaic la marginea municipiului, acolo unde să fie produsă cea mai mare parte a energiei electrice de care are nevoie oraşul. Iniţiativa nu este una nouă şi a mai existat o tentativă şi acum câţiva ani. Un proiect care viza construirea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 14 MW s-a aflat pe agenda municipalităţii. A fost întocmită chiar şi documentaţia şi obţinute avizele necesare de la instituţiile de profil, proiectul fiind depus pentru a beneficia de finanţare în cadrul unui program al Uniunii Europene. Programul acorda fonduri nerambursabile pentru construirea de capacităţi producătoare de energie verde.
Proiect repus pe agenda primăriei
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu, vechiul proiect a fost la un pas să obţină punctajul necesar pentru a beneficia de finanţare. Dacă erau aprobate fondurile nermbursabile pentru proiectul respectiv, parcul fotovoltaic era deja o realitate pentru Târgu Jiu şi una dintre investiţiile care s-ar fi reflectat direct în bugetul comunităţii locale. Este vorba de o scădere semnificativă a conturilor cu energia electrică, în sensul că o mare parte a instituţiilor aflate în subordinea Primăriei Târgu Jiu şi a clădirilor administrate de municipalitate ar fi beneficiat de energie electrică din parcul fotovoltaic. De asemenea, energie electrică regenerabilă ar fi fost livrată şi pentru asigurarea iluminatului public în oraş şi în localităţile componente sau pentru funcţionarea anumitor obiective, precum Sala Polivalentă sau Stadionul Municipal „Tudor Vladimirescu“. Mai ales pentru stadion o alternativă proprie de alimentare cu energie electrică ar însemna un beneficiu cu avantaje pe termen lung. De asemenea, troleibuzele folosesc energie electrică pentru a asigura transportul în comun.
Un nou proiect de 20 MW
Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, a declarat că proiectul privind realizarea unui parc fotovoltaic la marginea oraşului a fost reluat. De această dată noul proiect va prevedea realizarea unui parc fotovoltaic de maximum 20 MW. Aşadar, o putere mult mai mare decât în vechiul proiect. Finanţarea ar urma să fie asigurată tot în cadrul programelor europene, cu fonduri nerambursabile.
„Din păcate, vechiul proiect nu a obţinut punctajul necesar pentru a beneficia de finanţare nerambursabilă. Un parc fotovoltaic al municipalităţii, la Târgu Jiu ar aduce beneficii considerabile pentru bugetul local, având în vedere consumatorii existenţi şi pentru care bugetul local asigură plata energiei electrice. Vorbim de un nou proiect de această dată care va fi depus la noul program de finanţare care vizează perioada 2014 – 2020.
Vom face însă un proiect pentru un parc fotovoltaic de 18 – 20 de megavaţi. Dacă în noile programe de finanţare va exista o secţiune dedicată parcurilor voltaice, vom depune şi noi proiectul. Va fi unul puţin îmbunătăţit. Sunt elemente noi acum, alte generaţii de panouri fotovoltaice şi alte elemente componente. Sper să putem accesa fonduri, pentru că nu ne putem permite să construim de la bugetul local un parc fotovoltaic. Avem deja o zonă în spatele Coleusului – este o suprafaţă de 20 de hectare de teren“, a precizat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.