Procurorii anticorupție au anunțat ieri că au dispus trimiterea în judecată a senatorului Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei și fost ministru al finanțelor publice. Acesta este acuzat că a primit șpăgi în valoare totală de aproape șapte milioane de lei de la SC Tehnologica Radion SRL, bani pe care i-a investit, în parte, în opere de artă, lingouri de aur și într-un hotel din Slatina. Alături de Vâlcov au mai fost deferiți justiției actualul primar al Slatinei, dar și trei dintre complicii fostului ministru.
Primar al municipiului Slatina din 2004 și până în decembrie 2012, când a fost ales senator, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția deținută.
În același dosar de corupție au mai fost trimiși în judecată Minel Prina, fost viceprimar al Slatinei, în prezent primar, dar și Lucian Șușală, Petre Timofte și Cristian Tomescu. Aceștia sunt acuzați de complicitate la comiterea infracțiunilor de trafic de influență și spălare de bani, respectiv de spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Contracte cu dedicație pentru Tehnologica Radion
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Vâlcov, care pe atunci era primar al municipiului Slatina, Olt. Este vorba de Theodor Berna, administratorul SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti, judecat în prezent într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.
Anchetatorii susțin că Berna i-a propus lui Vâlcov o „afacere“ avantajoasă pentru amândoi: Vâlcov urma să-l ajute să câștige mai multe licitații de lucrări pentru obiective din Slatina, Scornicești, Piatra – Olt și Drăgănești, iar în schimb primea 20% din valoarea sumelor încasate de Tehnologica Radion. Propunerea lui Berna a fost făcută după ce acesta aflase că, în luna noiembrie 2008, la nivel guvernamental fusese aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt“, cu finanțare din fonduri europene nerambursabile, al cărui beneficiar final a fost SC Compania de Apă Olt SA. În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte – „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava“, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina“ și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt“.
Ulterior, cu ocazia derulării procedurilor de licitație pentru atribuirea celor trei contracte, „membrii comisiei au procedat, la îndemnul inculpatului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri“, spun procurorii DNA. În acest fel, Tehnologica Radion a câștigat cele trei licitații și a semnat cu Compania de Apă Olt contracte în valoare totală de 78.201.552 de lei.
Șpaga, primită în numerar și prin firme
Cât despre șpaga convenită, procurorii spun că a fost primită de Vâlcov atât în numerar, cât și prin mai multe societăți comerciale.
Administratorul societății și inculpatul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1.200.000 de lei (în trei tranșe a câte 400.000 de lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăți în contul societății“, au reținut anchetatorii.
Aceasta ar fi fost însă o mică parte din șpaga primită de Vâlcov. În perioada aprilie-decembrie 2011, același Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, de data acesta prin intermediul viceprimarului Minel Prina, suma totală de 2.500.000 de lei, în cinci tranșe a câte 500.000 de lei.
În perioada următoare, lucrurile s-au schimbat. Șpăgile nu au mai ajuns la Vâlcov în numerar, ci prin intermediul unor societăți comerciale.
„În perioada 2012 – 2013, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei. În scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a inițiat și derulat, cu ajutorul celorlalți inculpați și a altor persoane interpuse, un mecanism financiar fictiv între firma omului de afaceri și altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri și servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens“, mai spun procurorii. Transferul sumelor de bani s-a făcut cu ajutorul inculpaților Sușală, Timofte și Tomescu, administratori ai unor societăți comerciale, „persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina“, după cum au fost descriși de anchetatori.
Darius Vâlcov, iubitor de artă
Pentru acuzațiile de mai sus, pe 26 martie, procurorii anticorupție au cerut arestarea preventivă a ministrului Darius Vâlcov. Acesta demisionase din funcția de ministru al finanțelor publice pe 15 martie, la două zile după ce DNA anunțase că a început urmărirea penală față de el.
Curtea Supremă nu a admis propunerea DNA și a dispus ca Vâlcov să fie cercetat pentru faptele comise în arest la domiciliu, însă pe 2 aprilie, judecătorii s-au răzgândit. Asta, pentru că, între timp, procurorii au aflat unde ajunsese o parte din șpaga primită de Vâlcov. Astfel, într-un seif descoperit acasă la un apropiat al lui Darius Vâlcov, anchetatorii au găsit 90.000 de dolari, 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur care cântăresc în total trei kilograme, un tablou de Renoir, un tablou Jean Cocteau și o pictură pe lemn semnată de Aurel Acasandrei. Ulterior, după efectuarea mai multor percheziții domiciliare, anchetatorii au mai găsit 101 tablouri, „despre care există indicii că ar fi fost achiziționate, prin interpuși, de către inculpatul Vâlcov Bogdan Darius, cu banii presupus obținuți din comiterea infracțiunilor pentru care se efectuează cercetări în respectiva cauză“, au susținut procurorii anticorupție. Tablourile descoperite sunt semnate de Picasso, Andy Warhol, Tonitza, Luchian, Gheorghe Petrașcu, Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Băncilă și alții. Pentru că a achiziționat aceste opere de artă, care nu figurau în declarațiile sale de avere, Vâlcov s-a mai ales cu încă o acuzație – efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru.
Pe 2 aprilie, în baza noilor dovezi depuse la dosar de procurori, Darius Vâlcov a fost arestat preventiv, iar, pe 11 mai, Curtea Supremă a respins o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu formulată de avocații lui Vâlcov. Ieri, procurorii DNA au anunțat trimiterea în judecată a celor cinci inculpați, Vâlcov fiind singurul arestat preventiv. Prina și Șușală sunt arestați la domiciliu, iar Timofte și Tomescu au fost puși sub control judiciar.
Sechestru pe operele de artă, bani și aur
Procurorii DNA au mai precizat că s-a dispus instituirea sechestrului asupra a trei lingouri din aur în valoare de 465.355 de lei, 172 de opere de artă în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro și 73.077 de dolari. În plus, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor descoperite la percheziții: 90.000 de dolari și 1.322.950 de lei, dar și a sumei de 600.000 de lei descoperită într-un cont bancar. Toate bunurile și sume de bani au ajuns la Darius Vâlcov, cu excepția sumei de 600.000 de lei care a rămas în contul unei societăți comerciale. Dosarul va fi judecat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar procurorul a propus menținerea măsurilor preventive și asigurătorii.
Au rămas fără funcții
Dacă Darius Vâlcov a demisionat din funcția de ministru al finanțelor publice pe 15 martie, Minel Prina a fost suspendat din funcția de primar al municipiului Slatina pe 31 martie, printr-un ordin al prefectului. Ulterior, pe 7 aprilie, Darius Vâlcov a demisionat și din funcția de senator.