4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO susţine că are fonduri să-şi plătească datoriile

CEO susţine că are fonduri să-şi plătească datoriile

Complexul Energetic Oltenia este la zi cu investiţiile de mediu
Complexul Energetic Oltenia este la zi cu investiţiile de mediu

În ciuda pierderilor de aproape 700 de milioane de lei, conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) susţine că are fonduri pentru a achita datoriile şi pentru a funcţiona. Potrivit unui comunicat de presă, profitul din activitatea de exploatare se ridică la peste 300 de milioane de lei. De asemenea, cheltuielile cu amortizarea şi provizioanele, care au şi generat pierderea, nu implică flux de numerar, reprezentând cheltuieli non-cash. „Profitul înregistrat de CE Oltenia în anul 2014, din activitatea de exploatare, a fost influențat negativ de o serie de factori externi (provizioane, dobânzi aferente creditelor bancare, curs valutar, certificate CO2). Rezultatul operaţional brut înregistrat la sfârşitul anului 2014 de către Complexul Energetic Oltenia, şi anume – 693.636.000 de lei, a fost influenţat negativ de cheltuielile cu amortizarea în sumă de 585.698.900 de lei, precum şi de cheltuielile cu provizioanele, reprezentând ajustări necesare creanţelor de recuperat, însumând 356.249.000 de lei. Subliniem că aceste cheltuieli nu implică flux de numerar, reprezentând cheltuieli non-cash. Este relevant că EBITDA, adică excedentul brut din exploatare înainte de deducerea cheltuielilor cu dobânda, impozitul pe profit, deprecierea activelor şi amortizarea, este pozitiv la 2014 – în sumă de 302.340.000 de lei, indicând un potenţial de asigurare a pârghiei financiare, respectiv de asigurare a unui raport acceptabil între datoria totală şi acest excedent. De asemenea, această valoare pozitivă menţine un nivel acceptabil al acoperirii fluxului de monetar, putând să asigure serviciul datoriei“, potrivit Complexului Energetic Oltenia.

Singurul producător pe cărbune cu investiţii pe mediu

Conform reprezentanţilor companiei producătoare de electricitate din Oltenia, CEO este singura companie de profil din ţară care are îndeplinite cerinţele de mediu. Astfel, nouă din cele 13 grupuri energetice au instalaţii de şlam dens şi unităţi de desulfurare a gazelor, iar celelalte patru sunt în curs de finalizare. „Profitul net a fost afectat în 2014 şi de cheltuielile cu dobânzile în sumă de 50.184.000 de lei, aferente creditelor în valută contractate de fostele complexuri energetice pentru menţinerea siguranţei în funcţionare şi conformarea cu legislaţia în vigoare, în special cu cerinţele de mediu. În acest sens, menţionăm că CE Oltenia este singurul producător de energie pe bază de cărbune din România care a îndeplinit toate cerinţele de mediu, instalând tehnologie de evacuare a zgurii şi cenuşii în şlam dens la 13 grupuri energetice şi unităţi de desulfurare a gazelor de ardere la toate blocurile energetice (nouă instalaţii funcţionale şi patru instalaţii în curs de finalizare în intervalul 2015-2016). Astfel, profitul obţinut din exploatare, de +61.847.000 de lei, a fost influenţat, de fapt, de cheltuieli non-cash în sumă de peste 410 milioane de lei (ajustări pentru depreciere creanţe = 356.249.000 lei; pierdere financiară = 54.895.000 lei). La acestea s-a adăugat şi costul ridicat, pe o piaţă volatilă, al certificatelor de CO2, suma necesară achiziţionarii lor majorând cheltuielile cu încă 344.339.000 de lei“, se mai menţionează în informarea CEO. Pentru anul 2015, Complexul Energetic Oltenia şi-a propus o creştere a excedentului brut din exploatare la 707.925.700 de lei şi o reducere a cheltuielilor cu provizioanele, astfel încât rezultatul net să fie pozitiv. Potrivit conducerii CEO, la crearea Societăţii CE Oltenia, în mai 2012, exista deja o creanţă istorică de peste 400 milioane de lei care, la sfârşitul fiecărui an, s-a mărit din cauza accesoriilor şi penalităţilor aferente

Ultima săptămână de lucru pentru 2.000 de salariaţi

În ceea ce priveşte politica de personal, aceasta este ultima săptămână de lucru pentru peste 2.000 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia. Cea mai mare parte a acestora sunt din judeţul Gorj, dar provin şi din judeţele vecine, unde compania are subunităţi. Este vorba de Mehedinţi, unde există Unitatea Minieră de Cariere de la Husnicioara, precum şi în judeţul Dolj, unde sunt funcţionale Sucursala Electrocentrale de la Işalniţa şi Sucursala Electrocentrale Craiova II. Majoritatea disponibilizaţilor mai au un an sau doi până la ieşirea la pensie şi vor beneficia de ajutor de şomaj sau de venit de completare. CEO va implementa şi un program de închidere a unor capacităţi neperformante, pentru eficientizarea activităţii. Marile probleme ale companiei rămân însă cele legate de intrarea în piaţă internă, lipsa pârghiilor de acces la piaţa de export de energie electrică sau legislaţia deficitară care reglementează exproprierile în domeniul minier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS