Primăria Craiova a scos la licitație proiectarea tehnică și execuția pentru amenajarea unei clădiri-pavilion pentru secții aferente Spitalului „Filantropia“. Este vorba despre refacerea scheletului abandonat de la Spitalul de Boli Infecțioase, pentru care primăria pune la bătaie aproximativ 29 de milioane de lei fără TVA. Lucrarea are un termen de execuție de maximum doi ani, iar aici ar urma să fie mutate patru secții ale Spitalului „Filantropia“.
Aproximativ 6,6 milioane de euro fără TVA, atât ar costa, conform estimărilor făcute de municipalitate, amenajarea scheletului de la Spitalul de Boli Infecțioase, abandonat înainte de încheierea lucrărilor structurale și de închiderea cel puțin perimetrală a clădirii. Contractul a fost scos la licitație de către Primăria Craiova în urmă cu câteva zile și, conform caietului de sarcini, după ce ar urma să fie amenajată această clădire, aici se vor muta Secțiile Medicală I, Medicală II, Medicală III, Fizioterapie și Urgență aferente Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“.
„Deoarece Spitalul «Filantropia» a pierdut o serie de spații destinate procesului medical care funcționau în clădiri ce au fost revendicate și restituite în natură foștilor proprietari, municipiul Craiova a hotărât relocarea secțiilor din componența spitalului în corpurile de clădire abandonate din strada Sărari, nr. 28“, se arată în caietul de sarcini.
Termen de execuție: maximum 24 de luni
Totodată, despre clădirile abandonate se spune că, „din lipsă de finanțare, aceste construcții au rămas complet deschise și neprotejate, fiind expuse intemperiilor și deprecierilor. Nu există nici un fel de instalații și utilități executate pentru deservirea acestor corpuri de clădire (…). La data efectuării expertizei tehnice s-au constatat unele deficiențe ce pot pune în pericol stabilitatea și rezistența de ansamblu în caz de cutremur“, se mai arată în documentația de atribuire. Astfel, ar urma să fie făcute intervenții precum cele de consolidare, tencuieli, aplicarea de rășină adezivă, de executare de goluri pentru casa lifturilor, dar și finisaje. Totodată, ar urma să mai fie realizate și două pasarele închise, pentru transferul alimentelor și pentru cel al bolnavilor, dar și lucrări pentru utilități.
Conform anunțului de participare din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, termenul de realizare este de maximum 24 de luni de la data atribuirii contractului, dintre care maximum trei luni pentru proiectare și maximum 21 pentru execuție. Criteriile de atribuire sunt prețul ofertei (75%), termenul de prestare a serviciilor de proiectare (5%) și termenul de execuție a lucrărilor (20%).
Povestea unui colos abandonat
Pentru clădirea abandonată au existat, de-a lungul timpului, mai multe planuri. La începutul anilor ‘90, aici se dorea realizarea unui spital pentru bolnavii de SIDA, cu 150 de paturi. Lucrarea a fost sistată, însă, în faza în care se află și acum, din cauza lipsei de fonduri. Apoi, proiectul a fost prins în lista de investiţii de la Ministerul Sănătăţii pentru construirea unui spital de copii cu 150 de paturi, dar şi pentru extinderea spitalului cu secţii de pneumoftiziologie, însumând tot 150 de paturi pentru adulţi şi copii. Primul proiect a fost abandonat, iar al doilea a primit răspuns negativ de la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, cu motivarea că „în cadrul ministerului nu se derulează proiecte având ca obiective construirea şi extinderea clădirilor cu destinaţia spital“. Ulterior, administrația locală a declarat că se încearcă realizarea unui parteneriat public-privat. Până la urmă, municipalitatea a scos la licitație pe cont propriu, din bugetul local, execuția acestor lucrări.