4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcarea subterană, gata pe 29 septembrie

Parcarea subterană, gata pe 29 septembrie

Parcarea subterană din Craiova are o dată fixă de finalizare: 29 septembrie. Ea va avea un regulament de funcționare, urmând să fie percepute, de la cei care o vor folosi, atât taxe  pentru perioade de timp mai mici, cât și abonamente. (Foto: Lucian Anghel)
Parcarea subterană din Craiova are o dată fixă de finalizare: 29 septembrie. Ea va avea un regulament de funcționare, urmând să fie percepute, de la cei care o vor folosi, atât taxe
pentru perioade de timp mai mici, cât și abonamente. (Foto: Lucian Anghel)

https://www.youtube.com/watch?v=w3CfEXS6d8k

Parcarea subterană din Craiova, la care se lucrează din luna aprilie a anului trecut, ar urma să fie gata pe 29 septembrie. Părculețul de deasupra acesteia va fi refăcut, însă nu vor fi plantați copaci, pentru a nu se risca pătrunderea rădăcinilor acestora în construcție. Totodată, Primăria Craiova lucrează și la un regulament de funcționare a parcării, care prevede taxe și abonamente, fiind posibilă și acordarea de locuri de parcare locatarilor și societăților care au spații în Centrul Istoric.

Parcarea subterană din Bănie mai are doar câteva luni până la inaugurare. Acest șantier este printre puținele din Craiova unde muncitorii au lucrat zi și noapte, chiar și în perioada de iarnă, folosind tunuri cu motorină pentru încălzire. Acest lucru s-a văzut mai ales la ritmul în care au avansat lucrările, într-un timp destul de scurt.

Părculețul de deasupra, fără copaci

Reprezentanții primăriei au explicat pentru GdS ce mai este de făcut la parcare și cum va fi realizat părculețul mult așteptat de locuitorii din zonă, dezamăgiți, la început, că nu mai aveau un spațiu verde de care să se bucure. „Se lucrează, acum, la turnarea planșeului peste nivelul doi, cel de jos, iar în paralel cu planșeul se merge și pe ridicarea pereților mulați pentru celălalt nivel. Totodată, se lucrează și la amenajarea nivelului doi. După ce se termină și nivelul întâi, se va face o hidroizolație din membrană termică, apoi va fi montată o membrană antirădăcină. Apoi va fi pus un strat de pământ vegetal de 40 de centimetri, peste care vor fi plantate gazon, plante și flori, însă nu copaci și plante cu rădăcină mare. Statuile care obișnuiau să fie aici se vor remonta. Nu știu dacă pe același amplasament sau pe un amplasament nou, probabil că acest lucru se va studia. Se vor reface, totodată, și aleile pietonale“, a explicat viceprimarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu.

Taxe și abonamente pentru folosirea parcării

Autoritățile sunt, în prezent, în măsură să anunțe și o dată exactă de încheiere a lucrărilor, transmisă de către constructor. Mai mult, municipalitatea pregătește și un regulament de funcționare pentru parcare, care va include diverse tipuri de abonamente. Momentan, prețurile nu sunt bătute în cuie, fiind corelate unui studiu din anul 2008. „Termenul de finalizare este unul fix, 29 septembrie, așa că mai sunt doar câteva luni și vom avea o parcare funcțională, care va avea și un regulament de funcționare. Vom avea diverse modalități de intrare în parcare, atât ca taxă, cât și ca abonamente. De fapt, au fost prevăzute, în studiul care s-a făcut inițial la proiect, mai multe feluri de abonamente, de zi, de noapte, permanent, pentru mașini normale sau electrice. Parcarea este prevăzută cu prize speciale pentru încărcarea mașinilor electrice. La momentul la care a fost făcut studiul, era vorba despre un leu pe oră sau cinci lei pentru mai mult de două ore, un abonament între 100 și 300 de lei, în funcție de numărul de ore, de zile sau nopți. Când spunem 300 de lei, vorbim despre un abonament pentru o perioadă de 30 de zile. Însă, prețurile vor fi, probabil, ajustate, acestea fiind făcute la nivelul anului 2008. În ceea ce privește mașinile electrice, probabil că va exista și un contor pentru cei care își încarcă mașinile, iar curentul va fi plătit separat“, a mai precizat Genoiu.

Cei din Centrul Istoric ar putea beneficia de locuri de parcare

Important este că și rezidenții sau societățile comerciale care își desfășoară activitatea în Centrul Istoric ar putea beneficia de un loc în această parcare. Ideea era mai veche, dar punerea ei în aplicare depinde de solicitările făcute pentru autorizații. „Vom ține cont de toți cei care au nevoie de locuri de parcare. Noi primim, la ora aceasta, foarte multe cereri de autorizații pentru Centrul Istoric, atât pentru agenții economici, cât și pentru locuitorii din zonele respective. Ne-am pus problema ce se va întâmpla dacă sunt mai multe solicitări decât locuri de parcare. Asta este una dintre soluții: în momentul în care vor fi mai multe solicitări decât locuri de parcare în Centrul Istoric, în spate la BCR și la Clădirea Telefoanelor, atunci vom apela la parcarea subterană“, a încheiat viceprimarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS