Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat că rezultatele financiare ale companiei pe anul trecut au fost influenţate de situaţia creanţelor nerecuperate. Astfel, conducerea CEO a fost obligată să realizeze provizioane de aproape 700 de milioane de lei pentru a acoperi creanţele neîncasate de la beneficiarii de cărbune. Anul 2014 a fost încheiat de CEO cu o pierdere în acte de aproape 700 de milioane de lei. Laurenţiu Ciurel susţine că, dacă nu ar fi existat problema creanţelor şi măsura constituirii provizioanelor, societatea pe care o conduce ar fi înregistrat un profit operaţional de aproximativ zece milioane de euro: „Eu am anunţat încă de la sfârşitul anului trecut, din luna decembrie, faptul că vom proviziona în acest an pentru că nu mai avem ce face cu toate creanţele, adică toate datoriile pe care le au firmele acelea celebre pe care le ştiţi şi cu care am avut relaţii comerciale de-a lungul timpului, care au luat cărbune de la noi şi nu au dat bani. Întrucât în 2014 au intrat în faliment sau în insolvenţă, posibilitatea de a mai încasa sută la sută această creanţă a scăzut veritiginos. Poate să spună treaba aceasta oricine are o minimă experienţă în domeniul economic. Atunci trebuie să provizionăm toată această datorie, în sensul că trebuie 600 de milioane şi ceva din cele 700 câte au mai rămas, să le trec ca provizion. Ei, ele îmi afectează profitul operaţional care a fost pe plus. Adică veniturile şi cheltuielile de exploatare nu sunt pe roşu. Diferenţa este pozitivă, de aproape zece milioane de euro profitul de exploatare. Din cauza acestor datorii istorice, avem probleme. S-a intrat în complex cu datorii de 470 de milioane de la aceste firme. An de an, aceste datorii au crescut cu peste o sută de milioane de la penalităţi“, a precizat Laurenţiu Ciurel, managerul CEO.
Obligaţi de instanţă să livreze cărbune pe datorie
Laurenţiu Ciurel a mai spus că recent compania a fost obligată de instanţa de judecată să livreze cărbune unui beneficiar, deşi nu există certitudinea că lignitul livrat va fi plătit. Este vorba de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Mehedinţi, care a obţinut în instanţă ca producătorul de cărbune din Oltenia să îi livreze în continuare lignit, deşi există datorii istorice către CEO. Mai mult decât atât, de un an, RAAN nu a mai plătit vreun leu către CEO pentru cărbunele livrat: „Suntem puşi în faţa unui fapt fără precedent. Am avut hotărâre judecătorească pentru a da cărbune în timpul insolvenţei, inclusiv dacă se întârzie la plată. Noi am sistat contractul pentru că nu plăteau şi deşi exista această hotărâre. Ne-am trezit săptămâna trecută cu un executor judecătoresc. A venit să ne execute, deşi ei nu au plătit de un an. Nu s-a achitat nici un leu din datoria aceea istorică de 120 de milioane de după insolvenţă. Deci, în actualul context economic, eu trebuie să provizionez aceste creanţe. Aşa se explică această pierdere economică din 2014. Este una surmontabilă. Din păcate, anul 2014 a fost anul insolvenţelor şi al falimentelor. Avem cinci colaboratori în insolvenţă: Oradea, Braşov, Oltchim. Rata de recuperare a datoriilor este de 20-30 la sută. A trebuit să fac provizioane pentru diferenţa“, a menţionat Ciurel.
Corpul de control verifică mai multe contracte
În acelaşi timp, directorul general al CEO a declarat că va trimite Corpul de Control să verifice contractele obţinute de firmele liberalului Dan Vâlceanu la CEO, în ultimii ani. Dan Vâlceanu, copreşedintele PNL Gorj, deţine o firmă care execută reparaţii în domeniul minier. „Toate contractele pe care le-am avut de-a lungul timpului le-am obţinut prin licitaţie. Dacă vrea, îl aştept la mine, îi dau şi o cafea, îi arăt cum s-au derulat contractele ce-l interesează, numai să plece, pentru că nu-l mai suportă nimeni“, a declarat Dan Vâlceanu. În urmă cu câteva săptămâni, Dan Vâlceanu a vorbit într-o conferinţă de presă de contracte pe care CEO le-a dat firmei Dogerik Trans SRL. Firma respectivă ar avea legătură cu unul din şefii CEO. În urma declaraţiilor lui Dan Vâlceanu şi a informaţiilor făcute publice despre contractele firmei respective, Direcţia Naţională Anticorupţie a început verificări la companie.